Află care sunt beneficiile și dezavantajele pe care le ai atunci când nu faci parte dintr-o relație.
În ziua de astăzi există din ce în ce mai multe persoane care preferă să nu își asume responsabilitatea unei relații amoroase și vor să trăiască fără angajamentul pe care îl presupune aceasta. Există diferite motive și cauza care pot duce la dorința de a fi singur.
În cadrul unei emisiuni, doctorul Gabriela Saulea, trainer și consilier după divorț a explicat care sunt beneficiile și provocările persoanelor care aleg să rămână single până la o vârstă înaintată.
De ce aleg oamenii să fie singuri?
Citește si: Cum transformi o relație pasageră într-una serioasă „Este bine să facem diferența între dragoste și iubire”
Doamna doctor a definit conceptul de single astfel: „ Single înseamnă necuplat. Adică nu ești într-o relație, fie mariaj, fie concubinaj, ești pur și simplu liber.
Un studiu arată că majoritatea persoanelor care au decis să rămână singure au trecut la un moment dat printr-o relație eșuată care le-a provocat nesiguranță și scepticism în privința unei noi relații. Statistic vorbind s-a observat faptul că după divorț bărbații se recăsătoresc după 3 ani, iar femeile după 9 ani. Astfel, femeile preferă să rămână singure pentru o perioadă mai lungă după divorț decât bărbații.
Specialistul în domeniu este de părere că la baza acestor decizii stau mai multe sentimente, preponderent fiind cele de rușine și vinovăție. Rușinea este cauzată de faptul că după ce ieșim dintr-un mariaj ne încearcă momente de slăbiciune în care suntem de părere că nu am făcut noi ceva bine și de aceea nu a mers mariajul respectiv.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În privința vinovăției, acest sentiment este cel mai des întâlnit în cadrul relațiilor care se sfârșesc, iar la mijloc se află un copil. Aici intervine sentimentul de vinovăție față de copil pentru că nu i se oferă normalitatea pe care alți copii o au.
„Din păcate, aceste emoții, chiar dacă noi nu le spunem pe nume, ele există și undeva în subconștientul nostru lucrează. Și dacă nu reușim să intrăm într-o altă relație sănătoasă este pentru că nu am dat piept cu aceste emoții și să facem pace cu ele, să vedem cât sunt de reale
Este mai bine să fim singuri decât într-o relație cu o persoană nepotrivită
Multe persoane ajunse la o vârstă înaintată și sătule de încercările eșuate de a-și găsi sufletul pereche, aleg să formeze un cuplu cu o persoană oarecare chiar dacă știu că nu este cea potrivită.
„De ce facem asta? O facem pentru că o dată ne e frică de singurătate, vrem și noi să fim în rând cu lumea, iar în al doilea rând, este presiunea socială. Există această presiune care ne împinge să ne așezăm la casa noastră și să facem un copil. Chiar dacă noi spunem că suntem independenți și liberi și putem să facem ce vrem cu viața noastră, undeva acea voce este încă acolo. Și atunci, ca să scăpăm de această grijă, intrăm într-o relație de dragul relației. ”, spune specialistul.
Cea mai bună relație este cea cu tine însuți
Citește si: Oamenii care fac ASTA sunt cei mai fericiți, arată studiile
Trebuie să înțeleg că înainte să intrăm într-o relație trebuie să fim noi bine din punct de vedere emoțional. Trebuie să învățăm să ne iubim și să ne apreciem pe noi înșine pentru a putea să fim capabil să oferit aceleași sentimente altei persoane. De asemenea, este total greșită percepția conform căreia dacă nu avem un partener, nu suntem împliniți. Aceasta poate aduce durere și frustrare în viața multor oameni și este important să înțelegem că nu este nimic greșit dacă ne dorim să ne petrecem tot restul vieții singuri.
Mai mult decât atât, potrivit spuselor specialistului în domeniu, persoanele singure sunt mai dispuse să își împartă energia emoțională cu prietenii sau membrii familiei, decât cele aflate într-o relație.
„ E foarte bine să fii într-o relație, o relație de cuplu, o relație de prietenie, o relație cu familia ta, însă cea mai bună relație pe care trebuie să o construiești pentru toate celelalte este relația cu tine, pentru că de acolo trebuie să începem ”, ne sfătuiește specialistul.