Află care sunt semnele unui abuz emoțional și cum se comportă un abuzator în relație cu victima sa.
Ce este abuzul emoțional
Abuzul emoțional poate avea în prim plan doi sau mai mulți actori principali, abuzatorul fiind, în general, cel care controlează, izolează și manipulează cealaltă persoană. Există diverse forme de abuz, de la amenințări, injurii, până la acțiuni propriu-zise prin care victima este agresată sau forțată să facă anumite lucruri împotriva voinței sale, prin manipulare emoțională.
„Agresorii emoționali” abuzează persoanele cele mai apropiate, de regulă, întrucât pot pătrunde în profunzimea trăirilor lor.
Cu toate acestea, abuzatorul poate încerca să manipuleze și persoane cu care nu formează neapărat un cuplu. Astfel că, poate fi vorba despre:
- un partener de afaceri sau un coleg de serviciu;
- un părinte/c opil;
- un îngrijitor;
- un prieten apropiat.
7 semne ale abuzului emoțional
1.Farmecul și comportamentul flatant
Este primul pas în manipularea emoțională, întrucât abuzatorul va câștiga teren prin farmec și cuvinte flatante în fața victimei. Astfel, acesta va putea să-și manifeste influența la nivel emoțional.
2.Tăcerea
Această strategie este folosită adesea de abuzator pentru a menține victima în suspans o perioadă cât mai lungă de timp. Astfel, nesiguranța se va naște în interiorul persoanei abuzate, întrucât se va întreba în permanență dacă a greșit cu ceva sau dacă a făcut vreun gest care l-a supărat pe abuzator. Aceasta este de fapt o tactică prin care abuzatorul își întărește controlul asupra victimei.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
3.Umilirea
În general, abuzatorii se folosec de injurii, porecle sau glume nesărate pentru a umili victima, în special atunci când se află în prezența mai multor personae. În cazul în care victima încearcă să riposteze, acesta va susține că au fost doar simple glume.
4.Culpabilitatea
Abuzatorii învinovățesc adesea victimele pentru toate lipsurile sau insuccesele lor. Astfel că, persoana abuzată va deveni nesigură și va considera că toate lucrurile negative se întâmplă din vina ei.
Culpabilitatea se poate manifesta și prin gelozie. Abuzatorul va crea conflicte frecvent pe motiv că simte că este înșelat, când în realitate, își dorește doar ca partenerul să se simtă vinovat.
Citeste si: Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?
5. Imprevizibilitatea
Abuzatorii au tendința de a crea haos în jurul lor doar din dorința de a-și ține victima sub control.
Acest haos va fi inițiat de abuzator, prin:
- schimbări bruște de dispoziție;
- izbucniri emoționale;
- contradicție în propriile afirmații;
- negarea unor fapte reale;
- comportament total diferit în societate.
6.Izolarea victimei
Abuzatorul va încerca să izoleze victima de prieteni și familie pentru a avea mai mult control asupra acesteia.
Astfel că, abuzatorul va recurge la următoarele strategii:
-îi va interzice victimei să petreacă timp cu familia sau prietenii;
-va ascunde sau va bloca telefonul/computerul victimei;
-creează conflicte cu apropiații victimei pentru a-i îndepărta;
-va ocupa timpul liber al victimei; -în cazuri extreme, poate bloca persoana abuzată într-o cameră sau în propria casă.
7.Manipularea sexuală
Abuzatorul va încerca să-și manipuleze victima pentru ca aceasta să accepte activități sexuale pe care nu și le dorește în realitate(adesea, va folosi anumite replici de manipulare: „Alte persoane își doresc asta! Tu de ce nu vrei?! De ce nu poți? Nu ții suficient la mine! Nu-ți pasă de mine!”).