Totul despre paradontoză. „Deja este un semn inflamator”

ce este parodontoza
Ce este parodontoza

Problemele cu dantura pot reprezenta un pare inconvenient, atât din punct de vedere estetic, cât și al sănătății.

Parodontoza este o boală cu care se confruntă multe persoane, însă din fericire există și soluții. Alin Gabor, medic stomatolog, a explicat ce este exact această afecțiune, care sunt cauzele apariției, dar și cum putem remedia situația.

Ce este parodontoza

Această afecțiune este una din cele mai întâlnite cu care se confruntă medicii stomatologi. Specialistul a explicat ce se întâmplă în cavitatea bucală a unei persoane, atunci când apare această boală.

De asemenea, sângerarea gingiilor este primul semn patologic și ar trebui să cerem sfatul unui medic stomatolog.

„Este o inflamație, pe bază microbiană, care afectează țesuturile de sprijin ale dintelui. Dintele nu stă fix în os, este sprijinit în os parodontal, de ligamentele parodontale și de gingie. Bacteriile din cavitatea bucală elimină niște toxine și afectează la început gingia.”, a declarat doctorul pentru Kanal D.

Din ce motive apare parodontoza

parodontoza tratament
Care este tratamentul pentru parodontoză[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Ce faci dacă ai probleme dentare în concediu. „Durerea este principalul simptom”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Cauzele apariției parodontozei sunt multiple, însă doctorul stomatolog a mărturisit că igiena incorectă stă la baza acestei afecțiuni.

Se pare că nu doar un periaj incorect poate cauza parodontoză, ci și anumite intervenții stomatologice, executate greșit.

„Carii, tartru, un periaj incorect care reține placa bacteriană, plombe puse incorect, lucrări dentare vechi care nu sunt adaptate, toate acestea pot afecta. Întrețin bacteriile în zona respectivă și astfel se secretă aceste toxine, afectând și inflamând gingia. Absolut toate problemele în cavitatea bucală pleacă de la igienă.

Dacă ne ocupăm și ne îngrijim cum trebuie dinții, scăpăm de foarte multe probleme.”,
a explicat medicul.

Stomatologul a declarat că spălatul dinților de două ori pe zi, nu este suficient. Specialistul recomandă ca pentru o igienă completă, să folosim după procesul de curățare, ață dentară, o apă de gură, sau un duș bucal. Însă, apa de gură este foarte importantă, deoarece trebuie să fie fără alcool, fiindcă altfel deshidratează.

Doctorul a mărturisit că dacă respectăm aceste reguli, șansele să facem parodontoză sunt mult mai mici.

Sângerarea, unul din semnele parodontozei

de ce apare parodontoza
De ce apare parodontoza[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: TOT ce trebuie să știi despre aparatul dentar

Doctorul stomatolog a explicat că cel mai bine este ca fiecare persoană să se ducă la un control regulat la dentist, o dată la 6 luni, pentru a îi face și o radiografie.

În acest mod, se pot afla niște afecțiuni existente în cavitatea orală, pe care le poate trata. Mai mult, sângerarea este primul semn că este o problemă. Această afecțiune poartă și denumirea de „Boala dintelui frumos”, deoarece deși dintele nu are nicio problemă, poate cădea, din cauza parodontozei.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

„Când apare sângerarea gingivală, deja este un semn inflamator, în stadiul incipient gingivită. Așa reacționează corpul, aduce sânge ca să vindece zona. Dacă consideră corpul că sângele nu își poate face treaba, el se retrage. Astfel, se retrage gingia, dar gingia stă pe os și se retrage și el”, a declarat doctorul.

Cum poate afecta fumatul dantura

totul despre parodontoza
Totul despre parodontoză[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum alegi medicul stomatolog bun pentru tine. „Să nu renunțe așa ușor la dinții lor”

 Cu toate acestea, specialistul a afirmat că tratamentul acestei afecțiuni este unul relativ. De asemenea, gingivita este ușor de depistat, deoarece cauza este periajul efectuat incorect. Din fericire, există soluții care pot preveni această boală, chiar la noi acasă. Cu toate astea, dacă situația s-a agravat, tratamentul constă în operație, medicamente, sau chiar tratament cu laserul, care ajută foarte mult în eliminarea bacteriilor.

„Fumul blochează vasele de sânge să vascularizeze toată zona. Nefiind suficient sânge, corpul reacționează negativ în zona respectivă.Este o boală care nu se prea poate vindeca, dar se poate stagna. Dacă avem anumite probleme în gură, trebuie rezolvate și scăpăm de bacteriile din cavitatea bucală. Astfel, parodontoza este stagnantă, dar un moment de neglijență la periaj, poate declanșa din nou această boală parodontală. Avem tratamente chirurgicale, medicamentoase”, a menționat medicul stomatolog.”, a declarat medicul stomatolog.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce se întâmplă dacă bei cafea fără zahăr în fiecare zi. Cu siguranță nu te-ai gândit la asta

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies