Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre stres.
De-a lungul timpului stresul a fost prezent în permanență în viețile noastre, ajutându-ne să evoluăm ca societate, să ne dezvoltăm și să dorim să-l depășim. De cele mai multe ori, din păcate oamenii văd doar partea negativă a stresului și îl lasă și pe acesta din urmă să devină un factor negativ care în loc să ne ambiționeze și să ne îmbunătățească nivelul de trai, acesta ne îngreunează viața.
În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Cezar a vorbit despre stres, cum ne poate ajuta acesta în viață și ce să facem ca să diminuăm stresul negativ care ne perturbă calitatea vieții.
De ce ne stresăm?
Citește și: De ce stresul ne îmbolnăvește?
Potrivit specialistului în domeniu, stresul poate fi atât bun, cât și rău, depinde foarte mult de dozajul acestuia.
Majoritatea oamenilor se stresează însă pentru situații care probabil nu se vor întâmpla sau dacă se vor întâmpla, cu siguranță că nu au cum să le evite, iar acesta este un comportament toxic.
„ Stresul nu este rău. Dacă nu era stresul, noi nu ajungeam aici ca societate umană. Dacă avem exces de stres, trebuie să vedem cu ce contrabalansăm, ce punem în balanță. Stresul este de mai multe tipuri și de aceea trebuie să îl identificăm. Dacă nu poți să controlezi acea situație, nu are rost să te stresezi. Este important să ne stresăm pentru lucrurile pe care le putem controla. Oamenii au capacitatea să se adapteze la condiții de stres de o amplitudine mult mai mare .”, spune specialistul în domeniu.
În acest caz, întâlnim stresul situațional, care provine ca urmare a unui eveniment ce s-a întâmplat în viața noastră pe care nu putem să îl schimbăm. Din fericire aceste evenimente sunt rare, iar acest tip de stres este ocazional, iar singurul lucru pe care îl putem face este să învățăm să depășim aceste perioade stresante.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Pe lângă stresul situațional mai poate să apară și stresul mental.
„ Dacă luăm acest stres situațional și îl transformăm în stres mental, apare frica .”, spune specialistul în domeniu.
Acest tip de stres este voluntar, ni-l creăm singuri și este de evitat pentru că poate avea efecte negative asupra sănătății noastre mentale.
Cum scăpăm de stres
Citește și: Ce facem atunci când apare sentimentul de frică și cum putem să-l depășim
Specialistul în domeniu ne-a recomandat anumite modalități prin intermediul cărora pute să depășim situațiile stresante din viața noastră: „ Dacă vrei să scapi de stres, ține minte 4 S: soare, sport, somn, sex ”.
Soarele și în principiu statul în natură au un efect semnificativ asupra stării noastre de bine și este dovedit științific că ne ajută să depășim mai repede situațiile stresante din viața
noastră.„ Un alt factor de stres este îndepărtarea noastră față de natură. Dacă nu stăm la lumină naturală, nu avem nici melatonină. Melatonina e o substanță care ajută motorul celular să se răcească. Dacă nu stai în natură, corpul nostru se încălzește .”, a explicat specialistul în domeniu.
De asemenea, sportul contribuie la activarea mecanismelor corpului prin intermediul cărora acesta înțelege că nu se mai află în pericol. Astfel, înlătură frica și în principiu stresul.
De multe ori în viața noastră apare stresul emoțional, atunci când viața intimă nu este așa cum ne dorim, iar acest lucru poate fi schimbat cu ușurință.
Totodată, somnul este foarte important pentru a asigura un echilibru în viață, ajutându-ne să scăpăm de stres.
„ Sportul este cel mai natural anxiolitic. Somnul trebuie să fie proporțional cu nivelul de uzură din timpul zilei. Dacă nivelul psiho-emoțional este mai mic, avem nevoie de mai multă recuperare, deci te poți mulțumi și cu 6 ore de somn. Dacă, în schimb, am avut o perioadă foarte grea, bineînțeles că avem nevoie de 7,8 poate chiar 9 ore de somn .”, a explicat specialistul în domeniu.
Totodată, ca un supliment alimentar pe care îl putem consuma în situațiile stresante, specialistul în domeniu ne recomandă vitamina C.
„ Dacă ești student și dai un examen, ai emoții foarte mari, îți recomand să iei 500 mg de vitamina C. Sunt studii care au demonstrat că scad emoțiile și abordezi acea prezentare publică mult mai relaxat. Vitamina C este și precursorul nonadrenalinei, care este hormon de stres, un stres așteptat .”