Traditii si superstitii de Mihail si Gavriil - E incredibil ce (nu) ai voie sa faci in aceasta zi!

Traditii si superstitii de Mihail si Gavriil -  E incredibil ce (nu) ai voie sa faci in aceasta zi!
Traditii si superstitii de Mihail si Gavriil - E incredibil ce (nu) ai voie sa faci in aceasta zi!

8 noiembrie este una dintre cele mai importante sarbatori ale crestinilor si totodata un prilej de petrecere pentru cei aproape 1,3 milioane de romani care isi aniverseaza ziua onomastica pe aceasta data.

Celebrarea Sfintilor Mihail si Gavriil are loc in fiecare an pe aceasta data si reprezinta o ocazie pe care crestinii o respecta pastrand atat randuielile religioase cat si alte traditii interesante.


Ce semnifica ”vara arhanghelilor”?

In folclor, data de 8 octombrie simbolizeaza o etapa de tranzitie intre toamna si iarna. Ba chiar mai mult decat atat, batranii spun ca Marmareau, sotia lui Scaraotchi (conducatorul diavolilor) isi doreste, din rautate, ca iarna sa fie cat mai grea, astfel incat oamenii sa aiba de suferit.

Arhanghelul Mihail are un rol foarte important in acest mit, caci despre el se crede ca ar avea puterea sa amane intrarea iernii in drepturi depline. Pe de alta parte, Sfantul Gavriil este considerat protectorul mamelor si al copiilor.
In popor, sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil se mai numeste si ”vara arhanghelilor”, din simplul motiv ca vremea este mai calda pana la aceasta data, decat ar trebui sa fie in mod obisnuit.


Ce trebuie sa faci de Sfintii Mihai si Gavriil ca sa fii ferit de rele!

Sarbatoarea este populara in toate regiunile tarii si, cu toate ca nu exista obiceiuri specifice, sunt totusi anumite traditii pe care oamenii le respecta.
De exemplu, se spune ca pe data de 8 noiembrie finii trebuie sa isi viziteze nasii. Se considera ca, asemenea celor praznuiti in aceasta zi, parintii spirituali ofera finilor protectie si indrumare.

Mai mult decat atat, acestia vor trebui sa le ofere nasilor (fie ei de botez si/sau de cununie) un cadou, drept multumire pentru faptul ca le-au calauzit pasii prin viata. In cazul in care nu poti ajunge personal la ei pentru a le oferi un cadou potrivit, apeleaza la servicii de
Potrivit cutumelor religioase, cu ocazia acestei sarbatori se fac praznice si pomeniri pentru cei care s-au stins din viata.
In sate, ajunul sarbatorii, adica ziua de 7 noiembrie este cunoscuta ca ”Mosii de Arhangheli” si este un moment in care se cinsteste memoria celor dragi ce au pierit dintre cei vii.


Ce sa NU faci pe 8 noiembrie! Este un mare pacat!

Avand in vedere amploarea acestei sarbatori pe care o cinstesc ortodoxii, se impun si anumite restrictii care, odata incalcate, atrag relele.

Astfel, nu este bine sa muncesti in gospodarie in aceasta zi, iar abaterea de la aceasta regula este considerata un mare pacat. Potrivit legendei, cei care lucreaza in gradina sau in gospodarie de Sfintii Mihail si Gavriil se vor chinui sa-si paraseasca trupul in momentul in care vor muri. In sate aceasta regula este pastrata cu sfintenie, oamenii praznuindu-i pe Sfintii Mihail si Gavriil mergand la biserica si rugandu-se.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Cele trei zodii care adoră sexul târziu în noapte. Sunt pasionale şi foarte sexy

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies