Totul despre alăptare. Durata optimă pentru acest proces

Totul despre alăptare.
Totul despre alăptare.

Alăptarea este un proces, des întâlnit, prin care o mamă își hrănește bebelușul cu laptele matern direct din sân. Aceasta este una dintre cele mai naturale și sănătoase modalități de hrănire a nou-născuților și a copiilor mici.

Alăptarea oferă o oportunitate unică pentru mamă și copil să crează o legătură emoțională profundă. Contactul piele pe piele și conexiunea fizică între mamă și copil pot contribui la dezvoltarea unui atașament sănătos și la stabilirea încrederii reciproce.

Alăptarea exclusivă timp de șase luni

Deși alăptarea este un proces natural, poate veni cu provocări. Este important ca mamele să caute sprijin și să primească sfaturi de la profesioniști în sănătate sau consilieri în alăptare pentru a depăși dificultățile pe care le pot întâlni.

Comunitatea și sprijinul partenerului sunt, de asemenea, deosebit de valoroase în această perioadă.

Citește și: „Tot plângea că o doare. Spre dimineață a spus că nu are aer, simte că nu are aer. Gura și nasul îi erau vinete.” Cum s-a stins, de fapt, Alexandra Ivanov la maternitatea din Botoșani

Totul despre alăptare.
Totul despre alăptare.[Sursa foto: freepik]

Ruxandra Luca, o mamă dedicată, a adus în prim-plan importanța discuțiilor despre alăptare și necesitatea de a normaliza acest aspect natural al maternității.

Specialistul a subliniat că discuțiile despre alăptare nu ar trebui să fie adresate doar mamelor aflate în așteptare sau în perioada de alăptare, ci ar trebui să fie deschise și pentru mamele care deja alăptează.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

„Din când în când este bine să vorbim despre alăptare, nu doar pentru mamele care se gândesc sau graviduțele care nu vor ști ce să facă.

Și mamele care acum alăptează au nevoie să audă astfel de povești, să fie încurajate, să se regăsească și cred că noi toți, indiferent de vârstă, avem nevoie să știm și să înțelegem cum stau lucrurile ca să nu ne mai uităm urât în momentul în care vedem în parc sau la mall o mamă care alăptează, să nu mai scriem lucruri nepotrivite pe internet și așa mai departe”, a spus Ruxandra Luca, în cadrul unei emisiuni TV.

Totul despre alăptare.
Totul despre alăptare.[Sursa foto: freepik]

Alăptarea poate continua până la vârsta de un an

Organizația Mondială a Sănătății susține alăptarea exclusivă timp de șase luni, după care continuarea alăptării până la doi ani sau mai mult, însă Ruxandra Luca  subliniază că experiența este individuală și depinde de preferințele mamelor și copiilor lor.

„Este ceva normal. Și noi mâncăm atunci când ne e foame, unde ne e foame și nu ni se pare nimic ieșit din comun.

Asta vreau să spun, hai să normalizăm alăptarea, apropo de perioadă cred că nimeni de pe lume astea nu își propune cât de mult o să alăpteze. Cred că pornim la drum încrezătoare, informate, și apoi vedem pe parcurs”, a mai spus ea.

Durata optimă pentru alăptare poate varia în funcție de circumstanțele individuale

De asemenea, experta a evidențiat importanța consilierilor în alăptare, menționând că nu toți medicii pediatri sunt informați adecvat în această privință.

În concluzie, Ruxandra Luca a pledat pentru normalizarea alăptării și pentru creșterea nivelului de informare al mamelor și al societății în general cu privire la acest aspect esențial al creșterii copiilor.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

„Cei mai mulți copii, apropo de perioadă, în jurul vârstei de 3-4 ani dacă îi lași în ritmul lor și tu ești gata să fii acolo pentru ei să îi alăptezi în continuare, pe la 3-4 ani copilașii renunță singuri. Organizația Mondială a Sănătății zice exclusiv șase luni, după care până la doi ani și după. După vârsta de un an deja se simplifică foarte mult lucrurile. Eu am avut un consilier în alăptare în care am încredere și consider că este foarte important să avem pe cineva în care să avem încredere, deoarece nici toți medicii pediatri nu sunt informați pe zona aceasta și dacă nu ești la curent poate nu știi să dai sfaturi bune mai departe”, a mai adăugat aceasta.

Totul despre alăptare.
Totul despre alăptare.[Sursa foto: freepik]

Alăptarea după vârsta de un an poate continua dacă atât mama, cât și copilul, o doresc

Alăptarea după vârsta de un an oferă numeroase beneficii pentru copil, inclusiv aportul de nutrienți, imunitate și confort emotional. De asemenea, poate ajuta la construirea unui legături puternice între mamă și copil. Pentru mama, alăptarea continuată poate ajuta la scăderea riscului de cancer mamar și ovarian, precum și la întărirea legăturii emoționale cu copilul.

Citește și: Ce înseamnă factor de protecție 50. Explicarea semnificației și importanței sale în protecția solară eficientă



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

Zodiac 4 septembrie 2023. Află ce zodie va purta o discuție serioasă cu partenerul de cuplu

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies