Anual, pe data de 23 aprilie, credinciosii il sarbatoresc pe Sfantul Gheorghe, unul dintre cei mai importanti sfinti din calendarul crestin-ortodox.
In aceasta zi, sfantul a fost decapitat intrucat nu a vrut sa renunte la credinta sa in Hristos. De obicei, pe icoane, el este pictat calare, ucigand un balaur. Aceasta reprezentare sugereaza modelul de curaj in lupta cu diavolul. Totodata, sfantul apare purtand o mantie rosie, culoarea martirilor morti intru Hristos.
Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe mentinute pana in zilele noastre
Desi o mare parte dintre traditiile si obiceiurile de Sfantul Gheorghe au disparut cu timpul, aceasta sarbatoare nu si-a pierdut din importanta pentru crestini.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Dintre obiceiurile pastrate pana in zilele noastre, cel mai frecvent este cel al impodobirii stalpilor de la porti cu ramuri de salcie si flori galbene infipte in brazde anverzite. In Bucovina, acest obicei marcheaza renasterea naturii. In Muntenia, Transilvania si Banat, simbolurile vegetale impodobesc nu doar stalpii portii, ci si casele, adaposturile animalelor, hambarele, gradinile sau chiar mormintele, existand credinta ca acestea tin strigoii la distanta.
Tot pentru alungarea strigoilor, in ziua de Sfantul Gheorghe oamenii pun usturoi la ferestre, la usi, la horn sau prin alte locuri pe unde ar putea patrunde strigoii, facand, totodata, si
semnul crucii.De asemenea, in aceasta zi, baietii stropesc fetele cu apa pentru ca strigoii sa nu se apropie de ele si sa le transforme in strigoaice. Obiceiul stropitului se practica nu doar in cazul fetelor, ci si in cazul barbatilor, al gospodariilor si al animalelor. Prin stropire, oamenii si animalele se purifica si se asigura ca vor avea o sanatate buna, iar gospodariile vor fi prospere.
Sursa: crestinortodox.ro