Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mică

traditii si superstitii de sfanta maria mica
Traditii si superstitii de Sfanta Maria Mica

Sfânta Maria Mică este una dintre cele două sărbători cu cruce roșie, din luna septembrie. Însă știați care sunt superstițiile și tradițiile legate de această sărbătoare?

Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, prăznuită pe data de 8 septembrie, dar și care este cea mai puternică rugăciune rostită în această zi sfântă. În plus, descoperiți și care sunt tradițiile și superstițiile pe care nenumărate persoane le respectă cu strictețe.

 

Calendar ortodox 8 septembrie 2022 -   Nașterea Maicii Domnului

Citeste si: Zodiac 11 septembrie 2022. Află ce zodie va trebui să renunțe la prieteni

calendar crestin ortodox 8 septembrie 2022
Traditii si superstitii de Sfanta Maria Mica[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Zodiac chinezesc 9 septembrie 2022. Află ce zodie va avea parte de o despărțire

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului  reprezintă primul praznic din Anul bisericesc, al cărui început are loc pe data de 1 septembrie.

Nașterea Maicii Domnului este prezentă doar în Tradiția Bisericii, aceasta fiind cea aleasă să aducă pe lume trupul de om al lui Dumnezeu-Fiul, mai precis al Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Fecioara Maria s-a născut din părinți săi, Ioachim și Ana, care erau destul de înaintați în vârstă, ca urmare a rugăciunii lor. Ioachim, tatăl său, provenea din semintia lui David, iar Ana, mama sa, provenea din cea a lui Aaron.

În ceea ce privește  sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, aceasta este prezentă la copti, dar și la sirieni. Cu toate acestea, aceștia sunt separați de Biserica Ortodoxă după al patrulea sinod ecumenic, ceea ce înseamnă că începutul acesteia trebuie pus întotdeauna între sinodul trei ecumenic, cel din anul 431 și sinodul al patrulea, cel din anul 451.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a fost adoptată și în Apus, pe timpul papei Serghie I, mai exact între anii 687-701.

Conform tradiției, se spune că Icosul și Condacul acestei sărbători au fost alcătuite de către Sfântul Roman Melodul în secolul al VI lea. În ceea ce privește Canonul care se cânta la slujba Utreniei, se spune că a fost compus de către Sfântul Ioan Damaschin.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

 

Cea mai puternică rugăciune făcătoare de minuni, rostită de Sfânta Maria Mică

ce sarbatoare este pe 8 septembrie 2022
Traditii si superstitii de Sfanta Maria Mica[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Zodiac 6 septembrie 2022. Află ce zodie exagerează în diverse moduri

“O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi.

Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre.

Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale.

Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare

la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.

Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta.

Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii.

Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru.

Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință.

Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

 

Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mică

  • NU  e voie să se aprindă focul în casă. În caz contrar, veți avea parte de ghinion și boală
  • Se spune că femeile care nu pot avea copii, ar trebui să se roage pentru dezlegarea pântecelor. În urma acestei rugăciuni, se spune că vor primi copilașul dorit de atât de multă vreme. De asemenea, femeile care sunt deja însărcinate se pot ruga pentru a avea o naștere cât mai ușoară
  • Trebuie să existe în fiecare locuință, câte o candelă aprinsă. Se spune că astfel, spiritele rele vor fi alungate
  • Bărbații sunt cei care  NU  au voie să lucreze în gospodărie, iar femeile sunt cele care  NU  au voie să coasă sau să spele rufe. Prin această modalitate, răul nu va fi deloc atras către ei sau familiile lor
  • De asemenea, de menționat este și faptul că atât în ziua de dinaintea sărbătorii, dar și în ziua de după, nu se lucrează. În caz contrar, veți avea parte de ghinion, bărbații lovindu-se, iar femeilor li se va arde mâncarea
  • De această sărbătoare se împart struguri și prune pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice, pentru a li se ierta păcatele și a primi din roadele toamnei
  • Se spune că dacă pe data de 8 septembrie va ploua, maramureșenii sunt cei care susțin că toamna va fi urâtă și cu precipitații, iar dacă înfloresc merii și perii, e semn clar că toamna va fi una plăcută, iar recoltele se vor culege ușor
  • În alte regiuni, oamenii susțin că vremea se va strica de tot după Sfânta Maria Mică

sfanta maria mica
Traditii si superstitii de Sfanta Maria Mica[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Zodiac chinezesc 9 septembrie 2022. Află ce zodie va avea parte de o despărțire



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Zodiac 12 septembrie 2022. Află ce zodie va avea un conflict în relație

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies