Traditii De Craciun In Maramures. Ce frumos, s-au pastrat de sute de ani

Traditii De Craciun In Maramures. Ce frumos, s-au pastrat de sute de ani
Traditii De Craciun In Maramures. Ce frumos, s-au pastrat de sute de ani

Traditii de Craciun in Maramures. Maramuresul inca mai pastreaza vii unele din traditiile si obiceiurile care se practica de Craciun. Pe langa celebrul obicei al colindatului, umblatul cu Viflaimul sau cu steaua, inca mai exista traditii de Craciun in Maramures.

Maramuresul inglobeaza toata viata rurala, obiceiurile si modul de viata al taranului roman. Orice trecator, musafir sau turist  are oportunitatea de a face un pas inapoi in timp si de afi martorul unei vieti simple.

Casele trebuie sa fie luminate si cu portile deschise.   In seara de Ajun, cetele de feciori incep sa umble la colindat, o data cu lasarea serii. Dupa ce s-au pregatit temeinic pentru aceasta zi, barbatii incep sa colinde pe la casele oamenilor.

Vor intra doar acolo unde sunt bine primiti. De aceea, casele trebuie sa fie luminate si poarta deschisa, doar asa vor sti colindatorii unde sa intre. Traditia spune ca nu trebuie sa existe casa necolindata. E rusine ca barbatii sa nu-ti calce pragul casei. Colindul tine pana a doua zi, cand toate cetele de feciori se intalnesc la biserica.

 

Citeste mai multe aici.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cea simpla prajitura pentru masa de Craciun - Se face din 3 ingrediente si e gata in 10 minute

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies