Tot ce trebuie sa stiti despre gradinita si scoala privata, de la aparitia lor si pana la importanta acestor tipuri de institutii !

Tot ce trebuie sa stiti despre gradinita si scoala privata, de la aparitia lor si pana la importanta acestor tipuri de institutii !
Tot ce trebuie sa stiti despre gradinita si scoala privata, de la aparitia lor si pana la importanta acestor tipuri de institutii !

Tot ce trebuie sa stiti despre gradinita si scoala privata, de la aparitia lor si pana la importanta acestor tipuri de institutii !

Scoala este un concept vechi, pe cand gradinita a aparut putin mai curand. Aceste locatii nu sunt doar pentru a lasa copiii undeva, asa cum inca cred multe persoane. Aceste locatii au o functionalitate precisa, si anume aceea de a educa si a dezvolta copiii din punct de vedere cognitiv, emotional si fizic. Acum exista institutii de stat pentru toti copiii, dar parintii isi pot inscrie micutii si la o gradinita si scoala privata, precum Teddybar.

Aceasta institutie privata are cele mai inalte standarde, unde copiii vor primi o educatie aleasa respectandu-se acea curricula impusa de Minister si folosindu-se si propriile metode, mult mai eficiente si, prin urmare, mai placute pentru copii. Dar sa vedem cateva informatii istorice despre gradinite si scoli.

 

Gradinitele au o istorie relativ recenta. Majoritatea s-au nascut in perioada interbelica in cartiere destul de populare ale marilor orase.

Ele aveau intentia sa primeasca copiii din familiile cele mai defavorizate inainte de a intra in scoala elementara la varsta de 6 ani, varsta cand, in multe tari din lume, avea loc scolarizarea obligatorie. Trebuie spus ca in anii 1920, gradinitele erau inca putine si ca copiii- in special cei din familii cu venituri mici- au participat putin. Deci a existat un aspect social al gradinitelor. Dar gradinitele nu au fost create doar pentru ingrijirea copilului.
Acestea aveau rolul de a-i pregati pe copii pentru scoala elementara. Prin urmare, a existat inca de acum 100 de ani un loc real pentru a invata notiunile „prescolare”. 

 

Cu scoala insa, povestea este diferita. Scoala este o institutie straveche care reprezinta baza societatii civile: orice mare imperiu sau civilizatie a inceput sa fie luat considerare atunci cand a creat un sistem de invatamant structurat, capabil sa furnizeze societatii noi clase conducatoare pregatite si gata pentru cele mai variate sarcini.

Cuvantul scoala deriva din latina, care, la randul sau, deriva din vechiul termen “scholèion” din limba greaca. Initial, acest termen a insemnat „timp liber”. Apoi, de-a lungul timpului, s-a schimbat un pic din sens si a devenit „loculul in care se petrece mult timp liber”, adica a unui loc in care, in timpul liber, s-a discutat despre filozofie sau stiinta. Semnificatia scolii s-a schimbat din nou, indicand mai intai „locul in care citesti” si, in sfarsit, „locul unde inveti lucruri”.

 

Insa, nu sunt grecii, si nici romanii cei care au creat primul sistem scolar. Era vorba de sumerieni, care in 3.500 i.Hr., la scurt timp dupa inventarea scrisului (cuneiforme), au creat un asemenea sistem. Scolile au fost numite „edubba”, termen care poate fi tradus ca „casa de tablite”, deoarece profesorii si elevii scriau pe tabilte de lut umed, ce erau apoi uscate la soare si “coapte” in cuptoare.

In Edubba, oamenii au invatat sa citeasca, sa scrie si sa numere, dar numai barbati aveau acces la acest sistem. Ei participau la lectii pentru a se pregati sa devina viitori preoti sau functionari publici ai regatului. Modelul de scoala sumeriana a fost adoptat si de alte civilizatii mesopotamiene, precum si in Egiptul Antic, unde carturarii au jucat un rol vital in societatea faraonilor. In Persia, de exemplu, spre varsta de 7 ani copiii, bogati isi puteau incepe educatia care, pana la 14 ani, le era oferita de profesori ilustri si respectati.
Pe langa scriere, matematica si religie, baietii persani invatau astronomia si, de asemenea, o serie de notiuni de educatie fizica si militara (alergare, calarie, tir cu arcul etc.).

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

 

Pentru o reinnoire radicala a metodelor de predare, a trebuit sa asteptam inflorirea Greciei Antice, unde in secolul VI- V i.Hr. s-a dezvoltat un sistem scolar mai extins, desi inca rezervat pentru cativa tineri norocosi (si bogati). Scoala incepea la 7 ani si se termina la 18 ani. 

 

In Roma antica prima educatie a fost data de mama si a fost continuata de tata. Cei care isi puteau permite, erau instruiti de un profesor particular (adesea grec) sau trimisi la scoala pana cand invatau sa citeasca, sa scrie si sa numere. In Roma, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat in alte civilizatii, fetele puteau studia, dar numai pana la varsta de 15 ani, cand se casatoreau.

 

Primele adevarate scoli moderne, organizate de stat, dateaza din secolul al XVIII-lea. In Italia, primul care a organizat scoli de stat a fost Regatul Sardiniei. Un mare impuls pentru educatie a venit datorita Mariei Tereza a Austriei care, in 1774, a stabilit scolarizarea obligatorie pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani. La scurt timp, odata cu Revolutia Franceza, scoala primara a devenit publica, obligatorie, gratuita si pentru baieti si fete. In restul Europei, insa, copiii au trebuit sa astepte pana in secolul XIX pentru a avea scoli publice si gratuite. Prima scoala romaneasca a fost infiintata la Brasov, in anul 1583, in curtea bisericii Sfantul Nicolae.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

In ziua de azi, cum spuneam, avem scoli private si de stat. Multi parinti insa opteaza pentru scolile, dar si gradinitele private pentru ca modalitatea de predare, desi respectand materia impusa de Minister, asa cum am mentionat, au si metode proprii care se bazeaza prin interactiunea mult mai buna si frecventa dintre copil si educator sau invatator. In plus, in scolile private exista si disponibilitatea de a face si alte activitati optionale precum: Aikido, arta, pian, balet, street dance, logopedie, tenis de camp, learn to be, sah, inot, chitara, robotica. 

In concluzie…

Scoala si gradinita au istorii mai mult sau mai putin asemanatoare. Insa, fara scoala, civilizatia noastra nu ar fi unde este in ziua de azi. In plus, cu cat alegem o institutie de invatamant mai performanta pentru cei mici, cu atat punem mai multe caramizi la constructia viitorului fiintelor care ne sunt cele mai dragi. Pentru mai multe informatii despre gradinita si scoala privata Teddybar, va invitam sa accesati site-ul acesteia.

 

 

 



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies