Totul despre dependența de telefon

dependenta de telefon
Totul despre dependența de telefon 

În utlima perioadă, dependența de telefon a devenit din ce în ce mai accentuată, fie că vorbim de copii, tineri sau chiar adulți. În majoritatea cazurilor, situațiile devin îngrijorătoare, iar persoanele se izolează în lumea virtuală.

În cadrul unei emisiuni, dr. Mihail Pautov a explicat cum se manifestă dependența de telefon, dar și cum putem combate acest comportament ce poate deveni îngrijorător.

Cum ni s-a schimbat viața de când avem smartphone

boala dependentei de telefon
Cum se manifestă dependența de telefon[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Motivele pentru care apare infidelitatea în cuplu. ,,Este împărțită în mai multe categorii”

Este evident că tehnologia reprezintă un mare avantaj în viețile noastre, însă poate avea și aspecte negative, în special dacă avem o dependență.

De cele mai multe ori, dacă folosim în mod exagerat telefonul, comportamentul nostru va avea de suferit.

„FOMS este acornimul de la Fear of Missing Something, adică frica de a rata ceva. Acum 20 de ani nu o aveam atât de accentuată, pentru că nu aveam posibilitatea să vedem în permanență ce se întâmplă. Pierdem controlul asupra comportamentului nostru.”, a declarat specialistul.

Cum scăpăm de dependența de telefon

cum scapi de dependenta de telefon
Cum scapi de dependența de telefon[Sursa foto: Freepik]

Medicul a explicat că există câteva semne cum că am fi dependenți de acest gadget. Totuși, există modalități utile, prin care putem combate această problemă.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

„Prima recomandare dacă vrem să nu mai folosim telefonul mobil în exces este să vă opriți notificările pentru social media.

Această dependență de telefon este aproape simetrică cu dependența de jocuri de noroc. Dacă oamenii sesizează simptome ale dependenței, adică simt o stare de anxietate dacă nu își verifică telefonul, folosesc telefonul din plictiseală.”, a mărturisit doctorul.

Majoritatea persoanelor își verifică telefonul imediat ce s-au trezit, iar acesta este un comportament total greșit. Dr. Mihail a punctat faptul că este important și modul în care ne folosim telefonul, fiindcă o putem face și într-un scop educativ sau util.

„Când te scoli dimineața, du-te la baie, spală-te pe dinți, îmbracă-te și apoi îți ridici telefonul. Poți să stai pe telefon dând mail-uri, vorbind și comunicând despre subiecte care te interesează, dar în momentul în care stai fără un scop anume pe telefon și o faci des, asta deja este un semn al dependenței și înseamnă că ești într-o zonă greșită.”, a precizat medicul.

Cum ne poate afecta dependența de telefon

dependenta de telefon efecte
Efectele dependenței de telefon[Sursa foto: Freepik]

Citește și: De ce renunță unii oameni mult prea ușor la planuri. Ce spun specialiștii?

Chiar dacă încă nu este stabilită ca fiind o boală, dependența de telefon poate avea repercusiuni grave asupra vieților noastre. Spre exemplu, persoanele care folosesc în mod constant acest gadget, pot avea probleme de comunicare și de interacțiune cu ceilalți oameni.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

„Te afectează din punct de vedere social.

Este esențial dacă te întâlnești cu cineva să îți pui telefonul pe masă, cu fața în jos, ca să nu fi distras de notificările care îți vin. În momentul în care ești întrerupt de tot felul de notificări, pierzi și respectul și atenția lui.”, a declarat specialistul.

Această dependență vine la pachet, de multe ori, cu dependența pentru rețelele de socializare. În special pentru tineri, acesta poate reprezenta un mediu distructiv, care le poate afecta stima de sine. De aceea, este esențial să petrecem mai puțin timp pe social media. Medicul a explicat că un alt comportament total greșit este folosirea telefonului seara, înainte de culcare, fiindcă lumina albastră din telefon nu te va lăsa să adormi.

„Dependența de social media este o nevoie a noastră constantă de validare. Sunt tineri care pierd ore întregi făcându-și un slefie, îl postează pe internet și dacă nu au un număr suficient de like-uri, șterg poza și o iau de la capăt. Există aplicații care îți pun o limită de timp pe telefon, în așa fel încât să nu le mai poți folosi. Să ștergem aplicațiile care ne fac să pierdem timpul. Dacă în final îți dai seama că nu ai spor în toate aceste schimbări de comportament, poți să apelezi, fără rușine, la terapie, la psiholog, să ceri ajutorul unui părinte, unui consilier.”, a mărturisit dr. Mihail Pautov.

 

 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

8 metode de a combate fumatul

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies