Totul despre pilulele contraceptive: cu ce interactioneaza si ce sanse ai sa ramai insarcinata!

Totul despre pilulele contraceptive: cu ce interactioneaza si ce sanse ai sa ramai insarcinata!
Totul despre pilulele contraceptive: cu ce interactioneaza si ce sanse ai sa ramai insarcinata!

Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog si specialist al campaniei Planifica Neprevazutul, a raspuns intrebarilor noastre.

1. Care este cea mai mare greseala pe care o pot face femeile cand iau pilule contraceptive?

Pilulele contraceptive reprezinta una dintre cele mai sigure si eficiente metode contraceptive moderne care exista pe piata (99,7% eficienta). Ele functioneaza asa cum ne dorim atat timp cat le folosim corect. Astfel, pot exista mai multe tipuri de greseli care pot limita eficienta pilulelor. Prima dintre acestea ar fi administrarea pilulelor fara un consult medical anterior care sa ne evalueze starea generala de sanatate si care poate depista anumite contraindicatii de utilizare.

Acest lucru inseamna ca, desi sora sau o prietena foloseste anumite pilule, nu este in regula sa incepem sa folosim si noi acel tip pilule doar pentru ca ne dorim sa ne protejam cu pilule contraceptive si ni se pare o solutie buna. Este important sa mergem la medic si, alaturi de specialist sa identificam tipul de pilule potrivite pentru noi.

O alta greseala de utilizare, care compromite succesul pilulelor, este sa uitam sa luam pilulele la o ora constanta sau sa uitam complet sa le luam timp de 2-3 zile.

In plus, atentie la medicamentele pe care le folosim atunci cand utilizam pilulele. Daca racim sau avem nevoie de antibiotice sau orice alt tip de tratament, trebuie sa ii mentionam medicului faptul ca suntem utilizatoare de pilule. Evitam astfel ca pastilele sa interactioneze si sa riscam ca fie pilulele, fie un alt tratament sa nu-si mai faca efectul.

O alta practica pentru care nu exista o motivatie medicala este sa facem o pauza de o luna dupa o perioada scurta de administrare.

De fapt, pauzele de administrare nu-si au rostul decat daca, in urma controlului ginecologic anual, medicul recomanda explicit fie intreruperea folosirii, fie schimbarea tipului de pilule contraceptive folosit.

2. Este adevarat ca sucul de grepfrut afecteaza actiunea pilulelor contraceptive? Dar ceaiul de sunatoare?

Atat sucul de grepfrut, cat si ceaiul de sunatoare contin substante care accelereaza capacitatea metabolica a ficatului, consecinta fiind reducerea eficientei pilulelor.

Este important sa mentionam ca acest lucru se intampla in cazul in care consumam in exces aceste produse pe durata administrarii pilulelor.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

3. Dar antibioticele? Ce tipuri?

Aceeasi explicatie este si in cazul Rifampicinei -antibiotic folosit in tratamentul tuberculozei pulmonare.

Trebuie mentionat ca nu toate antibioticele interactioneaza cu pilulele contraceptive. De aceea, este important sa precizam medicului ca folosim pilule atunci cand ne este prescris orice fel de tratament.

4. Ce se intampla daca nu faci pauza si le iei incontinuu? Cat de mult se deregleaza ciclul menstrual? Este afectat sistemul hormonal? Poti ramane insarcinata in aceste conditii?

Ocazional, pentru a amana o menstruatie (de exemplu, atunci cand plecam in concediu), pilulele combinate – care contin estrogen si progesteron- pot fi administrate fara a face acea pauza de 7 zile intre folii.

Apoi, se continua cu urmatoarea folie, iar menstruatia va aparea in timpul pauzei urmatoare. Aceasta metoda folosita ocazional nu afecteaza starea de sanatate. De asemenea, eficienta pilulelor ramane neschimbata si nu exista riscul aparitiei unei sarcini nedorite daca pilulele sunt administrate corect, la ora obisnuita.

5. Poti ramane insarcinata daca uiti sa iei pilula intr-o zi?

Citește și: Bianca îi pune la zid pe Giuly și Robert: "Calci pe cadavre pentru bani..." Care ar fi planul celor doi concurenți din ''Casa iubirii''? Aflați ce se va întâmpla joi, 12 septembrie, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D - kanald.ro

Citește și: „Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas- stirilekanald.ro

In

cazul in care uitam o pilula combinata, aceasta se administreaza imediat ce ne aducem aminte, iar apoi se continua administrarea obisnuita. Daca uitam sa luam doua pilule consecutive in primele doua saptamani de administrare, atunci in urmatoarele 2 zile vom lua cate doua pilule odata. Ulterior, continuam administrarea obisnuita. In aceste situatii nu este necesara o metoda suplimentara de contraceptie pentru urmatoarele 7 zile. Daca sunt omise 2 pilule in a treia saptamana de administrare sau mai mult de doua pilule in orice saptamana, atunci trebuie folosita o metoda de contraceptie suplimentara imediat si pentru urmatoarele 7 zile.

6. Poti ramane insarcinata a doua zi dupa ce intrerupi pilulele?

Anticonceptionalele combinate administrate corect au efect contraceptiv atat in zilele in care luam pilula, cat si in cele 7 zile de pauza dintre folii. Daca femeia intrerupe administrarea cu scopul de a ramane insarcinata, acest lucru se poate intampla chiar si in prima luna de dupa ultima pilula luata. Singura conditie este ca atat femeia, cat si partenerul ei sa nu aiba probleme de fertilitate. Daca femeii ii e greu sa ramana insarcinata, este important ca atat ea, cat si partenerul sa mearga la specialist pentru a depista cauza reala.

7. Daca ramai insarcinata in timp ce iei pilule si iti dai seama abia dupa cateva saptamani de administrare, exista riscul ca viitorul copil sa se nasca cu probleme de sanatate?

Dezvoltarea fatului nu este afectata de administrarea oricarui medicament in timpul a 21 de zile de la prima zi a ultimei menstruatii. Daca administrarea continua peste acest interval de timp, evaluarea impactului asupra dezvoltarii normale va fi evaluat de catre ginecolog prin ecografie si teste specifice.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Horoscop 16 septembrie 2024. O zodie va trăi emoții puternice

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Motivul pentru care actorii de la Bollywood au refuzat să joace în filmul "Phir Milenge". Salman Khan și-a asumat gratuit acest rol: " Întreaga industrie a spus nu"

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Teo Trandafir, în lacrimi după ce a discutat cu Andrei Bănuță! Ce relație are prezentatoarea „Follow us!” cu celebrul cântăreț: „Mă ajută să trec prin viață”

Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie


Cookies