Maria Lătărețu a avut o viață plină de evenimente tragice, ce ar putea să bată ușor scenariul oricărui film de dramă. Artistei i-au murit 5 copii!
Maria Lătărețu, supranumită Privighetoarea Gorjului a văzut pentru prima dată lumina zilei pe data de 7 noiembrie 1911, în satul Bălcești – Gorj, pe Valea Gilortului. Născută într-o familie de țărani săraci, Maria Lătărețu a trebuit să răzbată încă de mică în viață, cu toate problemele acelor timpuri. Era al şaisprezecelea copil într-o familie a cărei singură avere era căsuţa cu două încăperi, șubrezită de trecerea vremii. Talentată încă de mic copil, este atent observată de fratele ei, Ioniță Borcan care îi cumpără la vârstă de 13 ani, o chitară.
Cine a fost Maria Lătărețu, Privighetoarea Gorjului
La vârsta la care alte fetițe încă se mai puteau juca, Maria Lătărețu începuse să fie cunoscută în tot satul natal cântând la nunți, botezuri, petreceri și hore.
În anul 1931 îl naște pe Ion, singurul copil al cuplului care a supraviețuit. Doi ani mai târziu, îi dă viață Măriuţei, cel de-al treilea copil al cuplului de artiști. Din nefericire în anul 1936 altă dramă, îi lasă urme adânci în suflet.
Fetița ieșise la poartă pentru a se juca și un câine a sfâșiat-o. Chiar în acea zi, Maria Lătărețu cânta pe scenă pentru a bucura publicul spectator și urma să îi facă înmormântarea copilului a doua zi. Copila a fost singura care îi moștenise talentul mamei pentru a cânta. Din nefericire destinul din nou i-a mai pus o “piedică” și a mai dat naștere odată... la gemene. Fetițele au murit în apropierea vârstei de un an de bronhopneumonie.Maria Lătărețu și-a îngropat 5 copii din cei 6 pe care i-a avut
Anul 1937 a reprezentat o schimbare de destin pentru tânăra artista de muzică populară, Maria Lătărețu. În județul Gorj este decoperită de o echipă de folcloriști formată din Constantin Brăiloiu, Harry Brauner, Tiberiu Alexandru și Mihai Pop. Aceaștia îi propun să vină la București pentru a înregistra câteva cântece cu ea.
Aflată la o nuntă, Maria Lătărețu dă naștere celui de-al șaselea copil, care moare la câteva zile de la naștere.
În 1941, soțul a fost luat pe front şi rămâne prizonier la sovietici.
Şapte ani, artista nu a mai ştiut nimic despre el, iar familia lui îi pregatea pomenile an de an. Doar Maria Lătăreţu mai spera că este viu şi într-o bună zi se va întoarce la ea. Instinctul ei nu a înșelat-o în legătură cu ceea ce simțea despre el.... și Tică s-a întors acasă.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Maria Lătărețu devine cunoscută în toată țara
În anul 1949 se angajează ca solistă la orchestra de muzică populară denumită “Barbu Lăutaru” și concertează în ţară şi în alte țări ale U.R.S.S-ului cum ar fi: Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Egipt, Siria, Iordania, Elveţia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Iugoslavia. Pentru că se bucura de un scuces răsunător oriunde cânta, Maria Lătărețu era deja cunoscută pentru cântecele "De ce nu te-nsori Gheorghiţă?", "Lie, ciocârlie", "Radu mamii, Radule", "Sanie cu zurgălăi", "Au plecat olteni la coasă".
Puțini sunt cei care știu că durerea cea mai mare și-a cântat-o chiar în cântecul “Lie, ciocârlie!”. Interpretarea versurilor chiar de artistă reprezintă „o metamorfozarea sentimentelor umane în glasul păsării care îşi plânge puişorii şi îşi doreşte cât mai curând moartea“, aşa a scris Dorin Brozbă în cartea “Maria Lătăreţu, privighetoarea nepereche”.
Maria Lătărețu pornește un turneu prin țară alături de alți artiști ai acelor vremuri, printre care și Laura Lavric. Obosită și cu mari dureri de cap, artista povestește tuturor că urmează să îi facă parastas soțului ei, ce murise cu un an in urmă. La căminul cultural din comuna Românești, în județul Botoșani, cântăreața își susține recitalul. Din cauza unei congestii cerebrale, moare la vârstă de 61 de ani în timp ce cânta cântecul “Va las cântecele mele”, sub ochii tuturor spectatorilor. Prin acest cântec Maria Lătărețu a dorit să transmită prin versuri, ceea ce ea lasă în urma morții sale… toată capodoperă ei de cântece.
Uite-te lume la mine Lume dragă lume
Că mâine mă duc din tine
Lume dragă lume
Știu că nu vă pare bine
Lume dragă lume
Vă las vouă cântecul
Lume dragă lume
Inima și sufletul
Lume draga mea