Află detalii incredibile despre viața uneia dintre cele mai importante figuri din istorie, Regina Maria Antoaneta.
Maria Antoaneta a fost ultima regină a Franței.
Ca urmare a stilului de viață frivol și extravagant, a fost poreclită ,,Madame Deficit”.
S-a născut pe data de 2 noiembrie 1755, în Austria, la Viena, sub numele Maria Antonia Josepha Joanna, ca fiică a împăratului Sfântului Imperiu Roman, Francisc l și a Mariei Teresa, împărăteasa Austriei.
Maria Antoaneta a fost căsătorită cu Regele Ludovic-Auguste
La acea vreme, famiilie regale păstrau alianțele în spațiul european, prin intermediul căsătoriilor.
În anul 1765, se stinge din viață Ludovic Ferdinand, delfinul Franței, fiul regelui Ludovic al- XV-lea, tronul revenind nepotului său, Ludovic-Auguste, în vârstă de 11 ani.
Astfel că, pentru păstrarea alianței între Austria și Franța, s-a hotărât ca Maria Antoaneta și Ludovic-Auguste să se căsătorească.
Bunicul său, Ludovic al XV-lea, a trimis în Austria, în anul 1768, un tutore pentru a o instrui pe viitoarea soție a delfinului.
Maria Antoaneta avea o frumusețe aparte, era delicată, cu părul cenușiu și ochi albaștri. Tutorele spunea adesea că era ,,mult mai inteligentă decât se presupunea în general".
În același timp, acesta se plângea ,,că era leneșă și extrem de frivolă."
La vârsta de 15 ani, a plecat din Austria spre Franța, pentru a se căsători, însoțită de o escortă impresionantă, 117 slujitori, 57 trăsuri și 376 cai.
Cei doi și-au unit destinele pe 26 mai 1770, însă tânăra femeie nu era pregătită pentru acest lucru, adaptându-se foarte greu vieții de la Curtea Regală Franceză. Aceasta îi scria deseori mamei sale, plângându-se de ritualurile la care trebuia să se supună:
„ Doamnă, draga mea mamă, nu am primit niciuna dintre scrisorile tale dragi fără să am lacrimi în ochi".
„Mi-am aplicat rujul și m-am spălat pe mâini în fața întregii lumi.”
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: CITEȘTE: Cine a fost Maria Tereza a Austriei| data nașterii, căsătorii, moarte
Maria Antoaneta și Regele Ludovic al XVI-lea au avut patru copii
În anul 1774, Ludovic al XV-lea s-a stins din viață, iar nepotul său, Ludovic al XVI-lea a urcat pe tron. Astfel, Maria Antoaneta a devenit regina Franței la doar 18 ani.
Cei doi erau foarte diferiți, regele avea o fire timidă și introvertită, ducând o viață echilibrată, iar soția sa era sociabilă și plină de viață, fiind adepta extravaganței și petrecerilor fără sfârșit.
Ludovic al XVI-lea și soția sa, Maria Antoaneta, au avut în total 4 copii.
În anul 1778, se naște primul copil al cuplului regal, o fetiță, pe care au numit-o Marie Therese Charlotte.
„Săracă fetiţă, nu eşti ceea ce se dorea, dar nu îmi eşti mai puţin dragă din această cauză.
Citeste si: Cine a fost împărăteasa WU ZETIAN, prima femeie care a condus China. De ce și-a ștrangulat propria fiică? Trei ani mai târziu, s-a născut Louis-Joseph, urmat de Louis Charles, în 1785 și de Sophie, în 1786.
Maria Antoaneta a fost acceptată cu greu de francezi, din cauza firii sale cheltuitoare, în condițiile în care Franța era plină de datorii, în urma Războiului de Șapte Ani.
Poporul era convins că ,,Madame Deficit" ar fi fost cea care a ruinat economia țării.
În anul 1789, după adoptarea Declarației Drepturilor Omului, familia regală a fost obligată să renunțe la Curtea luxoasă de la Versailles și să se mute la Palatul Tuilleries, din Paris, unde regina era supravegheată la fiecare pas.
La 31 iunie 1791, a existat o tentativă de evadare, care s-a soldat cu un eșec.
Citeste si: TOTUL despre castelul Bran și mitul contelui Dracula
Maria Antoaneta a fost ghilotinată
Franța declară război Austriei, în 1792 și regina cade în dizgrația francezilor, care o priveau ca pe un dușman.
În același an, familia regală a fost închisă în Templul din Marais, iar la 21 septembrie 1792 Franța a abolit monarhia și s-a proclamat republică.
În ianuarie 1793, a fost executat regele Ludovic al XVI-lea, iar la 12 octombrie 1793, regina Franţei, Maria Antoaneta a fost chemată la interogatoriu, în faţa lui Fouqhier-Tinville, care a acuzat-o cu textul: ,,Maria Antoaneta, văduva lui Ludovic Capet, a fost, cât timp a stat în Franţa, flagelul şi vampirul francezilor".
Pe 14 octombrie 1793, a fost chemată la tribunal, sub acuzarea că s-a amestecat în treburile guvernului, că l-a sfătuit de rău pe soțul său, Ludovic al XVI-lea și deși republica fusese proclamată, îl considera pe fiul său, rege.
Întrebată de numele unor eventuali ,,complotiști", Maria Antoaneta a spus: ,,Nu voi cârti împotriva supușilor mei. Le-am văzut pe toate, le-am înțeles pe toate și le-am uitat pe toate."
Citeste si: Femeia-vampir: Povestea reală a contesei Elisabeta, care făcea baie în sângele victimelor sale
După toate acuzațiile aduse, regina a răbufnit:
„Am fost regină și mi-ați luat coroana, am fost soție și mi-ați omorât soțul, am fost o mamă și mi-ați furat copilul. Doar sângele mi-a rămas, luați-l și pe acesta. Nu mi-a mai rămas nimic”.
A fost condamnată la moarte prin ghilotinare, fapt ce s-a petrecut în dimineața zilei de 16 octombrie 1793, în fața a 300.000 de oameni prezenți în Piața Revoluției, care strigau: ,,Trăiască Republica! Jos tirania!
„Așa a murit această regină lejeră în prosperitate, sublimă în dezastru și neînfricată pe eşafod”- Lamartine în Istoria Girondinilor.
„Aceasta a fost marea ei greşeală de la început: a vrut să triumfe ca femeie, nu ca regină”, și a ajuns „o jucărie vie în mîinile sîngeroase ale războiului şi politicii”.- Ștefan Zweig.
Citeste si: Cele mai puternice femei din istorie. Cine a fost Katie Sandwina, supranumită „nepoata lui Hercule”