Indiferent de modul în care o consumi, fie coaptă, fiartă sau sub formă de suc, trebuie să știi că sfecla roșie are o mulțime de beneficii pentru organismul uman. Multe studii au arătat că aceasta are un rol foarte important în reglarea tensiunii arteriale, fiind o bogată sursă de fibre, acid folic și vitamina C. Descoperă totul despre sfecla roșie în acest articol și vezi care sunt beneficiile și contraindicațiile acesteia.
Sfecla roșie reprezintă unul dintre cei mai puternici antioxidanți la care putem apela atunci când nu avem la dispoziție fructe și legume de culori variate. Conform Dr. Oz, aceasta este o sursă excelentă de nitrați naturali care ajută considerabil la îmbunătățirea circulației sanguine. Descoperă, mai jos, totul despre sfecla roșie.
Citeste si: Cura de slăbire cu grâu fiert. Slăbește până la 4 kg în 3 zile
Ce conține sfecla roșie?
De-a lungul timpului, studiile au arătat faptul că sfecla roșie conține câte puțin din aproape toate vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul nostru. Așadar, într-o cantitate de doar 100 de grame de sfeclă roșie vei găsi nu mai puțin de 44 calorii, 1,7 grame de proteine, 0,2 grame grăsimi, 2 grame de fibre, iar vitamina C va fi într-o proporție de 3,6 grame, mai exact 6% din doza zilnică recomandată.
De asemenea, sfecla roșie reprezintă și una dintre cele mai bune surse de folați, substanțe necesare pentru sinteza ADN-ului în cadrul celulelor. 100 de grame de sfeclă roșie oferă 27% din doza zilnică recomandată de folați.
Rădăcina este o sursă bogată de vitamine din complexul B, cum ar fi niacina (B-3), acidul pantotenic (B-5), piridoxină (B-6) și de minerale precum fier, mangan, cupru și magneziu.
Aceasta are un nivel ridicat de potasiu, 100 g de rădăcina proaspătă oferind nu mai puțin de 325 mg de potasiu, mai exact 7% din necesarul zilnic. Potasiu scade ritmul cardiac și reglează metabolismul în interiorul celulelor prin contracararea efectelor negative ale sodiului.„Sfecla roșie este un bun detoxifiant hepatic, combate anemia, reglează tranzitul, datorită conținutului crescut de fibre, are efect vasodilatator, reglează tensiunea arterială și e un puternic anticancerigen ”, spune Dr.
Iren Alexoi, medic nutriționist.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Beneficiile sfeclei roșii
Previne apariția cancerului
Cercetările au demonstrat că extractul de sfeclă reduce diviziunea și dezvoltarea celulelor tumorale. Un studiu pe celulele umane a relevat faptul că extractul din această plantă are un conținut ridicat de betanină, care reduce dezvoltarea celulelor cancerului de prostată și de sân.
Menține digestia sănătoasă
Fiind o sursă importantă de fibre, sfecla roșie ajută la menținerea unei digestii sănătoase.
Sfecla roșie ajută la menținerea greutății corporale
Fibrele din sfecla roșie contribuie semnificativ la reducerea poftei de mâncare, dar și la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp după ce a fost consumată. Săracă în calorii și bogată în apă, această legumă este des recomandată de medicii nutriționiști în diferite diete sau cure de detoxifiere.
Reduce riscul de a dezvolta probleme cu vederea
Deși mulți aruncă frunzele de sfeclă roșie, trebuie să știm că și acestea au o mulțime de beneficii asupra organsimului nostru. Bogate în betacaroten și luteină, frunzele acestei legume reduc riscul de a dezvolta probleme cu vederea precum cataracta și degenerescența maculară.
Ce contraindicații are consumul de sfecla roșie
Potrivit unui studiu, sfecla roșie este bogată în oxalați, substanțe care pot cauza diferite afecțiuni la nivelul rinichilor, printre acestea numărându-se chiar și apariția pietrelor.
De asemenea, consumul de sfeclă roșie scade brusc tensiunea arterială, deci are un efect pozitiv în cazul persoanelor care au tensiunea ridicată și un efect negativ în cazul celor cu tensiune mică.
Medicii nu recomandă consumul acesteia în cazul persoanelor care au probleme gastrointestinale fiindcă poate cauza balonare, flatulență și crampe.
Contraindicații sfeclă roșie- Crește glicemia. Persoanele care au probleme cu glicemia trebuie să reducă semnificativ consumul de sfeclă roșie. Aceasta are un indice glicemic ridicat, iar din acest motiv ar trebui să o eviți dacă știi că ai probleme.
Cum poți să consumi sfecla roșie
Humus și sfeclă roșie
Poți obține o pastă delicioasă din sfeclă roșie și humus în doar câțiva pași foarte simpli. Ai nevoie de o sfeclă pe care să o tai cubulețe și să o pui la copt, iar mai apoi să o mixezi în robotul de bucătărie alături de năut. Nu uita de usturoi, zeamă de lămâie și pastă de susan!
Supă cremă de sfeclă roșie
Supa cremă în general se prepară extrem de ușor. Pentru aceasta ai nevoie de sfeclă roșie, morcovi și ceapă, toate mixate în blender cu puțină smântână și condimente după bunul plac.
Sfecla roșie înlocuiește zahărul rafinat
Prăjiturile sau plăcintele pot conține, în loc de zahăr, sfeclă fiartă deoarece aceasta le va îndulci discret și vor fi mult mai sănătoase. De asemenea, poți face și batoane energizante cu fulgi de ovăz, stafide, unt de arahide, fulgi de cocos, ulei de cocos și, bineînțeles, sfeclă roșie.