8 noiembrie este una dintre cele mai importante sarbatori ale crestinilor si totodata un prilej de petrecere pentru cei aproape 1,3 milioane de romani care isi aniverseaza ziua onomastica pe aceasta data.
Celebrarea Sfintilor Mihail si Gavriil are loc in fiecare an pe aceasta data si reprezinta o ocazie pe care crestinii o respecta pastrand atat randuielile religioase cat si alte traditii interesante.
Ce semnifica ”vara arhanghelilor”?
In folclor, data de 8 octombrie simbolizeaza o etapa de tranzitie intre toamna si iarna. Ba chiar mai mult decat atat, batranii spun ca Marmareau, sotia lui Scaraotchi (conducatorul diavolilor) isi doreste, din rautate, ca iarna sa fie cat mai grea, astfel incat oamenii sa aiba de suferit.
In popor, sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil se mai numeste si ”vara arhanghelilor”, din simplul motiv ca vremea este mai calda pana la aceasta data, decat ar trebui sa fie in mod obisnuit.
Ce trebuie sa faci de Sfintii Mihai si Gavriil ca sa fii ferit de rele!
Sarbatoarea este populara in toate regiunile tarii si, cu toate ca nu exista obiceiuri specifice, sunt totusi anumite traditii pe care oamenii le respecta.
De exemplu, se spune ca pe data de 8 noiembrie finii trebuie sa isi viziteze nasii. Se considera ca, asemenea celor praznuiti in aceasta zi, parintii spirituali ofera finilor protectie si indrumare.
Potrivit cutumelor religioase, cu ocazia acestei sarbatori se fac praznice si pomeniri pentru cei care s-au stins din viata. In sate, ajunul sarbatorii, adica ziua de 7 noiembrie este cunoscuta ca ”Mosii de Arhangheli” si este un moment in care se cinsteste memoria celor dragi ce au pierit dintre cei vii.
Ce sa NU faci pe 8 noiembrie! Este un mare pacat!
Avand in vedere amploarea acestei sarbatori pe care o cinstesc ortodoxii, se impun si anumite restrictii care, odata incalcate, atrag relele.