Sparanghelul este o leguma versatila, ce poate fi folosita ca si garnitura la fripturi, dar care este delicioasa si in supe creme si chiar direct pe gratar. Sezonul sparanghelului este foarte scurt, incepand in mai si terminandu-se la finalul lunii iunie. Sparanghelul este o leguma foarte perisabila si iti recomandam sa cumperi din cel proaspat cules.
Pentru a identifica sparanghelul proaspat, iata cateva indicii: tulpina ferma, varfurile strans inchise; varful trebuie sa fie verde aprins si sa nu aiba pete de galben sau maroniu. Daca sparanghelul se gaseste in manuchi mai mare, aveti grija ca toate firele sa fie egal de groase, pentru a avea acelasi timp de fierbere. Se poate pastra si la frigider, invelit intr-un prosop de bucatarie, curat si subtire, dar dupa maxim 4 zile pastrat in acest fel trebuie neaparat consumat, scrie cuisine.ro.
Sparanghelul contine o multitudine de vitamine, minerale si substante benefice pentru organism. El are efect diuretic si este un ingredient potrivit atat pentru curele de slabire (continut ridicat de fibre si calorii putine). Sparanghelul este bogat in antioxidanti si astfel previne aparitia cataractei si imbatranirea timpurie.
Glutationul este un substanta alcatuita din 3 aminoacizi esentiali fiind un puternic agent antioxidant in organism, luptand impotriva radicalilor liberi.
Sparanghelul contine la o portie de 100 g, 263 mcg de folati esentiali pentru diviziunea celulara normala, iar acidul folic, cel care permite transcrierea corecta a ADN-ului si transformarea serotoninei in adrenalina si a noradrenalinei in adrenalina se gaseste in sparanghel in cantitati generoase (22% din doza zilnica recomandata per 100 grame sparanghel).
Vitamina C, zincul, manganul si seleniul continute in sparanghel lupta impotriva radicalilor liberi impreuna cu glutationul, iar complexul de vitamine B echilibreaza nivelurile de zahar din sange, prin metabolizarea completa si corecta a zaharurilor si a amidonului.
Desi sparanghelul este o leguma practic lipsita de grasimi, are in componenta sa cantitati crescute de acizi grasi Omega 3. Inulina, un carbohidrat special si benefic pentru flora bacteriana din sistemul nostru digestiv, se regaseste de asemenea in sparanghel.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro