Totul despre artroză: tratamente și simptome

Tratament artroza
Tratament artroza

Ce este artroza, care sunt simptomele sale, precum și câte tipuri de artroză sunt. Află ce ai de făcut în cazul în care te confrunți cu dureri specifice acestei boli.

Artroza este una dintre cele mai cunoscute boli și apare mai ales în cazul persoanelor de vârsta a treia. Aceasta se referă la mai multe suferințe ale articulațiilor, de cauză degenerativă, având ca trăsătură comună distrugerea cartilajului articular. Artroza mai este denumită și osterioartrită și este cea mai întâlnită formă de artrită, fiind mai frecventă în rândul femeilor.

Deși poate afecta orice articulație, cele mai frecvente artroze sunt la articulațiile care sunt mai expuse solicitărilor zilnice, precum articulațiile mari ale șoldului – coxartroza și ale genunchilor – gonartroza. În plus, artroza este

întâlnită și la nivelul mâinii și al regiunii cervicale.

 

Simona Dragomir, specialist în sănătate, a vorbit în cadrul unei emisiuni Tv despre astroză și de ce este important să mergem la un control atunci când intervine durerea.

Citește și: Cauzele durerilor de călcâie

Încercăm să aflăm ce facem atunci când încep să ne doară articulațiile de la 30 de ani.

Cam devreme, dar, din păcate, se întâmplă și ar putea să fie vorba despre artroză, o boală a  vârstnicilor, dar care nu îi scutește nici pe tineri. Cum se manifestă și cum se tratează cu ajutorul tehnicilor moderne?

Anii trec și odată cu ei apare îmbătrânirea organismului, care aduce mai devreme sau mai târziu și dureri articulare. Ce facem când ne dor încheieturile de la 30 de ani? ”,

a spus specialistul în sănătate.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Tipuri de artroza
Exista mai multe tipuri de artroza[Sursa foto: Unsplash]

De asemenea, Mihai Râșcu, medic primar ortopedie traumatologie, a explicat ce este de făcut  atunci când apar durerile:

 

„Ne place să facem sport, dar uneori avem tendința să exagerăm, lucru care duce la afectarea articulațiilor, pot duce la apariția de inflamații la nivelul tendoanelor, poate să ducă la leziuni meniscale, leziuni ligamentare, leziuni de cartilaj,  care în timp duc la

apariția artrozei. Cu toate că artroza este binecunoscută la pacienții în vârstă, ea poate să apară și la pacienții mai tineri, prin leziuni ale cartilajului, apărute în urma unor traumatisme, în urma unor suprasolicitări la nivelul încheieturilor.

Citește și: Pietre la rinichi. De ce apar și cum le prevenim

Pacientul se prezintă la consultații în primul rând pentru că îl doare.

De multe ori se și umflă, pacienții descriu ca și când ceva se mișcă la nivelul articulației, simt ceva în plus la nivelul articulației, simt instabilitate. În primul rând, este important să stabilim sursa durerii și atunci sunt o serie de teste clinice prin care identificăm localizarea exactă a durerii, stabilim dacă există sau nu stabilitate la nivelul articulației. De exemplu, examinarea clinică este urmată de examinarea imagistică și aici folosim RMN-ul care este util în identificarea părților moi, folosim ecografia,  folosim radiografia care este utilă pentru leziunile la nivelul oaselor.
Indiferent de care ar fi sursa durerii și indiferent de care ar fi traumatismul, pot să asigur pacienții că avem soluții pentru toate afecțiunile”, a dezvăluit medicul.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Artroza
Artroza afecteaza mai ales persoanele de dupa 50 de ani[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Importanța introducerii pe perioada iernii a suplimentelor alimentare în dietă

Tratament artroză

Pentru tratamentul artrozei, se recomandă un consult la medicul specialist în ortopedie și traumatologie, care va stabili planul de tratament.

Ce este artroza la genunchi
Ce este artroza la genunchi si cum poate fi tratata[Sursa foto: Unsplash]

În cazul leziunilor de cartilaj, putem folosi tratamente conservatoare și aici facem referire la tratamente de fizioterapie, la pastile antiinflamatorii, gheață, piciorul pus în sus, până șa tratamente regenerative și aici discutăm de tratamente cunoscute ca tratamente cu plasmă sau tratamente cu c elule stem. Acestea au rol de a regenera cartilajul. De asemenea, cartilajul beneficiază de numeroase tratamente la ora actuală, putem porni de la tratamente antiinflamatorii, la tratamente de recuperare, până la tratamente care presupun infiltrația la nivelul articulațiilor și aici putem folosi acidul hialuronic care are un rol protectiv, un rol de a întreține articulația, până la infiltrații cu PMP sau infiltrații cu plasmă cum mai sunt cunoscute sau cu sânge care au un rol regenerativ și tot aici putem discuta despre tratamente cu celule stem care au un rol în reparația cartilajului. În situații punctuale, se  poate interveni chirurgical și se poate face un fel de transplant de cartilaj sau se poate folosi un cartilaj artificial pentru reparația leziunii”, a mai precizat medicul specialist în ortopedie.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Cum îngrijim pielea în sezonul rece

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies