Duminică, pe 12 aprilie, creștin-ortodocșii serbează Duminica Floriilor. De Florii există numeroase tradiții și superstiții pe care trebuie să le respectăm.
Cu o săptămână înainte de Paște, creștinii sărbătoresc Duminica Floriilor. Anul acesta, Floriile sunt pe data de 12 aprilie, fiind o zi plină de tradiții și superstiții. De la preparatele pe care trebuie să le mâncăm, până la lucrurile pe care trebuie să le facem și obiceiurile pe care trebuie să le respectăm, iată tot ce trebuie să știi despre Florii.
Duminica Floriilor în 2020: 12 aprilie
Floriile sunt cunoscute și ca Duminica Patimilor și se sărbătoresc, în fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște. În 2020, Duminica Floriilor se sărbătorește pe data de 12 aprilie, iar această sărbătoare marchează începutul Săptămânii Patimilor.
Dat fiind contextul actual, Slujbele de Florii se vor organiza fără enoriași în biserici, dar vor fi transmise online, la televizor, sau pe paginile de pe rețelele de socializare ale bisericilor.
Ce simbolizează Duminica Floriilor?
Ei bine, importanța acestei sărbători, vine din faptul că în ziua de Florii a fost singura dată când Iisus Hristos a acceptat să fie aclamat ca împărat. Astfel, Duminica Floriilor reprezintă intrarea lui Iisus Hristor în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi cu ramuri de măslin sau de finic.
În România, pentru a marca Floriile, oamenii primesc crenguțe de salcie, în primul rând pentru că nu există ramuri de măslin sau de finic în țara noastră, dar și pentru că Fecioara Maria a sfințit salcia, după ce s-a făcut punte peste un râu.Crenguțele de salcie se duc la biserică, pentru a fi sfințite, iar credincioșii le agață la icoane, la uși, geamuri sau porți, pentru a fi feriți de boli și de necazuri.
Totodată, crenguțele de salcie sunt prinse de unii credincioși ca un brâu, în jurul mijlocului, pentru că se crede că alungă durerile. De asemenea, de Florii, agricultorii pun salcie la pomii fructiferi, la vie și chiar la stupi, în cazul apicultorilor, pentru a binecuvânta recolta și pentru a sfinți albinele.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Baiț pentru miel. Secretul marilor bucătari pentru o friptură de miel delicioasă
Tradiții și superstiții în ziua de Florii
Duminica Floriilor este o zi plină de tradiții și superstiții. Astfel, se spune că nu e bine să își speli părul, pentru că vei albi de tânăr, dar că dacă e absolut necesar, trebuie să folosești apă sfințită.
În popor, se mai spune că fetele care vor să se mărite, trebuie să fiarbă apă cu busuioc, și să se spele la cap cu aceasta, apoi să o toarne la rădăcina unui pom altoit, până să răsară soarele.
Tot la capitolul căsătorie, fetele trebuie să își scoată zestrea afară, în soare, pentru a-și atrage sortitul, iar fetele din Banat și Transilvania, trebuie să pună o oglindă și o cămasă nouă sub un păr altoit pentru a le folosi, după răsărit, ca talismane pentru noroc, sănătate și dragoste.De asemenea, se mai spune că de Florii, trebuie să îți treci salciile sfințite prin păr, pentru a avea un păr lung, des și frumos. În apropierea Floriilor, mormintele celor dragi nouă, se vor curăța și se vor pregăti de sărbătoare. Coronițele de salcie sfințită vor fi agățate de crucile morminte, pentru că așa cei care au plecat din lumea celor vii, vor știi că încă ne gândim la ei.
Din punct de vedere religios, în Duminica Floriilor încep deniile, slujbe care amintesc momente din viața Mântuitorului, de la Intrarea în Ierusalim, până la Înviere. De asemenea, de Florii este dezlegare la pește pentru a doua oară în postul Paștelui.
Ce se mănâncă de Florii. De ce crendincioșii trebuie să aibă pește pe masă?
De Florii credincioșii vor mânca pește. Biserica dă dezlegare la pește în această zi, pentru că se spune că și Iisus a cerut să mănânce pește în această zi. În popor se crede că peștele pe care îl mâncăm în Duminica Floriilor are puteri vindecătoare și persoanele care mănâncă pește, vor fi ferite și se vor vindeca de orice boală. Se spune că cei care nu mănâncă pește în ziua de Florii, nu cinstesc această sărbătoare cum se cuvine, așa că se vor umple de pistrui.
În Duminica Floriilor NU se mănâncă urzici, pentru că are loc „nuntirea” urzicilor- adică acestea vor înflori, și nu mai sunt bune de mâncat.