Tradiția busuiocului în ziua Sfântului Ilie 2023. De ce trebuie sa culeagă femeile busuioc?

sfantul ilie
Sfântul Ilie 2023

Sărbătoarea Sfântului Ilie, este singura cu cruce roșie, din luna iulie. Însă știați care este motivul pentru care femeile trebuie să culeagă busuioc in această zi?

Aflați din rândurile următoare, când are loc mai exact, sărbătoarea  Sfântului Ilie, în acest an. În plus, descoperiți și care este motivul pentru care femeile trebuie să culeagă busuioc în această zi, dar și care sunt alte tradiții și obiceiuri pe care acestea ar trebui să le respecte. 

 

Sfântul Ilie 2023     

Sărbătoarea  S fântului Ilie, are loc întotdeauna, pe data de 20 iulie.

Astfel, se pare că aceasta este singura sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox, din luna iulie. În această zi, trebuie să ne așteptăm la ploi, dat fiind faptul că Sfântul Ilie este cunoscut ca fiind aducătorul de ploi, în special atunci când există perioade mai secetoase. 

sfantul ilie 2023 traditii
Sfântul Ilie 2023[Sursa foto: freepik]

 

De ce trebuie sa culeagă femeile busuioc? 

Nenumărate persoane, care știu faptul că, în această zi de 20 iulie, Sfântul Ilie aduce ploi, deseori, fiind cunoscut pentru acest aspect, din totdeauna.

Cu toate acestea, există nenumărate tradiții și obiceiuri pe care femeile, în special, trebuie să le respecte în această zi. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Astfel încât, una dintre ele, dar și cea mai puțin cunoscută, este cea legată de faptul că femeile, pe data de 20 iulie, de Sfântul Ilie, sărbătoare cu cruce roșie regăsita în calendarul creștin ortodox, ține de faptul că, acestea trebuie să culeagă...

busuioc. 

Se pare că motivul este legat de faptul că, odată dus la biserică de către acestea, busuiocul trebuie așezat pe icoane, ulterior fiind sfințit, și dus acasă pentru a-l pune pe foc. Ulterior, în perioadele mai grele, atunci când în familie, membrii acesteia, aveau nevoie de o vindecare a unor răni, de exemplu, cenușa respectivă rezultată din busuiocul ars pe foc, se punea pe respectivul loc, astfel încât zona să fie vindecată complet.

Această tradiție a fost respectată ani la rând de către femei, și continuă să fie respectată și în zilele noastre, în anumite zone ale țării. 

ce se imparte de sfantul ilie
Sfântul Ilie 2023[Sursa foto: freepik]

 

Alte tradiții si obiceiuri pe care femeile ar trebui sa le respecte 

  • Tot astăzi, femeile trebuie să culeagă de dimineață, plante de leac, pe care ulterior trebuie să le pună la uscat, în podul casei, sub streașină sau în cămară.  
  • Pe vremuri, conform obiceiurilor, se pare că tot femeile erau cele care chemau copiii străini sub un pom, mai exact sub un măr, pe care îl scuturau astfel încât toate merele căzute erau oferite drept pomana acestora. De asemenea, se spune că mărul este pomul Sfântului Ilie, acesta fiind și motivul pentru care până în această zi ei, aceste fructe nu trebuie să fie consumate. 
  • Tot femeile sunt cele care trebuie să pregătească pachețele, pe care le vor oferi de pomană, pentru cei care au trecut la cele veșnice. În aceste pachete, trebuie să existe fructe, flori de câmp, apă, dar și alte bucate dorite de acestea.   

traditii si obiceiuri de sfantul ilie
Sfântul Ilie 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce avere are, de fapt, Dan Puric: „Mergem la bancă să arăt conturile”. Actorul a dezvăluit ce a făcut în paralel cu teatrul- kanald.ro

Citește și: TEST IQ: Ecuația care poate fi rezolvată doar de genii în 10 secunde- stirilekanald.ro

Citește și: Sfântul Ilie 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

 

Ce nu trebuie să facă femeile, sub nicio formă, de Sfântul Ilie 2023 

  • Femeile trebuie ca astăzi să rămână în case, sau cel puțin în gospodărie, astfel încât, să nu plece la drum. Astfel, vor fi ferite de mânia Sfântului Ilie.  
  • În data de 20 iulie, femeile sunt cele care nu trebuie, sub nici o formă, ca în această zi să spele, să coasă, sau să meargă la câmp.  
  • In plus, se pare că tot conform unei tradiții legate de această sfântă sărbătoare, Dar faptului că în fiecare zi, femeile obișnuiesc să deschidă geamurile pentru a aerisi, se pare că nici acestea, dar nici ușile caselor, nu trebuie deschise astăzi, tocmai pentru a nu se ascunde vreun rău, după ele.  
  • De asemenea, tot în această zi de sărbătoare, nu trebuie sa femeile să lucreze deloc. În caz contrar, acestea îl vor înfuria pe Sfântul Ilie, care va arunca fulgere asupra lor, dar și asupra recoltei.   

sfantul ilie 2023
Sfântul Ilie 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Sfântul Ilie 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Sfântul Ilie 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

ȘOC! Divele din România au arătat TOT la plajă. Pozele de infarct care au ÎNNEBUNIT bărbații!

Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc

Când și unde va fi înmormântată actrița Ileana Stana Ionescu

Motivul pentru care Simona Pătruleasa nu își dorea să se căsătorească: „Nu mă așteptam...”

UPDATE Bacalaureat 2024 proba scrisă la Limba și literatura română: Acestea sunt subiectele de azi pentru profilul real

Câte pisici sunt în imagine? Puține persoane reușesc să dea răspunsul corect


Cookies