Iată care sunt superstițiile, tradițiile și obiceiurile în ziua Sfântului Vasile cel Mare, de care e bine să ții cont dacă dorești să îți meargă bine tot anul!
Sfântul Vasile 2023, sărbătorit pe data de 1 ianuarie, este considerat a fi ocrotitorul sărmanilor și păzitor de duhuri rele. Conform unei tradiții populare, în prima zi a anului este ideal să ții cont de câteva obiceiuri care te vor feri de rele tot anul. Iată câteva superstiții, tradiții și obiceiuri în ziua Sfântului Vasile cel Mare!
Sfântul Vasile 2023. Ce e bine să faci în prima zi a anului
Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. Sfântul Vasile cel Mare a venit pe lume în Cezareea Capadociei, provenit din părinți binecredincioși și înstăriți, Vasilie și Emilia. Tatăl său a fost un luminat dascăl în cetate. Iubitor de învățătură și înzestrat pentru carte, Sfântul Vasile și-a îmbogățit mintea cercetând școlile din Cezareea, apoi din Constantinopol, mergând până la Atena, la cea mai înaltă școală din timpul său.
Citește și: Când se dă copilul la grindă. Ce reprezintă această tradiție şi cine trebuie s-o realizeze
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sfântul Vasile cel Mare a orânduit viața monahală și a întemeiat, pe lângă Biserică, azile și spitale pentru săraci și neputincioși, îndemnând pe cei înstăriți să folosească averile lor pentru a ajuta pe cei lipsiți. Ocrotitor al sărmanilor și păzitor de duhuri rele, Sfântul Vasile este sărbătorit în prima zi din an. Conform tradiției populare, prima zi a anului se începe cu un mic ritual care te va ajuta să ocolești boala și toate relele în nou an.
Pentru a fi curat și sănătos tot anul, în dimineața zilei Sf Vasile, spală-te pe față și șterge-te cu un prosop curat în care ai pus în prealabil un ban sau un obiect de aur sau argint .Ziua de Sfântul Vasile este prima zi a anului, ziua în care fetele pun punți pentru a visa persoana cu care se vor căsători. Punțile sunt realizate din rămurele de măr dulce, construite din două crenguțe, care sunt după puse în locuri ascunse.
Un alt obicei prin care fetele tinere, necăsătorite își pot afla alesul este acela de a pune busuioc la ghizdurile fântânii, iar dacă a doua zi găsesc busuiocul cu promoroacă atunci își vor uni destinul în acea iarnă, potrivit tradiții-superstitii.ro
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022
Citește și: Ce se mănâncă de Înălțarea Sfintei Cruci
Superstiții și obiceiuri în ziua Sfântului Vasile
Dacă vei da de pomană și vei face fapte bune în această zi, Sfântul Vasile își va întoarce fața către tine și vei beneficia de noroc. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casă în ziua de Sf Vasile este bărbat, vei avea un an plin cu noroc.
Mai mult decât atât, se spune că este bine să consumi mult vin de Sfântul Vasile, pentru că vei avea sânge în obraz pentru tot restul anului. Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul care vine va fi unul îmbelșugat, iar dacă este senin și geros, oamenii vor fi sănătoși pe parcursul anului. În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, pentru a avea noroc tot anul.