TOT ce trebuie să știi despre aparatul dentar

TOT ce trebuie să știi despre aparatul dentar
TOT ce trebuie să știi despre aparatul dentar

De cele mai multe ori, tratamentul ortodontic este la mare căutare în rândul adolescenților, însă aparatul dentar este din ce în ce mai popular și în rândul adulților care nu au beneficiat de tratamentele necesare în copilărie

Deși aparatele ortodontice sunt folosite în primul rând pentru un zâmbet mai frumos și estetic, funcția acestora nu este doar cosmetică.

Aparatul dentar poate avea beneficii semnificative atunci când vine vorba de abordarea afecțiunilor dentare, cum ar fi ocluzia dentară (mușcătura incorectă) care cauzează numeroase probleme la nivelul maxilarului sau aglomerarea dinților care nu permite o igienă orală corespunzătoare și care în timp poate să afecteze sănătatea dinților și a gingiei.

Cum știi dacă ai nevoie de aparat dentar

Motivele pentru care poți să ai nevoie de tratament ortodontic pot include:

● Malocluzia dentară (mușcătura incorectă)

Ocluzia dentară se referă la contactul dintre arcadele superioare și inferioare. Poziția acestora are un rol semnificativ în masticație, în pronunție și în aspectul feței.

Netratată corespunzător, malocluzia poate să aibă numeroase complicații cum ar fi retracția gingivală, tulburări digestive, formarea cariilor dentare sau boală paradontală, complicații care pot să ducă chiar și la abces gingival sau la pierderea dinților.

● Aglomerarea dinților

Atunci când nu avem suficient spațiu între dinți, igienă orală poate să fie insuficientă din cauza zonelor mai puțin accesibile cu periuță dentară. La fel că și în cazul malocluziei, acest lucru poate să cauzeze tartru, probleme cu gingiile și carii dentare.

● Spațiu prea mare între dinți

Primul pas pentru a stabili dacă ai nevoie de aparat dentar, îl reprezintă o programare la o consultație cu medicul dentist. În urmă unei examinări mai detaliate, veți discuta împreună opțiunile de tratament posibile.

Alegerea aparatului dentar

Alegerea aparatului dentar depinde de numeroși factori, de la complexitatea cazului dentar până la posibilitățile financiare ale fiecărui pacient. Din fericire, în zilele noastre, există o multitudine de variante disponibile, astfel încât este imposibil să nu găsești un aparat potrivit pentru tratamentul tău.

Aparatele dentare se împart, în primul rând, în două categorii mari: aparate dentare fixe și mobile.

Aparatele dentare fixe sunt cele metalice, din ceramică, safir sau din aur. Aparatele dentare metalice sunt cele mai populare datorită eficienței acestora și a costurilor de tratament mai reduse. Dacă dispui de un buget mai ridicat și îți dorești un aparat dentar mai estetic, poți opta pentru aparatele de safir sau mix ceramică cu safir.

Aparatele dentare mobile sunt recomandate pentru malpoziții mai puțin severe, cu excepția aparatelor dentare invizibile, cum este invisalign. Aparatul dentar invizibil este complet mobil și detașabil, o metodă de îndreptare a dinților nouă și modernă. Tratamentul se realizează cu gutiere transparente, care necesită înlocuirea odată la 10 zile.

Este foarte important de reținut faptul că un aparat dentar mobil, inclusiv cel invizibil, necesită foarte multă disciplină, întrucât pentru cele mai bune și mai rapide rezultate acestea trebuie purtate 20-22 de ore pe zi.

Cât durează tratamentul?

 

Durata tratamentului ortodontic nu este universala, fiind influențată de numeroși factori:

● Complexitatea cazului

● Vârstă

● Tipul de aparat dentar ales

● Respectarea programărilor cu medicul ortodont

● Rutină după finalizarea tratamentului ortodontic

 

Durata tratamentului va fi estimată împreună cu medicul ortodont, însă această depinde în mare măsură și de respectarea programărilor cu acesta, în special în cazul aparatelor dentare fixe.

Când tratamentul cu aparatul dentar s-a încheiat, este de asemenea de mare importantă să urmăm rutina recomandată de către medic, care va include un aparat de contenție necesar pentru că dintii să nu revină în poziția inițială. 



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Gustul copilăriei pentru Mihai Mărgineanu. Mâncărurile pe care artistul nu le mai consumă acum. „Posibilitățile erau limitate. Acum, cu atâtea figuri în cap, nu mai mănânc.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies