Tot ce trebuie să știi despre atașamentul emoțional. Ce este, de fapt și cum îl depistezi?

Tot ce trebuie să știi despre atașamentul emoțional

Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre atașamentul emoțional atunci când vine vorba de relații!

Multe persoane se confruntă cu probleme serioase în relații din cauza faptului că nu reușesc să recunoască tipul de emoție pe care o simt pentru persoana iubită. Din păcate, acest aspect poate fi destul de derutant, ajungându-se de multe ori la dezvoltarea unor atașamente nesănătoase. Află din rândurile următoare cum să identificăm tipul nostru de atașament emoțional!

Care sunt tipurile de atașament emoțional

Tipurile de atașament se dezvoltă încă de la o vârstă fragedă și pot rămâne aceleași pe o perioadă nedeterminată de timp. Însă, din fericire, dacă sunt depistate la timp și se adeverește faptul că la mijloc există un tip de atașament emoțional care destabilizează persoana în cauză acesta poate fi transformat într-o formă mai sigură de atașament.

Cu alte cuvinte, este nevoie de mai multă dezvoltare a conștiinței de sine prin înțelegerea și rezolvarea problemelor legate de atașament. Primul pas al acestui proces este învățarea despre cum se dezvoltă atașamentul nesigur, care influențează gândurile și acțiunile din cadrul relațiilor importante din viața noastră.

Astfel, depistarea tipului de atașament emoțional este un pas important către construirea unor relații sănătoase. Oamenii trebuie să observe cum se simt în relații și cum obișnuiesc să reacționeze la intimitate și separare. Dacă un tipar este nesănătos, conștientizarea acestui lucru le oferă ocazia de a face schimbări pozitive.

1. Atașamentul securizant

Citește și: Semne evidente ca partenerul tau are frica de angajament

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Tot ce trebuie să știi despre atașamentul emoțional [Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce inseamna infidelitatea emotionala si cum iti afecteaza relatia?

În general, oamenii care au dezvoltat atașamentul securizant față de o altă persoană sunt mulțumiți de propria persoană deoarece au încredere în ei, sunt sociabili și calzi. De altfel, aceștia sunt conștienți și capabili să-și exprime sentimentele într-o relație deoarece ei tind să construiască relații profunde și de lungă durată.

2. Atașamentul anxios

Tot ce trebuie să știi despre atașamentul emoțional [Sursa foto: freepik]

Atașamentul anxios apare, de cele mai multe ori, la persoanele care nu sunt sigure în forțele proprii, cu stimă de sine scăzută și care au nevoie întotdeauna de validarea din partea omului iubit, deoarece au o frică constantă de abandon. Din cauza acestui tip de atașament emoțional, oamenii pot deveni copleșiți de situație deoarece trăiesc cu teama constantă că pot fi părăsiți și înlocuiți cu „cineva mai capabil”. Acest tip de atașament apare de la vârste foarte fragede, chiar din copilărie, la copiii care nu primeau suficientă atenție sau iubire din partea părinților. În mod inevitabil, acest tipar se răsfrânge și în viața adultă, aspect ce conduce către dependență emoțională și nevoia constantă de aprobare.

Citește și: Viorel Lis, prima reacție după ce s-a scris că a MURIT. În ce ipostază l-a filmat Oana Lis- kanald.ro

Citește și: Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului- stirilekanald.ro

3. Atașamentul evitant

Tot ce trebuie să știi despre atașamentul emoțional [Sursa foto: freepik]

Oamenii cu un stil de atașament evitant tind să evite intimitatea și să își dorească să fie mai independente din punct de vedere emoțional. Cu alte cuvinte, acest tip de atașament se dezvoltă de obicei atunci când copiii sunt învățați să nu se bazeze pe ceilalți pentru suport emoțional, fie pentru că părinții au fost neglijenți, fie pentru că au încurajat independența excesivă. Adulții cu acest stil de atașament au dificultăți în a-și exprima emoțiile și preferă să păstreze distanța în relațiile lor, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber în relațiile cu partenerii din lipsa de conexiune emoțională.

4. Atașamentul dezorganizat

Tot ce trebuie să știi despre atașamentul emoțional [Sursa foto: freepik]

Persoanele cu acest tip de atașament  oscilează între dorința de apropiere și teama de intimitate, acesta fiind o combinație de trăsături de atașament anxios și evitant. Acest atașament emoțional se poate dezvolta încă din copilărie din cauza experiențelor traumatizante. Părinții stricți și distanți emoțional nu tolerează exprimarea sentimentelor și se așteaptă ca cei mici să fie independenți. Astfel, prin dezvoltarea acestui tip de atașament dezorganizat, la maturitate oamenii încep să aibă dificultăți în gestionarea emoțiilor lor și se pot confrunta cu numeroase conflicte interne din dorința de conexiune și frica de respingere.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Ce este infidelitatea emotionala si cum este afectata relatia ta?

Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani

ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!

Umilință grea pentru Puya. Ce i s-a întâmplat artistului: "Doamne, fereşte! Am fost umilit"

Sărbători de coșmar pentru Oana Roman și fiica ei: „Tatăl ei nu a sunat-o, nu i-a dat nici măcar un mesaj de Crăciun”

Cum arată Damla Sönmez, care joacă rolul Dilruba în serialul Aziz, fără machiaj! Ipostaza în care s-a lăsat fotografiată recent celebra actriță 

A născut în Parcul Tei, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul