Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre cancerul pancreatic.
Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer și adesea se diagnostichează în stadii avansate.
În cadrul emisiunii „ Apel la consilier ”, difuzată pe Kanal D, prof. dr. Erdem Kocak, medic gastroenterolog, a vorbit despre cum se tratează una dintre cele mai agresive forme de cancer, cancerul pancreatic.
Ce rol are pancreasul în organismul nostru
Pancreasul este un organ a cărei importanță este una esențială pentru organismul nostru, având un rol important atât în digestie, cât și în reglarea glicemiei.
„ Pancreasul este un organ mic în corpul nostru, cu o lungime de 15-16 centimetru, dar este un organ foarte eficient. Pancreasul, care este un organ a cărui funcție este foarte importantă mai ales pentru descompunerea și absorbția substanțelor nutritive pe care le digerăm, este un organ foarte eficient și important în reglarea glicemiei și
Care sunt cele mai frecvente boli pe care le dezvoltă pancreasul
Citește si: Ce este hipertensiunea. „Există milioane de pacienți care suferă de această boală în întreaga lume”
Când vine vorba de bolile pancreatice, cancerul pancreatic este cea mai frecventă boală la care se gândesc oamenii.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În această situație, vorbim despre două tipuri de pancreatită: pancreatita acută și pancreatita cronică.
Pancreatita acută
Pancreatita acută este o boală a pancreasului adesea întâlnită la pacienții care acuză dureri abdominale severe.
„ Astfel de pacienți se prezintă, de obicei, la departamentul de urgență cu un debut brusc de dureri abdominale severe. Acest tip de pacienți sunt confundați cu boli precum durerile de stomac, ulcerul gastric, perforația vezicii biliare, inflamația vezicii biliare, obstrucțiile intestinului subțire etc .”, spune specialistul în domeniu.
Există multe cauze ale pancreatitei acute. Pancreatita acută apare ca urmare a unui nivel ridicat de zahăr, de grăsimi, de calciu în sânge, a unor traume sau a unor medicamente și infecții.
„ Tabloul de pancreatită acută face ca glicemia pacientului să se deterioreze, plămânii sunt afectați și, chiar dacă nu se administrează o terapie adecvată cu fluide, aceasta progresează în continuare și duce la boli care provoacă moartea țesutului pancreatic. ”, explică specialistul în domeniu.
Prin urmare, diagnosticarea și tratamentul precoce al persoanelor care se confruntă cu pancreatită acută este un aspect foarte important.
„ Unul dintre cele mai importante puncte ale tratamentului este oprirea imediată a durerii, la pacienții cu dureri severe. Al doilea punct cel mai important este să oferiți un suport adecvat de lichide, după oprirea durerii.Al treilea punct este eliminarea bolii sau a factorului care o provoacă .”, spune domnul doctor.
Pancreatita cronică
Pancreatita cronică debutează cu simptome de durere foarte severă și este adesea întâlnită la persoanele care au diabet și stări de slăbiciune, oboseala, diaree cronică, diaree grasă, care apar în stadiile târzii ale pancreatitei cronice.
Potrivit specialistului în domeniu, cei mai predispuși pacienți care suferă de pancreatită cronică, sunt persoanele care prezintă anumite boli biliare sau sunt mari consumatori de alcool.
„ În cazul pancreatitei acute, pacientul se poate prezenta la urgențe cu o durere acută, bruscă.Dar cazurile de pancreatită cronică pot fi ratate.Aceștia sunt pacienții care consumă alcool pentru o perioadă lungă de timp, bolile diabetice, sau pacienții care au o afecțiune cauzată de pietre în tractul biliar. În astfel de cazuri, pacientul trebuie să consulte neapărat un medic specialist în gastrologie.”, spune specialistul în domeniu.
Ce trebuie să facem pentru a preveni cancerul pancreatic
Citește si: Totul despre cancerul de prostată la bărbați. „Este 100% vindecabil”
Specialistul în domeniu le atrage atenția pacienților cu un consum intens de alcool să reducă pe cât posibil consumul după o anumită vârstă. De asemenea, pacienții cu pietre în tractul biliar și vezica biliară trebuie să verifice periodic aceste pietre biliare, dacă nu au suferit o intervenție chirurgicală.
De asemenea, cel mai important lucru este adoptarea unui stil de viață sănătos.
„ După o anumite vârstă, sportul regulat, exercițiile fizice, renunțarea la fumat și la consumul de alcool, renunțarea la dietele grase sunt printre cele mai importante puncte pentru sănătatea pancreasului nostru .”, spune specialistul în domeniu.