Ce venit trebuie să ai pentru ajutorul social. Iată ce trebuie să știe femeile despre acest aspect.
Venitul minim de incluziune reprezintă o formă modernizată și integrată de sprijin financiar pentru persoanele aflate în situații vulnerabile. Acesta are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și riscul de excluziune socială. Pentru a beneficia de ajutor social, trebuie să știi care este criteriul principal pentru acordarea venitului minim de incluziune.
Legea stabilește că pot beneficia de ajutor social familiile și persoanele singure ale căror venituri nete lunare sunt de până la 700 de lei. Acesta este pragul maxim de venit pentru eligibilitate. Suma pe care persoanele singure sau familiile o primesc este destinată asigurării necesităților zilnice de viață pentru familiile cu venituri foarte reduse. Pentru persoanele singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, limita de venituri pentru acordarea ajutorului de incluziune este de 400 de lei.
În cazul familiilor, limita maximă a cuantumului ajutorului de incluziune este de 275 de lei/lună.
Care sunt veniturile lunare, în funcție de membrii familiei
În funcție de membrii familiei, suma pe care aceasta o poate primi variază, de la caz la caz. Pentru familiile cu venituri sub 275 de lei, cuantumurile lunare sunt: 107 lei pentru familia cu un copil, 214 lei pentru familia cu doi copii, 321 de lei pentru familia cu trei copii, 428 de lei pentru cea cu patru sau mai mulți copii.
Pentru familii cu venituri între 276 de lei și 700 de lei, cuantumurile sunt mai mici, iar acestea variază de la 85 de lei până la 340 de lei, la fel, în funcție de câți membrii sunt în familie. În momentul în care este stabilit acest venit al familiei, trebuie să știți că nu se ia în calcul anumite categorii de venit, cum ar fi alocația de stat pentru copii, burse școlare sau alte forme de sprijin financiar pentru educație, sumele primite ca zilieri sau prestator casnic, ajutoarele de urgență, stimulentul educațional și ajutorul pentru încălzirea locuinței.