Sărbătoarea Sfântului Ilie, este singura cu cruce roșie, din luna iulie. Însă știați ce trebuie să pună gospodinele pe masă in această zi?
Aflați din rândurile următoare, când are loc mai exact, sărbătoarea Sfântului Ilie, în acest an. În plus, descoperiți și ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în această zi, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile pe care ar trebui să le respectăm.
Sfântul Ilie 2023
Atunci când vine vorba despre luna iulie, se pare că în această lună, singura sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox, este cea a Sfântului Ilie.
Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 20 iulie
Dat fiind faptul că, până în această zi sfântă, nu trebuie să se consume mere, odată cu această zi, pomii sunt scuturați, iar atât copiii, femeile cât și bărbații, se pot înfrupta din acestea. Pentru a-i îndulci pe cei apropiați, gospodinele pot pune pe masă, de Sfântul Ilie, o delicioasă plăcintă cu mere, după cum urmează:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ingrediente – plăcintă cu mere
Ingrediente pentru plăcintă
- 400 g de făină
- 4 linguri de zahăr granulat
- o linguriță de sare
- 250 g de unt, tăiat în cuburi și rece
- 5 linguri de apă rece
ingrediente pentru umplutură
- 1 kg de mere, după preferințe
- 150 g de zahăr granulat
- 2 linguri de amidon de porumb
- 2 lingurițe de scorțișoară
- 1/4 de linguriță de nucșoară
- zeama de la 1/2 de lămâie
Mod de preparare - plăcintă cu mere
- în primul și în primul rând, tot ce trebuie să faceți pentru această delicioasă rețetă de plăcintă cu mere, este să începeți prin a preîncălzi cuptorul, la o temperatură de 180 °C.
- În continuare, ne vom ocupa de merele noastre, pe care le vom decoji, de la care vom îndepărta cotorul, pentru ca ulterior merele să fie tăiate în felii subțiri, sau cubulețe de dimensiuni potrivite, după preferințe.
- Acum a venit momentul să ne ocupăm și de prepararea aluatului pentru plăcintă. Așadar, vom avea nevoie de un bol de dimensiuni mai mari, în care vom adăuga făina, zahărul, dar și sarea, ingrediente pe care le vom încorpora pentru început împreună.
- În continuare, trebuie să tăiem aluatul în jumătate, și să formăm 2 bile, pe care ulterior le vom așeza în folii alimentare pentru a le introduce în frigider timp de aproximativ 30 de minute.
- După acest interval de timp, vom pudra cu făină o suprafață plată, pe care vom întinde jumătate din aluat, astfel încât să obținem un blat rotund. Vom avea nevoie de o tavă rotundă de cuptor, care vom transfera aluatul, odată ce am uns-o cu puțin ulei sau unt, după preferințe. Aluatul trebuie presat, atât pe fundul tăvii, cât și pe marginile acesteia, iar din loc în loc vom înțepa plăcinta cu au furculiță. Imediat apoi, vom adăuga deasupra și umplutura de mere pe care am preparat-o, iar cu cea de a 2-a parte din aluat, o vom întinde de asemenea și o vom tăia fâșii, potrivite, astfel încât să le punem deasupra tartei noastre delicioase cu mere. Aceste fâșii, se vor unge ulterior cu puțin lapte sau ulei, după preferințe, peste care vom presăra și o lingură de zahăr.
- Tava se va introduce la cuptor, timp de aproximativ o oră, astfel încât tarta noastră cu mere să devină aurie. După acest interval de timp, vom scoate tava din cuptor, ulterior și plăcinta de mere din tavă, iar rețeta este gata de servit. Poftă bună!
Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm în această zi
- Se spune că dacă în această zi a Sfântului Ilie, de sărbătoare mare, plouă, va ploua încă 20 de zile din respectiva zi.
- În această sfântă zi, se pare că femeile sunt cele care trebuie să culeagă busuioc, pe care ulterior să-l ducă la biserică pentru a-l așeza pe icoane. În continuare, acestea aduceau acasă busuiocul, sfințit, pe care îl puneau pe foc, iar din cenușa rezultată, foloseau atunci când aveau nevoie la terapie, sau pentru a vindeca anumite răni.
- De Sfântul Ilie, există și tradiția conform căreia, fetele mai tinere care nu sunt încă măritate, pot avea șansa să-și viseze alesul.
- Un alt obicei este legat și de ciobanii tineri, de la sate, care le oferea un dar iubitelor sale, furci lucrate de ei personal, din lemn pentru tors.
- Tot astăzi, femeile trebuie să culeagă de dimineață, plante de leac, pe care ulterior trebuie să le pună la uscat, în podul casei, sub streașină sau în cămară.
- O altă tradiție a acestei sfinte sărbători, ține și de faptul că, la sate, apicultorii sunt cei care recoltează mierea de albine, mai exact bărbații, care se îmbracă în haine de sărbătoare și sunt ajutați totodată de un copil, femeile fiind cele care nu au voie să intre în stupină. După ce a fost recoltată mierea de albine, bărbații mergeau în casă iar alături de rude și vecini gustau din miere, dar și dintr-o țuică care era îndulcită cu această miere.
- In plus, se pare că tot conform unei tradiții legate de această sfântă sărbătoare, Dar faptului că în fiecare zi, femeile obișnuiesc să deschidă geamurile pentru a aerisi, se pare că nici acestea, dar nici ușile caselor, nu trebuie deschise astăzi, tocmai pentru a nu se ascunde vreun rău, după ele. Femeile trebuie ca astăzi să rămână în case, sau cel puțin în gospodărie, astfel încât, să nu plece la drum. Astfel, vor fi ferite de mânia Sfântului Ilie.
- De asemenea, tot în această zi de sărbătoare, nu trebuie sa femeile să lucreze deloc. În caz contrar, acestea îl vor înfuria pe Sfântul Ilie, care va arunca fulgere asupra lor, dar și asupra recoltei. În data de 20 iulie, femeile sunt cele care nu trebuie, sub nici o formă, ca în această zi să spele, să coasă, sau să meargă la câmp.
Citește și: Sfântul Ilie 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?