Sfânta Parascheva, prăznuită pe 14 octombrie, aduce anual tradiții și obiceiuri pentru toți credincioșii care vor să aibă noroc și sănătate în viață.
Sfânta Parascheva, ocrotitoarea celor bolnavi, se sărbătorește în fiecare an pe 14 octombrie. Această zi este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, ceea ce arată importanța acestei date din an.
În această zi sfântă, există câteva tradiții și obiceiuri pe care credincioșii ar trebui să le urmeze pentru a fi feriți de probleme
Ce este bine să faci pe 14 octombrie, de praznicul Sfântei Parascheva
Sfânta Parascheva mai este numită în popor și "Sfânta Vineri", cea care are grijă de femei și de nevoile lor.
Se spune că Sfânta Cuvioasă aducea ploi îmbelșugate ce făceau bine pământurilor. În unele zone ale țării, icoana Sfintei Parascheva este dusă în apropierea râurilor și iazurilor pentru a o tămădui.
De Sfânta Parascheva se pomenesc toți cei care au trecut în lumea de dincolo.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Pe 14 octombrie, țăranii află dacă va urma o iarnă grea. Se zice că atunci când oile dorm împreună, iarna urmează a fi una dificilă, dar dacă animalele adorm răzlețe, iarna va fi blândă.
De Sfânta Parascheva este bine să dai de pomană celor săraci, astfel și ție ți se va întoarce pomana dată.
De asemenea, rugăciunile Sfintei Cuvioase sunt importante în această zi deoarece cu ajutorul lor credincioșii vor trece cu bine peste dificultăți.
Femeile gravide trebuie să împartă mâncare gătită copiilor sărmani. Astfel, vor fi ferite de probleme la naștere.
Se spune că pe data de 14 octombrie, credincioșii nu au voie să mănânce până la ora 12, în caz contrar, vor avea probleme cu stomacul perioade îndelungate.
Sfânta Parascheva este și prevestitoarea vremii în următoarele luni. Dacă vremea va fi una frumoasă, în această zi importantă, așa va continua și în lunile de iarnă.
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este ținută de toți credincioșii din țară.