Iată ce este recomandat să faci pe 1 octombrie, atunci când este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului.
Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea ce are loc pe data de 1 octombrie și face referire la o minune înfăptuită de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
În secolul a x-lea, în Biserica Născătoarei de Dumnezeu, s-a arătat chiar Maica Sfântă, care i-a scutit pe oamenii din Constantinopol de suferințe și războaie.
Ca în cazul oricărei sărbători, de Acoperământul Maicii Domnului, există câteva superstiții și obiceiuri de care ar trebui să ținem cont.
Superstiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului
Fiind o sărbătoare la început de toamnă, Acoperământul Maicii Domnului face referire la pregătirea pământului pentru sezonul rece, mai precis acoperirea ogoarelor cu brumă.
În aceeași zi cu Acoperământul Maicii Domnului, este sărbătorit și Sfântul Procoavă. Se spune că acesta ajută fetele cu părul rar să aibă o podoabă capilară ca în povești.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Bătrânii spuneau că dacă de Acoperământul Maicii Domnului frunzele îngălbenesc și cad, anul următor va fi unul roditor.
În această zi, credincioșii țin post pentru a fi scutiți de boli, necazuri și supărări.
Una dintre superstiții, face referire la părul care urmează să fie tăiat de către fete. Se zice că acesta nu trebuie în niciun caz aruncat sau ars, deoarce fetele vor fi vizitate de vrăjitoare.
Gospodinele gătesc în această zi de sărbătoare plăcinte cu mere și dovleac, pe care mai apoi le împart vecinilor pentru a avea și ele la rândul lor parte de bucate.
O altă superstiție spune că animalele trebuie stropite cu apă sfințită pentru a fi ferite de boli și moarte.
Acoperământul Maicii Domnului este trecută în Calendarul Creștin Ortodox cu Cruce Roșie, asta însemnând că această sărbătoare este una dintre cele mai importante.
Pe icoana cu Acoperământul Maicii Domnului sunt trecute două evenimente care s-au petrecut pe 1 octombrie.
Unul este cel în care Maica Domnului și-a așternut vălul peste credincioși pentru a-i feri de rele, iar al doilea face referire la un tânăr ce are în mână un pergament, pe care este trecut un cântec (în cinstea Nașterii Maicii Domnului).