Tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 9 martie 2023

Tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 9 martie 2023
Tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 9 martie 2023

Află din rândurile următoare ce trebuie să împartă femeile pe 9 martie 2023 și ce tradiții și obiceiuri se fac cu ocazia Sfinților Mucenici.

În fiecare an, în data de 9 martie, creștinii-ortodocși sărbătoresc Ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Această sărbătoare are o importanță semnificativă pentru creștinii ortodocși și constituie un moment potrivit pentru a-și aduce aminte de sacrificiile pe care le-au făcut înaintașii lor pentru a-și arăta credința față de Dumnezeu.

Cu ocazia acestei sărbători, creștinii ortodocși îndeplinesc anumite tradiții și obiceiuri, iar gospodinele pregătesc un preparat special pentru ziua Sfinților Mucenici. Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri există cu ocazia acestei zile și ce trebuie să împartă femeile pe data

de 9 martie 2023.  

Ce trebuie să împartă femeile pe 9 martie 2023

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023. Ce nu trebuie să facă femeile pe 9 martie 2023

Ce trebuie să împartă femeile pe 9 martie 2023
Ce trebuie să împartă femeile pe 9 martie 2023[Sursa foto: shutterstock]

Cu ocazia acestei zile, gospodinele pregătesc preparate care poartă numele de mucenici. Acestea sunt în formă de cifra 8, care semnifică ziua veșniciei și viața fără de sfârșit.

Mucenicii trebuie să fie consumați abia după ce au fost duși la biserică și binecuvântați.

Pe lângă mucenici, femeile pot să ducă la biserică alte alimente în memoria celor decedați. Acestea trebuie să fie însă de post pentru că ne aflăm în postul Paștelui. Astfel, pot să ducă fasole, nuci, mere și alune.

De asemenea, de Mucenici este bine să se împartă și 40 de nuci frumoase, în coajă, tinerilor căsătoriți, pentru ca aceștia să aibă parte de o căsnicie frumoasă și trainică.

Tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023. De ce trebuie să facă femeile mucenici de 9 martie 2023

Tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023
Tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri cu ocazia zilei Sfinților Mucenici.

Gospodinele pregătesc mucenici

Cu ocazia zilei Sfinților Mucenici, gospodinele pregătesc preparate după rețete diferite, în funcție de regiunea în care s-au născut. Astfel, în Muntenia mucenicii sunt mici, iar aceștia se fierb în apă îndulcită cu miere sau zahăr unde se adaugă și nucă. Aceștia amintesc de chinurile la care au fost supuși Sfinții Mucenici, care au îndurat frigul în lacul înghețat.

În Moldova, mucenicii sunt sub formă de colaci împletiți tot sub forma cifrei 8, care urmează să fie copți și unși cu miere, peste care se presară nucă.

De Mucenici sufletele morților revin printre cei vii

Conform tradiției populare, ziua Sfinților Mucenici este o zi în care se spune că se deschid mormintele și porțile Raiului, pentru ca sufletele morților să revină printre cei vii.

Tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 9 martie 2023
Tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 9 martie 2023[Sursa foto: shutterstock]

Aprinderea focurilor de Mucenici

În diferite regiuni ale țării, cu ocazia zilei de Mucenici se aprind focuri în gospodăriile oamenilor și se spune că sufletele morților sunt așteptate cu scaune și cu mese întinse la foc.

Se fac pronosticuri meteorologice

Ziua de 9 martie constituie și o zi specială pentru pronosticurile meteorologice.

Se spunea că pământul înghețat în această zi prezicea o toamnă fără brume, iar dacă pământul nu era înghețat, bruma din toamnă avea să cadă devreme. Astfel, oamenii știau cum să-și planifice muncile câmpului.

Totodată, ziua de 9 martie marchează începutul noului an agrar și în această zi țăranii obișnuiau să scoată plugul la arat.

Se beau 40 de pahare cu vin

Dacă femeile pregătesc 40 de mucenici, bărbații trebuie să bea 40 de pahare cu vin, care semnifică sângele Sfinților Mucenici care s-a vărsat la vremea respectivă.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte- stirilekanald.ro

Se sfințesc oamenii și animalele

În ziua de 9 martie, atât oamenii, cât și animalele din gospodărie, vor fi purificați prin stropirea cu apă sfințită.

Rugăciune pentru Sfinții Mucenici din Sevastia

Rugăciune pentru Sfinții Mucenici din Sevastia
Rugăciune pentru Sfinții Mucenici din Sevastia[Sursa foto: doxologia]

Iată o rugăciune pe care să o rostești în data e 9 martie 2023 către Sfinții Mucenici din Sevastia pentru a avea noroc:

„Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevastia, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea.

Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre.

Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare.

Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție! Amin”.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Rețetă tradițională de Mucenici muntenești. Gustă savoarea preparatului, chiar la tine acasă!

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies