Totul despre popriri. „Ți se iau banii, ți se blochează contul și tu nu știi”

Totul despre popriri
Totul despre popriri. „Ți se iau banii, ți se blochează contul și tu nu știi”

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre propririle din cauza datoriilor.

Nimeni nu își dorește să treacă prin situația popririlor. Deși atât de neplăcute, popririle sunt întâlnite la jumătate din populația României, potrivit unor studii. Între 2006 și 2010 s-au acordat 4,5 milioane de credite pentru populația României și astfel, su crescut și numărul executărilor silite.

În cadrul unei emisiuni, avocatul Adrian Cuculis a oferit mai multe detalii despre popriri, care sunt sumele de bani ce nu pot fi poprite și ce trebuie să faci în cazul în care ți-a fost poprită o sumă de bani.

Ce sunt popririle

Citește și: Ce poți face pentru a obține o pensie alimentară corectă pentru copilul tău. „În România noi avem și o problemă de mentalitate”

Totul despre popriri

Potrivit specialistului în domeniu, popririle reprezintă mecanismul prin care ți se blochează contul în urma unor datorii neplătite.

Ai un angajator și vine adresa respectivă de poprire și angajatorul este obligat să îți rețină banii respectivi. Dacă ai tu de luat niște bani de la cineva, ai dat tu un împrumut și trebuie să ți restituie, dacă ai o poprire se poate înființa acea poprire la acea terță persoană, să nu-ți mai dea acea datorie ție și să o dea către creditorul tău .”, explică specialistul în domeniu.

Cine poate să îți pună poprire pe cont

Poprirea este instituită de către două organe ale statului: executorul judecătoresc și executorul fiscal.

Executorul judecătoresc execută poprirea în cazul împrumuturilor la bănci, prieteni, CAR sau IFN.

În cazul datoriilor fiscale, intervine executorul fiscal. Pentru persoanele juridice ANAF -ul este instanța acreditată pentru popririle fiscale.

În acest proces de blocare a conturilor, desigur că intervine și banca.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Banca este terțul poprit. Fiind terț poprit, orice fel de contract pe care îl ai cu banca respectivă, primește prioritate adresa de la executorul judecătoresc. ”, explică specialistul în domeniu.

Cum îți dai seama că ți s-a poprit contul

De obicei, în cazul în care te confrunți cu o astfel de situație, trebuie să știi că nu ești anunțat de faptul că al tău cont a fost poprit. Astfel, multe persoane sunt puse în fața faptului împlinit și observă că au cardul blocat în momentul în care vor să efectueze orice fel de tranzacție.

Prima dată ți se pune poprirea respectivă, ți se iau banii, ți se blochează contul și tu nu știi.Se pune poprire și pe contul de economii. Dacă ai o datorie care depășește plafonul respectiv, tot ce e în contul de economii dispare și rămâi fără niciun ban acolo.”, explică specialistul în domeniu.

Sume pe care nu se poate pune poprire

Citește și: De ce nu este bine să amâni ratele bancare. „Cu banca nu te joci”

Totul despre popriri

Există anumite venituri pe care nu se pot pune poprire. Printre acestea se numără alocațiile copiilor, ajutorul de încălzire pentru familiile defavorizate, sumele de bani alocate pentru diverse operații sau intervenții chirurgicale și indemnizațiile de revoluționari.

De asemenea, în cazul salariului minim pe economie, nu poate fi executat silit mai mult de jumătate din valoarea lui.

Din păcate, adesea se întâmplă ca persoanelor respective să li se pună poprire și pe sumele de bani pe care în mod normal nu ar trebui să se pună.

În acest caz, domnul avocat le recomandă să apeleze la instanțele judecătorești pentru a dovedi de unde provin banii respectivi și că nu pot fi popriți.

Citește și: „Nu credeam că se va duce la cea mai bună prietenă a mea”. A putut Ozana Barabancea să îl ierte pe fostul ei soț pentru infidelitatea sa?- kanald.ro

Citește și: Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare- stirilekanald.ro

De asemenea, este important să depună o contestație la judecătorie în termen de 15 zile de la executare.

În mod normal, un executor de bună credință ar trebui să restituie banii imediat. Dacă sunt de rea credință, trebuie să te duci la instanța judecătorească și trebuie să ai 15 zile de la executare.”, spune specialistul în domeniu.

Ce sumă de bani ți se poate proprii

În cazul în care persoana respectivă are un cont de salariu, se poate popri doar 1/3 din salariul lunar.

Pe contul respectiv de salariu, dacă ai niște bani care se regăsesc acolo, în afară de salariul lunar care îți vine cu regularitate, banii aceia se încasează cu totul și dacă ai un salariu care îți vine în fiecare lună, practic doar 1/3 din salariul respectiv poate fi oprit .”, spune specialistul în domeniu.

De asemenea, poți să diminuezi poprirea doar în instanță în funcție de situația fiecăruia, iar în cazul în care ai mai multe popriri, executarea silită poate ajunge până la jumătate din salariul lunar.

Cum poți debloca o poprire

Citește și: Totul despre căsătorie sau concubinaj. „Sunt realități ale prezentului”

Totul despre popriri

În cazul popririlor există o mulțime de chichițe legislative. Astfel, pe lângă faptul că se pot face negocieri cu executorii, poți să depui o contestație la Judecătorie în termen de 15 zile în urma căreia să sesizezi anumite inexactități sau ilegalități ale executării.

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce presupune procedura de divorț. „S-au rupt niște lucruri în relațiile de familie”

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies