Traditii si obiceiuri de Ignat! Ce trebuie sa faci ca sa iti mearga bine

Traditii si obiceiuri de Ignat! Ce trebuie sa faci ca sa iti mearga bine
Traditii si obiceiuri de Ignat! Ce trebuie sa faci ca sa iti mearga bine

Ignatul reprezinta momentul sacrificarii porcului de Craciun. Porcul era sacrificat in religia vechilor daci ca simbol al divinitatii intunericului care slabea soarele in cea mai scurta zi a anului, respectiv solstitiul de iarna.

Aceste obiceiuri au fost respectate din batrâni si inca se mai practica in zonele rurale. Uite ce trebuie sa faci la taierea porcului ca sa iti mearga bine tot anul!

Legenda taierii porcului

Se crede ca in noaptea de Sf. Ignatie Teofanul, porcul viseaza cutitul cu care va fi taiat. Traditia spune ca in uruma cu câteva sute de ani, un barbat pe nume Ignat si-a ucis din greseala tatal cu securea atunci cand vroia sa taie porcul.

Dupa ce l-a inmormantat omul a parasit satul natal, dar pâna la sfârsitul vietii lui, in noaptea de 19 spre 20 decembrie, a visat securea in fiecare an.

Traditii si obiceiuri

+ Taierea porcului este un prilej de reunire a familiei in zilele noastre. Barbatii injunghie si taie porcul apoi il parlesc cu paie strânse de peste an.

+ Mai apoi se pune un tol peste el iar cei mici se suie pe el sa se veseleasca pentru ca porcul sa fie mâncat cu pofta.


+ Basica porcului se ia si se pune la uscat cu graunte in ea crezându-se ca dupa cât zgomot face atâta veselie o sa fie in casa.

Dupa ce barbatul face semnul crucii cu un cutit pe frutea porcului si spune "Doamne ajuta sa-l mâncam sanatosi", femeia imparte carnea pe categorii. Se alege carnea pentru cârnati, caltabosi, toba, pentru friptura, picioarele sunt folosite la piftie, slanina este pusa la afumat, intestinele sunt umplute cu carne proaspata.


+ Pentru ca porcul sa fie mâncat cu placere toata lumea trebuie sa se veseleasca si sa cinsteasca cu vin sau tuica fiarta in jurul acestuia.

Ce e bine sa faci de Ignat

+ Foloseste sângele animalului ca sa te protejezi impotriva bolilor grele.

+ Nu plânge si nu suferi in momentul sacrificarii pentru ca animalul va avea carnea foarte tare iar bucatele nu-ti vor iesi gustoase.


+ Bucura-te de pomana porcului ca sa ai tot ce-ti trebuie pe viitor.

+ Incinge o hora si vei petrece sarbatorile in tihna, alaturi de cei dragi.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Geta Sterp, pregătiri pentru nunta lui Iancu: „Ce fac cu atâția bani? Dar nu trebuie să dau la nuntă la Iancu, că sunt soră? Trebuie să îi dăm cinste mare.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

A lovit-o sau nu Alin Oprea pe Larisa Uță. Fosta lui soție face mărturisiri printre lacrimi: „Era foarte beat”

Rețeta lui chef Ștefan Popescu de ruladă: „Ce faci când afară plouă? Îți îndulcești ziua cu o ruladă pufoasă și plină de cremă fină.”

Rebecca izbucnește în lacrimi, din cauza lui Antoni! „Mă amenință. Mă jignește”. Reacția neașteptată a concurentului de la „Casa iubirii”: „Nu e prima oară când o face”

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon


Cookies