Totul despre ipohondrie. Sapte semne ca esti un “bolnav inchipuit”!

Totul despre ipohondrie. Sapte semne ca esti un “bolnav inchipuit”!
Totul despre ipohondrie. Sapte semne ca esti un “bolnav inchipuit”!

Teama ca vei face o boala incurabila, auto-observarea obsesiva a propriului corp sau cautatul excesiv pe internet pe teme de sanatate sunt semne ca ai putea suferi de ipohondrie.

Ce este ipohondria si cum se manifesta, de fapt?

”Ipohondria, cunoscuta si sub numele de hipocondrie, este o afectiune mentala caracterizata prin teama constanta a persoanei afectate ca sufera de o boala nediagnosticata care ii poate pune in pericol viata. Ipohondria poate varia in intensitate dar si in forma de manifestare. De obicei ipohondriacul se “auto-diagnosticheaza” si apoi are tendinta de a cauta cat mai multe argumente pentru a-si intari diagnosticul.

Marea problema consta in convingerea ca exista o suferinta si din aceasta cauza, infirmarea diagnosticului de catre un medic ii poate crea persoanei respective o stare de nervozitate sau nemultumire”, explica Monica Burcea, psihoterapeut si trainer formator.

Conform Manualului de Statistica a Tulburarilor Mentale, ipohondria afecteaza intre 1% si 5% din populatie. Se pare, insa, ca numarul real al ipohondriacilor este mult mai mare deoarece nu toate persoanele aleg sa mearga la doctor sau la psiholog pentru a trata aceasta afectiune

Potrivit psihoterapeutului, manifestarile ipohondriei sunt urmatoarele:

Stare continua de alarma si

neliniste. O persoana ipohondriaca poate crede ca uitarea cheilor de la masina acasa este un semn al bolii Alzheimer, sau ca aparitia unei alunite pe corp este semnul existentei cancerului de piele, o simpla lovitura poate avea efecte serioase asupra sanatatii. Aceste convingeri devin atat de puternice incat persoanele respective ajung sa apeleze la numerosi medici pentru a fi diagnosticati.

Auto-observare si temeri. Persoanele care sufera de ipohondrie sunt mai inclinate catre auto-observarea propriului corp, au temeri constante ca unele simptome minore resimtite de organism pot indica afectiuni serioase.

Ipohondricii, in general, sunt neincrezatori in diagnosticul pus de medic, motiv pentru care au in permanenta nevoie de asigurari constante, fie din partea cadrelor medicale, fie din partea familiei.

Cautatul excesiv pe internet pe teme de sanatate e un comportament frecvent intalnit pentru ipohondriaci, care de cele mai multe ori se informeaza pentru a cauta argumente prin care sa-si sustina „boala“. Citesc prospecte, se uita pe internet si la televizor dar numai un medic specialist le poate spune cu siguranta daca exista vreo afectiune.

Nu toate informatiile de pe internet sunt corecte. Se pare ca o crestere a numarului de cazuri de ipohondrie a avut loc in acelasi ritm cu extinderea accesului la lume virtuala. La nivel mondial se estimeaza ca pe internet sunt in jur de 160 milioane de cautari pe teme medicale in fiecare zi a anului. Pentru o persoana neavizata este insa foarte greu sa sorteze informatiile gasite pe internet.

Semnele care indica existenta ipohondriei

”Persoanele ipohondre sunt adeseori anxioase, poate depresive, sufera de tulburare de somatizare, iar aceasta anxietate poate provoaca o crestere a

batailor inimii, o respiratie precipitata, transpiratie, ameteala si stari de voma, siptomatologie ce este atribuita de catre ipohondriac unor afectiuni fizice ascunse sau grave”, adauga Monica Burcea care face si un top al simptomelor:

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

1.    teama excesiva, constanta de a nu suferi de o anumita afectiune (cancer, tumori)
2.  

 teama ca simptomele minore sugereaza existenta unei boli grave care poate conduce catre moarte
3.    consultul medical repetat in vederea confirmarii diagnosticului presupus
4.    controale si analize medicale repetate la mai multi medici cu gandul ca exista o afectiune greu de depistat
5.    interesul obsesiv pentru documentarea referitoare la diverse boli si asocierea simptomatologiei acestora cu manifestarile propriului organism
6.    analiza zilnica a corpului in vederea descoperirii unor probleme: iritatii, noduli, eruptii;
7.  
 foarte multe medicamente purtate cu sine sau provizii mari de medicamente acasa

Care sunt cauzele aparitiei ipohondriei?

