Acneea este o afecțiune cu care se confruntă o mulțime de oameni. Nu doar că tenul nostru suferă schimbări negative dacă avem această problemă, ci și psihicul. De cele mai multe ori, oamenii cu acnee devin anxioși din cauza faptului că le este rușine să mai iasă în societate sau pur și simplu sunt extrem de nemulțumiți atunci când se uită în oglindă.
În cadrul unui interviu, doctorul dermatolog Alin Nicolescu, a explicat cum putem trata acneea, astfel încât să avem rezultate, iar tenul nostru să aibă un aspect sănătos și ferm.
Tratarea corectă a tenului
Citește și: Cum tratăm bolile de piele provocate de stres
Cel mai important sfat este că atunci când tenul nu este în regulă, trebuie să apelăm la un doctor specialist.
„Trebuie să înțelegem că dacă medicul ne spune să facem tratament trei luni, chiar dacă două luni nu vezi mare lucru, trebuie să te ții de el. Tratamentul are două componente majore: întreținerea zilnică a tenului, care este foarte importantă și are și componenta medicamentoasă.
Cât de importantă este igiena tenului
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Tenul are nevoie de o rutină constantă, indiferent că ne confruntăm cu probleme mai serioase sau minore. Dermatologul a precizat că de cele mai multe ori, tratamentele pentru combaterea acneei produc uscăciunea tenului. Așadar, tenul trebuie să beneficieze și de o rutină pentru hidratare.
„Am nevoie de o cremă care să îmi curețe tenul, să îmi iau din seboree, din uleiul acela pe care îl vedem pe față, să îmi calmeze puțin procesul infecțios, astfel încât să întrerup de la primul moment dezvoltarea acneei. Curățarea nu funcționează doar ca igienă, ci pregătește terenul pentru tratament. Când reușim să combinăm un antibiotic cu un retinoid, deja avem un efect suplimentar. Antibioticul merge pe inflamație.”, a precizat dermatologul.
Cu toate că există mituri cum că femeile care se confruntă cu acnee nu au voie să se machieze, doctorul Alin Nicolescu a demontat acest zvon. Totuși, persoanele care au astfel de probleme, trebuie să aibă foarte mare grijă ce produse aplică pe față, în special când vine vorba de fond de ten și pudră.
„Ne putem machia, dar trebuie să avem și acolo atenție ce produse folosim. Trebuie să folosim produse care permit tenului să respire. Dacă folosim un fond de ten, trebuie să folosim ceva mai fluid, mai lejer, ca să lăsăm porii să respire.”, a mărturisit specialistul.
Cât de importantă este alimentația
Citește și: Totul despre tenul acneic. Ce trebuie să facem
Acneea poate fi provocată sau stimulată și din interiorul organismului. Concret, o alimentație bazată pe lactate și zahăr va contribui la accentuarea problemelor de acest tip. Medicul a precizat cât de important este să fim atenți la ceea ce mâncăm, atunci când ne confruntăm cu acnee.
„Dieta poate să stimuleze o seboree, niște germeni în plus. Cel mai acneigen aliment este laptele. Se pot consuma lactate fermentate, dar laptele și lactatele clasice, nu. Mâncarea de tip fast food, sucurile acidulate, dulciurile, produsele foarte condimentate, nu ajută.”, a declarat dermatologul.
Chiar dacă am urmat un tratament și am scăpat de acnee, este important de știut că această afecțiune are mai multe etape și trebuie ținută sub control.
„Ingredientele cu antibiotic nu se recomandă mai mult de trei luni de zile. Acneea este o boală cronică ce trebuie controlată. Vara este mai bine, toamna și iarna este mai rău. Este important să folosim fotoprotecție dimineața.”, a specificat specialistul.