Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022

Sfântul Dumitru
Sfântul Dumitru

Află care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecți de Sfântul Dumitru.

În fiecare an pe data de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie. Această sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru creștinii ortodocși. Sărbătoarea Sfântului Dumitru este cel mai important evenimente religios al toamnei din calendarul creștin ortodox.  

Sfântul Dumitru este cunoscut și sub denumirea de Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir. Această denumire este folosită deoarece din moaștele sale, care se află în Tesalonic, a curs și curge mir.

Astfel, Sfântul Dimitrie a primit și numele de Izvorătorul de Mir.

În prima duminică după Sfântul Dimitrie, la Vecernie este deschisă racla în care sunt prezente sfintele moaște. Acolo, Mitropolitul scoate tava de sub sfintele moaște cu mir, care este amestecat cu ulei de la Sfântul Maslu și este dăruit credincioșilor bolnavi pentru tămăduire.

Pentru poporul român, Sfântul Dimitrie este o sărbătoare cu o însemnătate aparte.

În fiecare an, de Sfântul Dumitru are loc un pelerinaj mare în București care se întinde pe mai multe zile. Astfel, credincioșii de pretutindeni au ocazia să vină și să se roage la Sfântul Dumitru pentru vindecarea de boli și pentru sănătate.

Pe lângă însemnătatea religioasă pe care o are, sărbătoarea Sfântului Dumitru are și o puternică însemnătate spirituală, fiind plină de tradiții și obiceiuri.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dimitrie

Citeste si: Ce trebuie să porți de Sfântul Dumitru 2022

Sfântul Dimitrie Izvorătorul de Mir
Sfântul Dimitrie Izvorătorul de Mir[Sursa foto: doxologia]

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri pentru ca Sfântul Dumitru să-i ajute la nevoie.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Astfel, există anumite tradiții și obiceiuri care au fost transmise din generație în generație și se mai respectă și în ziua de azi.

Oaia albă și oaia neagră vestesc iarna

Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor. Potrivit tradiției, în ziua de Sfântul Dumitru ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă este vorba de o oaie neagră, iarna va fi blândă, dar dacă se așază o oaie albă atunci iarna va fi una aspră.

Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmări mersul oilor în dimineața sărbătorii Sf. Dumitru. Astfel, dacă dimineața se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.

Vremea de sfântul Dumitru vestește cum va fi iarna

Se zice că dacă de Sfântul Dumitru este vremea rea, iarna va fi bună, iar dacă este vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă. Dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi grea, cu zăpezi mari. Dacă în acea noapte e lună nouă, iarna se începe curând și se termină repede, iar dacă e lună plină, iarna se începe curând și se termină târziu.

Focurile lui Sâmedru

Citeste si: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dumitru 2022

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

În ajunul Sfântului Dumitru, în noaptea dintre 25 spre 26 septembrie, există tradiția de a se aprinde focuri peste care sar copiii pentru a fi sănătoși tot anul. Aceste focuri poartă denumirea de focurile de Sâmedru. Focul are și menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. După ce focul este stins, țăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Se tunde coama cailor

În ziua de Sfântul Dumitru se obișnuiește să se tundă coama cailor până la trei ani ca să aibă păr frumos.

Datina Saiegiilor

În Dobrogea este întâlnit un obicei conform căruia mai mulți flăcăi din sat se întâlnesc la o casă și pornesc prin sat cântând și fluierând. Pe ei îi însoțește și un fecior îmbrăcat în straie de femeie care primește bani. Acest obicei poartă denumirea de datina Saiegiilor.

Se fac praznice pentru morți

Citeste si: Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2022

Ce se face de Sfântul Dumitru
Ce se face de Sfântul Dumitru[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

Ziua Sfântului Dumitru este o zi specială pentru pomenirea și cinstirea celor trecuți în lumea de apoi. În această zi femeile se duc la biserică și dau de pomană celor plecați dintre noi. Cei care au purtat numele Sfântului Dumitru primesc de pomană 44 de pachete.

Sfântul Dumitru, ocrotitorul bolnavilor

Se mai spune,  în tradiția românească, că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare, de Sfântul Dumitru, vor fi feriți de boli sau lovituri. Astăzi, poartă o cruciuliță în portofel pentru a-ți merge bine tot anul și pentru a fi ferit de rele.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dumitru 2022

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies