Paradoxal, desi apelam la indulcitorii artificiali pentru a lupta contra kilogramelor in plus si a scadea riscul obezitatii, acestia pot avea consecinte negative serioase asupra sanatatii noastre, iar aspartamul este printre cei mai periculosi.
De cele mai multe ori ne bucuram ca ciocolata sau sucurile in varianta "light" sau "zero calorii" ne aduc o cantitate minima de calorii, insa este foarte important sa constientizam riscurile la care ne supunem si sa luam cele mai bune decizii alimentare.
Este catalogat drept carcinogen
Aspartamul se afla pe lista chimicalelor care pot duce la cancer. Acest indulcitor este descompus de catre enzimele din sistemul digestiv in doi aminoacizi (fenilalanina si acid aspartic) si in metanol, care urmeaza sa se transforme in formaldehida.
Problema este ca luate separat, acestea sunt toxice pentru organism, insa combinate se creaza o sinergie. Numeroase studii au aratat legatura dintre formaldehida si cancer, fiind clasificat de catre Environmental Protection Agency din SUA drept "carcinogen uman probabil".
Ingrasa
Culmea este ca, desi oamenii apeleaza la dulciuri si sucuri cu indulcitori pentru a slabi, studiile arata ca aspartamul duce la obtinerea kilogramelor in plus si este mult mai daunator decat zaharul.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sursa: nutritie.bio