Tort cu nuci, stafide si bezea! Cea mai gustoasa reteta de Craciun!

Tort cu nuci, stafide si bezea! Cea mai gustoasa reteta de Craciun!

Acest tort cu nuca, stafide si bezea este perfect pentru masa de Craciun sau cea de Revelion.

 

Blat de cacao:
6 oua
6 linguri de zahar
2 linguri de apa rece
6 linguri nuci pisate
2 linguri cacao
4 linguri de faina
Sirop de vanilie:
250 g zahar+ 300 ml apa
1 fiola esenta de vanilie
Blat de bezea:
3 albusuri de ou
120 g zahar
100 g nuci pisate
60 g stafide
50 ml rom (pentru stafide)
3 linguri de faina
Pentru crema de vanilie:
3 galbenusuri de ou
150 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 plicuri pudding de vanilie
700 ml lapte
250 g unt
200
g zahar pudra
Decor:
nuci+ bilute colorate
Se face un blat din 6 oua. Se separa ouale. Albusurile si se bat tare cu un mixer. Se adauga treptat zaharul si cele doua linguri de apa rece, apoi galbenusurile pe rand. Se opreste mixerul si se incorporeaza cacaoa amestecat si faina cernuta, dupa care se incorporeaza si nuca pisata in piulita nu prin masina de nuci.
Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort de 24 cm diametru. Se adauga aluatul si se da la cuptor timp de 25-30 de minute la 175 °C. Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Se face o bezea din 3 albusuri, 120 g zahar in care se incorporeaza faina, stafidele inmuiate in rom si nucile pisate sau tocate cu un cutit.
Se coace timp de 25-30 de minute la 175°C in aceeasi tava de tort in care s-a facut si blatul.
Galbenusurile de ou ramase de la bezea se amesteca cu 150 g de zahar si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa. Se adauga pudding-ul dizolvat in cateva linguri de lapte si se amesteca bine sa se dizolve pudding-ul. Restul de lapte se pune intr-o cratita de pe foc.
Cand laptele este fierbinte se toarna si amestecul de galbenus de ou si se amesteca continuu, pana se ingroasa. Se pot scoate galbenusurile din crema si sa se faca un pudding clasic (din plic dupa instructiuni), dar nu va fii asa de fina crema. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet. Intr-un bol bate untul spuma cu 200 zahar pudra si apoi se incorporeaza cate putin din crema de vanilie.
Blatul se inparte in doua si se insiropeaza. Crema se imparte in trei. Pe primul blat de cacao cu nuci se intinde 1/3 din crema. Deasupra se aseaza blatul de bezea, apoi iar crema si se acopera cu al doilea blat de cacao si nuci. Cu restul de crema se imbraca tortul. Pe lateral se decoreaza cu nuca pisata, iar deasupra dupa inspiratie. Eu am folosit jumatati de nuci si bilute decorative.
Sursa

Blat de cacao:

6 oua
6 linguri de zahar
2 linguri de apa rece
6 linguri nuci pisate
2 linguri cacao
4 linguri de faina 
Sirop de vanilie:

250 g zahar+ 300 ml apa
1 fiola esenta de vanilie

Blat de bezea:

3 albusuri de ou
120 g zahar
100 g nuci pisate
60 g stafide
50 ml rom (pentru stafide)
3 linguri de faina 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Pentru crema de vanilie:

3 galbenusuri de ou
150 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 plicuri pudding de vanilie
700 ml lapte
250 g unt
200 g zahar pudra 

Decor:

nuci+ bilute colorate


Se face un blat din 6 oua. Se separa ouale. Albusurile si se bat tare cu un mixer. Se adauga treptat zaharul si cele doua linguri de apa rece, apoi galbenusurile pe rand. Se opreste mixerul si se incorporeaza cacaoa amestecat si faina cernuta, dupa care se incorporeaza si nuca pisata in piulita nu prin masina de nuci.

Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort de 24 cm diametru. Se adauga aluatul si se da la cuptor timp de 25-30 de minute la 175 °C. Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

Se face o bezea din 3 albusuri, 120 g zahar in care se incorporeaza faina, stafidele inmuiate in rom si nucile pisate sau tocate cu un cutit. Se coace timp de 25-30 de minute la 175°C in aceeasi tava de tort in care s-a facut si blatul.

Galbenusurile de ou ramase de la bezea se amesteca cu 150 g de zahar si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa. Se adauga pudding-ul dizolvat in cateva linguri de lapte si se amesteca bine sa se dizolve pudding-ul. Restul de lapte se pune intr-o cratita de pe foc.

Cand laptele este fierbinte se toarna si amestecul de galbenus de ou si se amesteca continuu, pana se ingroasa. Se pot scoate galbenusurile din crema si sa se faca un pudding clasic (din plic dupa instructiuni), dar nu va fii asa de fina crema. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet. Intr-un bol bate untul spuma cu 200 zahar pudra si apoi se incorporeaza cate putin din crema de vanilie.

Blatul se inparte in doua si se insiropeaza. Crema se imparte in trei. Pe primul blat de cacao cu nuci se intinde 1/3 din crema. Deasupra se aseaza blatul de bezea, apoi iar crema si se acopera cu al doilea blat de cacao si nuci. Cu restul de crema se imbraca tortul. Pe lateral se decoreaza cu nuca pisata, iar deasupra dupa inspiratie. Eu am folosit jumatati de nuci si bilute decorative.

Sursa

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

 



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat