Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore

Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore
Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore

Meningita este de două feluri, infecțioasă sau non-infecțioasă. Cea infecțioasă este produsă de virusuri, bacterii sau fungi, iar cea non-infecțioasă de traumatisme. Este bine să știm că cea infecțioasă este o reală urgență medicală, iar dacă ne confruntăm cu ea, trebuie să mergem neapărat la medic.

Cristiana Prefac, medic specialist boli infecțioase, a vorbit, în cadrul emisiunii „Dimineața cu noi” difuzată pe programul de televiziune Kanal D, despre meningită, tot ce trebuie să știi și cât de gravă este această afecțiune. Iată ce trebuie să știi și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, dacă te confrunți cu meningită.

Citește și: Care sunt simptomele pentru boala Lyme. „Este extrem de dificil de diagnosticat un pacient fără erupție cutanată”

Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore
Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ce se întâmplă dacă înghiți apă de mare. La ce pericole te expui

Totul despre meningită

Cristina Prefac a menționat faptul că meningita poate fi de cauză infecțioasă sau non-infecțioasă, iar dacă ne confruntăm cu una de tip infecțioasă, trebuie să ajungem cât mai repede la urgențe, deoarece este un real pericol.

Meningita infecțioasă necesită un tratament prompt, eficient, pentru a salva pacientul aflat în pericol. Dacă această afecțiune va rămâne netratată într-un procent foarte mare, ea va fi letală, iar în momentul în care debutează va apărea o febră peste 38 de grade Celsius.

„Meningita poate să fie de cauză infecțioasă sau non-infecțioasă. Infecțioasă, produsă de virusuri, bacterii, fungi, sau non-infecțioasă produsă de traumatisme, insolație sau alte tulburări autoimune și în contextul altor boli.

Este foarte complicat, meningita infecțioasă este o urgență reală, o urgență medicală și necesită un tratament prompt, cât mai eficient, cât mai țintit, administrat, pentru a salva pacientul, pentru că meningita netratată într-un procent foarte mare este letală. În momentul în care debutează o meningită apare o febră, peste 38 de grade Celsius, o durere de cap intensă, capul nu are o particularitate care doare, poate să doară absolut tot”,
a declarat specialistul.

Atunci când vorbim despre fotofobie, ne referim la persoanele care nu suportă lumina naturală, acești oameni nu pot privi fereastra, nu suportă să audă zgomotele, iar în momentul în care sunt examinați de către medic, nu suportă să fie atinși, deoarece orice atingere la nivelul pielii este percepută ca durere.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

 „Fotofobie, adică, nu suporți lumina, nu mă refer la lumina de reflector, lumina de neon, lumina naturală, nu suporți să privești fereastra, nu suporți să auzi zgomote. În momentul în care medicul încearcă se te examineze, nu suporți să te atingă. Orice atingere la nivelul pielii este percepută ca durere și apar vărsăturile în jet, pacienții varsă, fără să fi avut greață anterior”, a mai adăugat medicul.

Citește și: ,,Boli virale nu ne poate da”. Părul de pisică se depune pe ficat sau pe plămâni?

Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore
Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ce nu ai voie să mănânci când ai VARICELĂ. Care este lista alimentelor interzise

Ce teste specifice se efectuează când vine vorba despre această afecțiune

În momentul în care ne confruntăm cu această afecțiune, este important să ne adresăm unui serviciu medical, care efectuează teste specifice. Aceste teste demonstrează dacă persoana în cauză are sau nu afectate foițele cu care creierul este învelit.

Bărbia trebuie pusă în piept, iar picioarele în anumite poziții. Acestea sunt cunoscute de către medicii pediatrii și medicii care evaluează un pacient cu o posibilă meningită.

„Ne adresăm unui serviciu medical, care ne efectuează niște teste specifice, care să demonstreze dacă avem sau nu avem o afectate a foițelor care învelesc creierul, respectiv, ne pun să punem bărbia în piept, să ridicăm picioarele în anumite poziții, acestea sunt cunoscute de către medicii pediatrii și medicii care evaluează un pacient cu o posibilă meningită și se efectuează o emagistică”, a declarat Cristina Prefac.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Se va face o puncție lombară, care constă în înțeparea coloanei, și se va extrage o cantitate de lichid, la fel ca la analizele de sânge, care este necesară medicilor, pentru a pune diagnosticul corect, iar în momentul în care lichidul ajunge în laborator, este analizat.

 „Se face o puncție lombară, se înțeapă coloana, se extrage o cantitate de lichid, ca și la analizele de sânge, se scot câțiva mililitri, necesari noua medicilor, pentru a pune diagnosticul corect, iar în laborator acel lichid este analizat”, a mai declarat medicul.

Citește și: Variola maimuței. Ce este, care sunt simptomele și cât de gravă este boala

Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore
Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: 3 obiceiuri esențiale care îți asigură o imunitate de fier

 



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Când apelează o femeie la transplantul de păr. “Femeile nu ar trebui să spună că pierderea părului este genetică şi că nu pot face nimic în acest sens.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies