Râsul este o stare de bună dispoziție, care ne oferă relaxare și ne ajută să uităm de toate lucrurile negative. El ne oferă mai puține dureri, atât fizice, cât și psihice și este un mecanism care ne ajută să ne descărcăm, la fel ca și plânsul.
Gabriela Maalouf, psiholog, a vorbit, în cadrul emisiunii „Dimineața cu noi” difuzată pe programul de televiziune Kanald D, despre terapia prin râs și despre cât de importantă este, pentru a elimina energiile negative care, în unele momente, reușesc să ne acapareze.
Citește și: Cele mai frecvente malformații congenitale la copii. „Există un număr mare de boli congenitale”
Totul despre terapia prin râs
Gabriela Maalouf a spus că terapia prin râs este o zonă de socializare, de bună dispoziție, care ne ajută să avem mai puține dureri, atât fizice cât și psihice și este ca oricare mecanism de descărcare, la fel ca și plânsul, deoarece unele persoanele se descarcă prin plâns, iar altele prin râs.
„Terapia prin râs este zona aceasta de socializare, de bună dispoziție, care ne ajută să avem mai puține dureri, atât fizice cât și psihice, este foarte important că întrebi, deoarece voi sunteți o terapie prin râs și mă bucur că faceți asta și felicitări. Este la fel ca orice altă terapie sau ca mecanism de descărcare, cum este și plânsul. Sunt oameni care se descarcă mai bine prin plâns și oameni care se descarcă mai bine prin râs. Există și terapie prin plâns. Cercetătorii au făcut studii pe lacrimi, de exemplu, lacrima care vine ca urmare a faptului că ai plâns are o structură chimică, cea prin râs, o altă structură, dacă tai o ceapă, alta. La râs sunt foarte multe endorfine și ne face să ne simțim bine și să nu mai simțit durere fizică, să tratăm depresia, să tratăm stările de panică, chiar și cele de anxietate”,
a spus psihologul.Dacă ne prefacem că zâmbim, musculatura feței noastre se va mișca la fel ca în momentul în care zâmbim adevărat, iar atunci, sângele circulă în același flux, iar creierul nostru va considera că suntem fericiți și va oferi o explozie de serotonină și adrenalină.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Dacă ne prefacem că zâmbim, o să vedem că musculatura feței noastre se mișcă la fel și dacă zâmbim fals și dacă zâmbim adevărat, iar atunci sângele circulă în același flux și creierul nostru, care este o mașinărie foarte deșteaptă, dar ușor de manipulat o să creadă că de fapt suntem fericiți și dă explozie de serotonină, de adrenalină și atunci ne vom simți mult mai bine”, a
Un alt aspect important, este să privim copiii cum râd de fiecare dată, chiar și în momentul în care fac lucruri mai puțin plăcute și să nu ne panicăm lângă ei. Majoritatea persoanelor râd, atunci când se află în situații neplăcute, deoarece este un mecanism de apărare.
„Vedem acest lucru și la copii și cred că este important să ne uităm la copii cum ei râd de fiecare dată și când se întâmplă lucruri mai puțin plăcute, e acel haz de necaz al românului, care este tot un mecanism de eliberare. Am văzut că cineva a căzut și până mă duc să îl apuc mai trag și o porție de râs, pentru că spaima a fost atât de mare”, a mai menționat ea.
Citește și: Totul despre leziunile de menisc. „Depinde ce grad este și cât de mare este”
Citește și: Cum să-ți faci masca cu ulei de ricin pentru creșterea părului
Lucrurile nu trebuie să fie scoase din context
Psihologul mai consideră că lucrurile nu trebuie să fie scoase din context, iar plânsul în exces poate să nu fie foarte bun, chiar dacă este un mecanism de eliberare, dacă ne înroșim și facem febră, nu este în regulă.
„Este foarte important să nu scoatem lucrurile din context, am văzut de foarte multe ori că oamenii citesc mult, ceea ce este foarte bine, merg la multe cursuri, ateliere, extraordinar, dar scoatem din context. Plânsul în exces poate să nu fie foarte bun, el este un mecanism de eliberare, dar nu este neapărat dacă facem febră, dacă transpirăm, dacă ne înroșim nu e ok și la râs la fel, dacă râdem în exces s-ar putea, doamne ferește, să pățim lucruri, iar atunci trebuie să fim buni observatori, să vedem ce ne descarcă pe noi cel mai bine. Dacă astăzi avem nevoie de porție de plâns, o plângem, dar nu o facem încontinuu, și cu râsul la fel, să râdem într-o doză echilibrată”, a mai spus Gabriela Maalouf.
Citește și: Cum ne detoxifiem corect organismul. „Pot apărea diverse simptome”