Potrivit psihoterapeutului Monica Burcea, ipohondria poate aparea din mai multe motive:

Teama de boala. Aceasta teama  poate sa fie uneori  indusa si  de doctori, de internet, vecini, de o intamplare neplacuta in viata unei persoane apropiate sau dragi. Daca o persoana a avut in familie un suferind de cancer, sau pe cineva cu o boala de inima, poate fi predispusa catre a se teme de boala respectiva.

Dificultatea de manifestare la nivel emoţional. Adesea  emotiile care nu ajung sa fie exprimate pot fi tratate ca fiind simptome fizice: nemanifestarea furiei poate genera dureri de stomac si senzatie de greata, frica sau starile anxioase pot genera palpitatii, transpiratie rece, agitatie psihomotorie, tristetea si nemultumirile pot genera apatie, devitalizare fizica.

O modaliatate de a le atrage atentia celorlalti sau de a fi ingrijiti. Uneori, ipohondria este motivata, de obicei inconstient, de avantaje secundare: captarea atentiei celorlalti, atragerea compasiunii, nevoia de a fi ingrijit.

Agresivitatea impotriva altor persoane poate fi îndreptata inconstient asupra sinelui. Aceasta este o cauza mai complexa a ipohondriei si consta in descarcarea furiei si a nemultumirii generate de ceva din exterior, asupra propriului corp.

Alte cauze ale ipohondriei pot fi: o anumita afectiune in timpul copilariei, existenta unei probleme de anxietate,  existenta unor persoane apropiate in familie, care sufera de ipohondrie,  existenta unui sentiment de vulnerabilitate in fata bolilor.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Ipohondria este o afecţiune care apare, in egala masura, atat la femei cat si la barbati. Se poate declansa la orice varsta, chiar si la copii, desi de cele mai multe ori apare la maturitate. Ipohondria poate duce si la aparitia altor complicatii legate de efectuarea unor tratamente medicale inutile, socializarea dificila, aparitia anxietatii, abuzul de anumite substante.

Cum tratam ipohondria?

”Poate fi de folos sa punem „reflectoarele“ pe alti potentiali „vinovati“ decat boala in sine, obiceiuri care pot cauza simptomele resimtite: precedente educationale existente in familie, stres, dieta, cofeina, droguri recreationale etc.”, spune psihoterapeutul.

-    terapie suportiva: cauzele unei preocupari constante pentru corp si sanatate pot avea adesea radacini in copilarie, in obiceiuri familiare sau anumite traume din viata persoanei respective
-    medicatie: tratamentele pentru depresie si anxietate pot fi prescrise numai de catre medicul specialist in urma unui consult amanuntit

”Iatrofobia sau teama de a merge la medic se gaseste la polul opus ipohondriei. Se declanseaza in fata eventualei intalniri cu o autoritate medicala fie ca este vorba de un control de rutina sau de tratarea unei simple raceli. Teama de medic ii poate determina pe anumiti oameni sa apeleze foarte tarziu la servicii de specialitate şi acest fapt poate favoriza diverse complicatii,” explica Monica Burcea.

Cauzele iatrofobiei:

-frica de injectii- tripanofobia
-experiente traumatizante din copilarie legate de vizita la medic
-asocierea ideii de medic sau spital cu ideea de suferinta, durere, umilinta
-se suprapune adesea peste o alta fobie: teama de ace (aichimofobia)
-rusinea – in cazul anumitor specialisti: ginecologi, urologi, dermatologi
-amanarea- intareste frica de medic
-o anumita educatie “chem doctorul sa iti faca injectie”
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Cum reușește Lora să se mențină în formă? Artista le sfătuiește pe femei să se iubească așa cum sunt: „Încerc să evit zahărul. Compensez cu legume și cu apă.”

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies