Totul despre genunchii în X, o afecțiune frecventă printre copii. ”În momentul în care aleargă se duc genunchii spre interior.”

Totul despre genunchii în X, o afecțiune frecventă printre copii. ”În momentul în care aleargă se duc genunchii spre interior.”
Totul despre genunchii în X, o afecțiune frecventă printre copii. ”În momentul în care aleargă se duc genunchii spre interior.”

Genunchii în X, sau genu valgum, apare foarte frecvent în rândul copiilor. De obicei, majoritatea cazurilor sunt benigne și se corectează spontan, însă trebuie să fie depistate formele patologice, și să se înceapă un tratament.

Ruxandra Tudosoiu, kinetoterapeut pediatric, a fost invitată în cadrul emisiunii “Dimineața cu noi” de la Kanal D, să vorbească despre o afecțiune foarte întâlnită în rândul copiilor, mai exact, genunchii în X, numită și genu valgum.

Ce sunt genunchii în X, și diferența dintre cel fiziologic și patologic

Genunchii în X reprezintă o deformare la nivelul genunchilor, care tind să vină spre interior. Totodată, genu valgum apare fiziologic la copii după vârsta de 2 ani, frecvent la 3-4 ani, și dispare spontan.

Dacă după vârsta de 4 ani se agravează și devierea este unilaterală, genu valgum este considerat patologic și trebuie tratat. Așadar, cel fiziologic ar trebui să dispară în jurul vârstei de 7 ani, iar cel patologic va persista. 

“Genu Valgum este o deformare a genunchilor, genunchii vin spre interior sau cum se spune popular, genunchii în X. Se poate depista de la vârsta de 3 ani, și durează undeva până la 7.

Cel fiziologic ar trebui să dispară în jurul vârstei de 7 ani, iar cel patologic persistă”,  a spus specialista.

Citeste si: Ce înseamnă endometrioza. „Cauza infertilității este endometrioza”

Totul despre genunchii în X, o afecțiune frecventă printre copii[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Ce este fibromul uterin. Cauze, simptome și tratament. „Două milioane de femei au fibrom uterin”

Alte simptome în afară de deformarea vizibilă nu vor fi, deoarece acesta nu provoacă disconfort sau durere.

Important este ca părinții să acorde mai multă atenție copiilor care se împiedică, tind să ducă genunchii spre interior când aleargă, și picioarele spre exterior. 

“Noi putem observa că cel mic se împiedică, în momentul în care aleargă se duc genunchii spre interior, picioarele spre exterior dar ca și alte simptome nu avem durere, nu avem disconfort”, a adăugat ea.

Cauzele care duc la afecțiunea genunchilor în X

Specialista a menționat faptul că această afecțiune este fiziologică, și că bebelușii atunci când se nasc vor avea genunchii ușor curbați. Însă, în momentul în care aceștia învață să meargă, picioarele se vor îndrepta după doi ani jumătate spre trei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

“Este o chestie fiziologică, bebelușii când se nasc, se nasc cu tibiile ușor curbate, lucru care este absolut normal.

În momentul în care încep să meargă, picioarele se îndreaptă după doi ani jumătate spre trei, ducând genunchii spre interior”,  a spus aceasta.

Citeste si: Care sunt factorii care duc la riscul de a face hernie de disc. „8-9 oameni din 10 ajung înțepeniți”

Totul despre genunchii în X, o afecțiune frecventă printre copii[Sursa foto: freepik]

 

Totodată, este recomandat să se intervină până la vârsta de 7 ani printr-o consultație la un medic specialist.

În același timp, este bine să înceapă ședințe de kinetoterapie, chiar dacă nu reprezintă în mod neapărat un motiv de îngrijorare, pentru tonifierea musculaturii.

“Putem interveni printr-un control sau o consultație la un specialist, deoarece specialistul observat că sunt anumite grade ce se depășesc într-un genu valgum, dar atunci va îndrepta către kinetototerapie. Însă, este foarte bine să se înceapă kinetoterapia chiar dacă nu este un motiv de îngrijorare, pentru tonifierea musculaturii.”

Tipuri de exerciții necesare pentru genunchii în x

În momentul în care copilul ajunge la o evaluare, trebuie să i se verifice picioarele, genunchii, șoldurile, umerii, chiar și poziția capului. Un exercițiu necesar pe care specialista l-a recomandat, este tonifierea mușchilor din interiorul genunchiului, și relaxarea celor din exterior.

“Când copilul ajunge într-un cabinet de kinetoterapie, inițial ar fi să se facă o evaluare în care copilul să fie văzut de sus până jos, pentru a se putea uita la genunchi, la picioare, la șolduri, umeri, chiar și poziția capului. Ca exercițiu ar trebui să încerce foarte mult tonifierea mușchilor din interiorul genunchiului și relaxarea celor din exterior”,  a mai precizat ea.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citeste si: Remedii naturale pentru durerile de cap: „La o persoană care este deshidratată poate apărea o durere de cap obișnuită”

Totul despre genunchii în X, o afecțiune frecventă printre copii[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Ce înseamnă, mai exact, cancerul. ”În organismul nostru există 60-100 de trilioane de celule.”

Durata pentru rezolvarea acestei afecțiuni, cât și rezultatele vizibile țin foarte mult de cel mic, trebuind să fie conștiincios, să își facă exercițiile și acasă. Perioada aproximativă de kinetoterapie ar trebui să dureze între 3 și 6 luni, iar durata unei ședințe variază între 40 și 50 de minute, depinzând foarte tare de ce fel de personalitate are copilul.

“Acest lucru depinde foarte mult de părinți, de copil dacă este conștiincios, dacă face exercițiile acasă. Nu pot să mă pronunț pe anumită perioadă, dar ar trebui să facem undeva la 3-6 luni de kinetoterapie. (...)  O ședință pentru copiii peste 3 ani durează undeva la 40-50 de minute, în funcție de copil, deoarece sunt copii cu care te poți înțelege foarte ușor și copii care să mai reticenți, se opun, sunt mult mai retrași, și atunci devine procesul mult mai dificil”,  a spus specialista.

Ce se poate întâmpla dacă nu se acționează la timp

În încheiere, specialista a precizat faptul că nu mai există soluții pentru această afecțiune, piciorușele și genunchii rămânând la fel, iar mai apoi pot duce către o deformare la nivelul bazinului, șoldului, sau alte probleme. Acest lucru se întâmplă deoarece sunt lanțuri musculare care tind să tragă piciorul spre interior, făcând o rotație de femur, care mersul copilului să fie întotdeauna spre interior.

“Nu prea se mai poate face ceva, piciorușele vor rămâne la fel, genunchii rămân în interior, apoi pot duce către o deformare la nivelul bazinului, la nivelul șoldului, și de aici vin alte și alte probleme. (…) Sunt lanțuri musculare care automat trag piciorul spre interior, fac rotație de femur și de aici o să meargă copilul tot timpul către interior. Vedem foarte mulți copii pe stradă care merg cu picioarele spre interior. Foarte mult este afectat mersul, fizionomia, postura, de la o banală deformare, poate fi afectată toată postura”, a încheiat ea.



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Ce este fibromul uterin. Cauze, simptome și tratament. „Două milioane de femei au fibrom uterin”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies