Pe 7 ianuarie, in calendarul ortodox, este Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. Iata ce traditii si obiceiuri e bine sa respecti de Sfantul Ioan Botezatorul ca sa ai spor si sanatate!
Sfantul Ioan Botezatorul – traditii, obiceiuri superstitii.
Sarbatoarea de pe 7 ianuarie este cunoscuta drespt Soborul Sfantului Ioan Botezatorul sau „Sant-Ion” sau „Inaintemergatorul Domnului”. Sfantul Ioan este considerat ocrotitorul copiilor, iar aceasta sarbatoare se respecta pentru a se naste prunci sanatosi, fara malformatii sau alte probleme.
Ziua in care este cinstit Sfantul Ioan Botezatorul este una de bucurie si se spune ca cine nu se veseleste pe 7 ianuarie va fi trist pe tot parcursul anului.
Un obicei care inca se respecta, mai ales in zonele rurale, este „Iordaneala” – tinerii iau agheasma de la preot in ajunul zilei de Sfantul Ioan, apoi merg la biserica si in ziua de 7 decembrie, iar dupa terminarea slujbei stropesc oamenii care ies din biserica si ii iureaza. Oamenii „iordaniti” ii rasplatesc pe tineri cu bani.
La biserica se aduc paini, cozonaci, branza, oua si vin alb care se sfintesc si se impart sarmanilor. Se fac pomeniri in numele mortilor.
In special in zonele din Transilvania si Bucovina se respecta o traditie cunoscuta drept „Udatul Ionilor” – cei care serbeaza ziua numelui sunt stropiti cu apa, „botezati”, apoi trebuie sa dea o petrecere. In Campulung Muscel, femeile care poarta numele Ioana sarbatoresc prin a consuma teiata, o bautura din flori de tei considerata a fi tonic pentru trup si suflet.
Sfantul Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai cunoscuti Sfinti in Romania, iar de ziua lui se respecta numeroase traditii. Reamintim ca in aceasta zi trebuie sa fii vesel si sa ii sarbatoresti de cei care poarta numele Sfantului Ioan.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro