Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre infecția cu HPV, virusul care poate cauza cancer de col uterin.
HPV este un virus care are numeroase efecte adverse în cazul femeilor, mai ales la noi în țară, unde există un scepticism foarte prezent în legătură cu vaccinul împotriva HPV.
Acest virus poate să existe atât la femei, cât și la bărbați, cei din urmă fiind doar purtători. Astfel, virusul HPV este un subiect de mare interes pentru femei, acesta fiind responsabil în proporție de 99% de apariția cancerului de col uterin.
În cadrul unei emisiuni, Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie a oferit mai mult detalii despre pericolul la care sunt supuse femeile atunci când intră în contact cu acest virus.
Care sunt riscurile unei infecții cu HPV
Citește și: Totul despre infecția cu HPV. De ce nu trebuie ignorată?
Ce este HPV-ul?
Cel mai mare risc pe care îl presupune o infecție cu HPV este apariția cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor de deces cauzate de cancer și dacă nu este depistat la timp riscul de deces în urma acestuia este destul de ridicat. Acest cancer afectează atât țesuturile adânci ale colului uterin, dar se poate răspândi și în alte părți ale corpului în stadiul de metastază, adesea în plămâni, ficat, vezică, vagin și rect.
Potrivit specialistului în domeniu, țara noastră este pe primul loc ca număr de decese din cauza cancerului de col uterin din Uniunea Europeană, iar acest lucru se datorează unei dezinformări la nivel național în ceea ce privește vaccinare împotriva HPV.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„ HPV-ul este un virus care ne predispune să facem cancer de col uterin mai mult decât pe femeile care nu au acest virus. Este bine să prevenim boala. România se află pe locul 1 ca număr de decese din cauza cancerului de col uterin în Uniunea Europeană. Din toate țările, la noi se ajunge la deces pentru că nu este prevenită și nu este depistată în stadiu precoce .”, spune specialistul în domeniu.
Cum ne protejăm de virusul HPV
Potrivit specialistului în domeniu, vaccinul este cel mai important aliat în lupta cu acest virus, iar acesta se realizează printr-o campanie gratuită oferită de către Ministerul Sănătății pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani.
De asemenea, vaccinarea se poate realiza la orice vârstă, atât ca metodă de protecție, cât și ca tratament.
„ Conform studiilor, vaccinul are efectul cel mai mare și dă o secreție de anticorpi în titlu maxim la 11-14 ani. S-a constatat că efectul benefic este atunci maxim. Putem să facem acest vaccin și dacă avem o infecție cu HPV, și dacă nu avem. Până la vârsta de 45 de ani se consideră că este efect benefic .”, spune specialistul în domeniu.
Care sunt testele prin care se depistează infecție cu HPV
Citește și: Totul despre testul Papanicolau. Este investigația care salvează vieți
Este foarte important ca toate femeile să își facă anual consultul ginecologic, fie că vorbim despre depistarea infecției cu HPV sau a altei afecțiuni ginecologice.
Astfel, pentru a depista infecția cu virusul HPV se realizează un test papanicolau și unul special de testare a virusului HPV.
„ Nu doare nimic, nu sângerează nimic. Îi iese un rezultat cam la două săptămâni și atunci știm dacă are o infecție sau nu și dacă celulele de pe col sunt sau nu afectate de boală .”, spune specialistul în domeniu.
Tratament împotriva HPV
Potrivit specialistului în domeniu, infecția cu HPV se poate trata prin vaccin, acesta având atât rol de prevenție, cât și de tratare. Pe lângă vaccinare există și anumite creme care se pot aplica în vagin, dar nu au un efect atât de bun precum vaccinul.
„ Se aplică anumite creme în vagin, dar nu este dovedit că au un efect care vindecă. De fapt, boala nu se vindecă. Ca orice virus, este foarte greu să îl eliminăm 100%, dar este foarte important să îl controlăm și să îi minimizăm efectele nefavorabile pe col .”, a precizat specialistul în domeniu.