Traditii si superstitii de Sf. Andrei! Ce trebuie fetele sa faca pentru a-si afla ursitul

Traditii si superstitii de Sf. Andrei! Ce trebuie fetele sa faca pentru a-si afla ursitul
Traditii si superstitii de Sf. Andrei! Ce trebuie fetele sa faca pentru a-si afla ursitul

Pe 30 noiembrie, crestin ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei. Sfantul Andrei impreuna cu fratele sau, Petru, au fost printre primii ucenici ai lui Isus Hristos.

Se spune ca in noaptea de 30 noiembrie lumea spritelor se intrepatrunde cu lumea celor vii. La sate exista superstitia potrivit careia strigoii ies din morminte si ataca oamenii. Pentru a fi alungate spiritele rele, in gospodarii sunt atarnate capatani cu usturoi, iar clanta usii, ferestrele sau diverse obiecte, cum ar fi cutite, topoare sunt unse cu usturoi ca nu cumva sa se intample lucruri necurate.

Noaptea de Sf.

Andrei este prielnica practicilor magice. Tinerele nemaritate isi pot afla ursitul prin diverse ritualuri, in functie de zona. Fetele din Bucovina isi puneau sub perna 41 boabe de grau, iar culcare il rugau pe Sfantul Andrei sa le arate in vis ursitul.

In alte regiuni, tinerele fete isi fac o turta foarte sarata pe care o mananca inainte de culcare. Tratidia spune ca barbatul din vis care le va aduce apa pentru a-si potoli setea este viitorul sot.


Un alt obicei meninit pentru aflarea ursitului este ca fetele sa toarne 9 cesti cu apa intr-o oala, si sa o lase pana a doua zi. Dimineata masoara din nou cestile de apa. Daca ramane apa in oala, vor avea noroc. Daca ultima ceasca nu se umple complet inseamna ca nu se vor marita in anul care urmeaza si nici nu vor avea noroc.

Pentru a afla daca anul care vine va fi unul roditor, gospodarii puneau grau intr-un ghiveci.
In functie de cat de repede si cat de des va rasiri graul, asa de rodnic si de bun va fi anul care urmeaza.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Sursa: crestin-ortodox.ro



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Sfatul zilei din 8 august 2024. O zodie petrece mai mult timp alături de mama

FOTO INCENDIAR! Inna s-a pozat în așternuturi. Cântăreața i-a ÎNNEBUNIT pe fani cu formele ei

Nu te așteptai la asta! Așa arată casa lui Salman Khan și a Iuliei Vântur

Un bărbat din Suceava și-a desenat propria trecere de pietoni pentru a ajunge mai repede la cârciumă: ”Aicea îmi place mie să beau”

Zeynep, salvată de Colpan

Robi și Julia sunt tot mai apropiați după date! „Am simțit...”. Aflați ce declarații își fac concurenții sâmbătă, 3 august, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

El conducea mașina care l-a ucis pe băiețelul de 9 ani, în Pantelimon! Camera de bord a surprins momentul


Cookies