Află din rândurile următoare care este semnificația zilei de 9 martie 2023 și ce tradiții și obiceiuri se fac cu ocazia Sfinților Mucenici.
În fiecare an, în data de 9 martie, creștinii-ortodocși sărbătoresc Ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.
Cu ocazia acestei sărbători, creștinii ortodocși îndeplinesc anumite tradiții și obiceiuri, iar gospodinele pregătesc un preparat special pentru această zi. Află din rândurile următoare de ce îi sărbătorim pe cei 40 de Mucenici din Sevastia în fiecare an pe data de 9 martie, care este povestea lor, ce tradiții și obiceiuri există cu ocazia acestei zile și de ce trebuie să facă femeile
Mucenici 2023. Cine au fost cei 40 de Mucenici din Sevastia
În fiecare an pe data de 9 martie Biserica Ortodoxă săvârșește pomenirea celor 40 de Mucenici din Sevastia. Această sărbătoare are o semnificație tristă, care prezintă chinurile prin care au trecut cei 40 de ostași la începutul secolului al IV-lea.
În această perioadă, în Sevasta Armeniei 40 de ostași au fost torturați de către guvernatorul Armeniei care i-a supus la mai multe chinuri deoarece nu au vrut să renunțe la credința pe care o avea în Hristos și să se închine zeilor.
Astfel, după opt zile în care ostașii au fost întemnițați și torturați, Agricola, guvernatorul Armeniei, a poruncit ca aceștia să fie aruncați în lacul înghețat al Sevastiei.
Se spune că la început au fost 41 de soldați, dar unul dintre ei a hotărât să renunțe la credința în Hristos pentru a scăpa de chinurile la care era supus. În acel moment, însă, imediat ce a ieșit din apa înghețată, a și murit. În acea noapte se spune că 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât din ceruri deasupra mucenicilor și i-au ajutat să treacă peste frigul și gerul la care au fost supuși. Astfel, în dimineața următoare, ostașii mucenici su fost scoși din apa înghețată și au fost nevoiți să aleagă între o viață fără Hristos sau moartea. Aceștia nu s-au lepădat de Dumnezeu nici atunci, iar trupurile lor au fost arse.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De ce trebuie să facă femeile mucenici de 9 martie 2023
Citește și: Rețeta de Mucenici moldovenești, unși cu miere și presărați cu miez de nucă!
Cu ocazia acestei zile, gospodinele pregătesc preparate care poartă numele de mucenici. Acestea sunt în formă de cifra 8, care semnifică ziua veșniciei și viața fără de sfârșit.
Gospodinele pregătesc mucenicii după rețete diferite, în funcție de regiunea în care s-au născut. Astfel, în Muntenia mucenicii sunt mici, iar aceștia se fierb în apă îndulcită cu miere sau zahăr unde se adaugă și nucă. Aceștia amintesc de chinurile la care au fost supuși Sfinții Mucenici, care au îndurat frigul în lacul înghețat.
În Moldova, mucenicii sunt sub formă de colaci împletiți tot sub forma cifrei 8, care urmează să fie copți și unși cu miere, peste care se presară nucă.
Tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023
Citește și: Cine sunt cu adevărat vestitorii primăverii. 7 semne care anunță anotimpul renașterii
În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri cu ocazia zilei Sfinților Mucenici.
Pe lângă pregătirea mucenicilor de gospodine, care se pregătesc în mod diferit în funcție de regiunea din care fac parte, conform tradiției populare ziua Sfinților Mucenici este o zi în care se spune că se deschid mormintele și porțile Raiului, pentru ca sufletele morților să revină printre cei vii. Astfel, în diverse gospodării sunt aprinse focuri de Mucenici, iar sufletele morților sunt așteptate cu scaune și cu mese întinse la focuri.
Ziua de 9 martie constituie și o zi specială pentru pronosticurile meteorologice. Se spunea că pământul înghețat în această zi prezicea o toamnă fără brume, iar dacă pământul nu era înghețat, bruma din toamnă avea să cadă devreme. Astfel, oamenii știau cum să-și planifice muncile câmpului.
Totodată, ziua de 9 martie marchează începutul noului an agrar și în această zi țăranii obișnuiau să scoată plugul la arat.
Pe parcursul zilei de 9 martie este bine să se consume 40 sau 44 de pahare de vin, care semnifică sângele Sfinților Mucenici care s-a vărsat la vremea respectivă. Totodată, oamenii și animalele din gospodărie vor fi purificați prin stropirea cu apă sfințită.