Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci 2024. Ce se face cu florile sfințite de la biserică

Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci 2024. Ce se face cu florile sfințite de la biserică
Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci 2024. Ce se face cu florile sfințite de la biserică

Află din rândurile de mai jos care sunt tradițiile de Înălțarea Sfintei Cruci 2024!

Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită în fiecare an pe data de 14 septembrie, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Această sărbătoare este dedicată comemorării evenimentelor istorice care au dus la descoperirea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos și readucerea acesteia în centrul credinței creștine.

Sărbătoarea este un moment de reculegere și rugăciune pentru credincioși, dar și o ocazie pentru respectarea anumitor tradiții și obiceiuri care s-au păstrat de-a lungul veacurilor.

Află din rândurile următoare câteva tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci 2024!

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci 2024

Citește și: Ce se împarte de Înălțarea Sfintei Cruci 2024. Alimentele care se dau de pomană pe 14 septembrie

Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci 2024[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citește și: Ce e bine să faci de Nașterea Maicii Domnului 2024 ca să ai spor și armonie în casă. Tradiții și superstiții

  • În această zi de sărbătoare se aduc flori și busuioc la biserică pentru a fi sfințite de preoți deoarece sunt considerate simboluri ale protecției divine și au un rol important în viața credincioșilor. Se spune că florile sfințite de la biserică aduc noroc și protejează gospodăria de rele. Odată aduse acasă, ele sunt puse la icoane sau în locuri speciale din casă, pentru a atrage binecuvântările asupra familiei.
  • Se scutură nucii în gospodăriile unde acest ritual nu a fost îndeplinit de Sfânta Maria Mică. De asemenea, se culeg ramuri de alun din păduri. Conform tradiției, ramurile adunate de Ziua Crucii capătă puteri magice și devin instrumente utile pentru fântânari în identificarea izvoarelor subterane.

Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci 2024. Ce se face cu florile sfințite de la biserică[Sursa foto: Shutterstock]

  • În anumite regiuni viticole, Ziua Crucii marchează începutul culesului viilor. De asemenea, se menține tradiția ca preotul parohiei să binecuvânteze via și butoaiele de vin, pentru ca gospodarii să se bucure de o recoltă abundentă și în anul următor.
  • Credincioșii aduc la biserică căni noi pline cu lapte și miere, având un fir roșu legat de toartă, iar deasupra fiecărei căni este așezat un colac. Aceste daruri sunt oferite ca pomană celor nevoiași, în amintirea rudelor trecute din viață.
  • Aprinderea lumânărilor și candelelor la mormintele celor dragi. Credincioșii se roagă pentru sufletele celor adormiți, sperând că lumina adusă de lumânări îi va călăuzi în drumul lor spre viața veșnică.

Ce e bine să faci de Înălțarea Sfintei Cruci 2024

Citește și: VIDEO| Criss este noua concurentă care a intrat în „Casa iubirii”! Cine este băiatul care i-a atras atenția- kanald.ro

Citește și: Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor- stirilekanald.ro

  • Este bine să participi la slujba de la biserică deoarece preoții oficiază în această zi slujbe speciale în care sunt pomenite patimile lui Iisus Hristos și semnificația profundă a crucii.
  • De asemenea, se duc flori pentru a fi sfințite iar ulterior se păstrează în casă sau se împarte cu cei dragi. Aceste flori sunt văzute ca aducătoare de noroc și protecție pentru întreaga familie. Unii credincioși le pun și în grădină, crezând că vor aduce o recoltă bogată și protecție împotriva dăunătorilor.
  • Credincioșii renunță la consumul de carne, lapte și ouă, în semn de smerenie și recunoștință pentru sacrificiul Mântuitorului.

Ce e interzis să faci pe 14 septembrie

  • În ziua Înălțării Sfintei Cruci, este interzis să consumi carne sau produse de origine animală. Chiar dacă postul nu este obligatoriu pentru toată lumea, este recomandat ca fiecare credincios să facă un efort de renunțare, fie și la un singur aliment.
  • De asemenea, este interzis să lucrezi la câmp sau să desfășori alte activități fizice grele. În tradiția populară, se spune că cei care lucrează în această zi riscă să atragă asupra lor ghinionul și necazurile.
  • În ziua Înălțării Sfintei Cruci, este bine să eviți orice formă de dispută sau conflict cu cei din jur. Se spune că cei care se ceartă în această zi riscă să atragă ghinionul și să tulbure liniștea sufletească.
  • În această zi se evită consumul de usturoi, nuci, prune și pepeni, deoarece miezul acestor alimente amintește de forma unei cruci.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Urări de Sfânta Maria de trimis pe 8 septembrie. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Drama neștiută a lui Tily Niculae! Fiica sa a suferit un accident vascular cerebral la 12 ani: ”A căzut în cadă”

Ministrul Muncii, anunț pentru pensionarele din țară! Ce perioadă nu se ia în calcul la stabilirea pensiei

În această seară, de la ora 20:00, în serialul ”Totul pentru familia mea”, difuzat la Kanal D, Șevval sare în ajutorul familiei Eren

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies