Tot ce trebuie sa stii despre sparanghel! Uite ce vitamine contine si la ce te ajuta

Tot ce trebuie sa stii despre sparanghel! Uite ce vitamine contine si la ce te ajuta
Tot ce trebuie sa stii despre sparanghel! Uite ce vitamine contine si la ce te ajuta

Sparanghelul este o leguma versatila, ce poate fi folosita ca si garnitura la fripturi, dar care este delicioasa si in supe creme si chiar direct pe gratar. Sezonul sparanghelului este foarte scurt, incepand in mai si terminandu-se la finalul lunii iunie. Sparanghelul este o leguma foarte perisabila si iti recomandam sa cumperi din cel proaspat cules.

Pentru a identifica sparanghelul proaspat, iata cateva indicii: tulpina ferma, varfurile strans inchise; varful trebuie sa fie verde aprins si sa nu aiba pete de galben sau maroniu. Daca sparanghelul se gaseste in manuchi mai mare, aveti grija ca toate firele sa fie egal de groase, pentru a avea acelasi timp de fierbere. Se poate pastra si la frigider, invelit intr-un prosop de bucatarie, curat si subtire, dar dupa maxim 4 zile pastrat in acest fel trebuie neaparat consumat, scrie cuisine.ro.



Sparanghelul contine o multitudine de vitamine, minerale si substante benefice pentru organism. El are efect diuretic si este un ingredient potrivit atat pentru curele de slabire (continut ridicat de fibre si calorii putine).  Sparanghelul este bogat in antioxidanti si astfel previne aparitia cataractei si imbatranirea timpurie.

Glutationul este un substanta alcatuita din 3 aminoacizi esentiali fiind un puternic agent antioxidant in organism, luptand impotriva radicalilor liberi.
Sparanghelul are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, ce ii confera rolul de luptator impotriva cancerului, iar depozitele de vitamina B complex sunt benefice pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

Sparanghelul contine la o portie de 100 g, 263 mcg de folati esentiali pentru diviziunea celulara normala, iar acidul folic, cel care permite transcrierea corecta a ADN-ului si transformarea serotoninei in adrenalina si a noradrenalinei in adrenalina se gaseste in sparanghel in cantitati generoase (22%  din doza zilnica recomandata per 100 grame sparanghel).


Vitamina C, zincul, manganul si seleniul continute in sparanghel lupta impotriva radicalilor liberi impreuna cu glutationul, iar complexul de vitamine B echilibreaza nivelurile de zahar din sange, prin metabolizarea completa si corecta a zaharurilor si a amidonului.

Desi sparanghelul este o leguma practic lipsita de grasimi, are in componenta sa cantitati crescute de acizi grasi Omega 3. Inulina, un carbohidrat special si benefic pentru flora bacteriana din sistemul nostru digestiv, se regaseste de asemenea in sparanghel.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies