Acest tort este este absolut delicios! Crema de vanilie este speciala, plus ca toate ingredientele sunt banale si le gasesti in bucataria ta.
Pentru blat:
4 linguri de zahar
4 oua
4 linguri de faina
1 varf de cutit praf de copt
4 linguri de lapte
la alegere un gem mai acrisor (eu am folosit de caise)
Pentru crema:
300 ml lapte
3 linguri de amidon
600 ml smantana pentru frisca
3 oua
6 linguri de zahar
15 gr gelatina
1 plic zahar vanilinat
Mod de preparare:
Prima data preparam blatul; mixam galbenusurile adaugand alternativ faina si laptele si la sfarsit
Turnam blatul intr-o tava de dimensiuni 25x40 tapetata cu foaie de copt si coacem la 180 grade Celsius, timp de 15 minute.Rasturnam blatul pe o alta hartie de copt, rulam si lasam sa se raceasca.
Cand s-a racit, il ungem cu gem si apoi il rulam si il lasam sa stea la rece.
Punem craticioara la foc mic si amestecam bine cu telul pana cand compozitia incepe se ingroasa ca si o budinca. Un mic sfat, cand vedeti ca incepe sa se ingroasa luati vasul deoparte si amestecati energic, apoi iar din nou pe foc si amestecati, astfel nu o sa se formeze cocoloase.
Cand amestecul este de consistenta unei budinci si atunci cand ridicam telul cade bucati de pe el, orpim focul si adaugam gelatina hidratata. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.
Smantana dulce o mixam pana se transforma in frisca. Daca folositi smantana naturala adaugati 3 linguri de zahar, daca folositi smantana vegetala pentru frisca gata indulcita nu mai adaugati zahar. Adaugam lingura cu lingura amestecul de galbenusuri racit la frisca si amestecam usor sa se incorporeze. Incercati sa faceti asta cat mai rapid pentru ca din cauza gelatinei se pot forma cocoloase de crema.
Formam cupola astfel; rulada o taiem felii cam de 1 cm grosime. Tapetam un bol cu folie transparenta si incepand cu mijlocul asezam una langa alta feliile de rulada. Lasati vreo 6-7 felii deoparte. Insiropam feliile cu putin lapte (4-5 linguri) apoi turnam crema si deasupra punem una langa alta feliile de rulada ramase( acestea vor forma baza cupolei).
Bagam bolul la frigider timp de 4-5 ore, apoi il rasturnam cu grija pe un platou (punem platoul deasupra si rasturnam). Scoatem bolul, apoi folia si tortul este gata.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro