Helicobacter Pylori (HP) este o bacterie care infecteaza mucoasa peretelui stomacului uman.
Bacteria Helicobacter pylori este responsabila de gastritele cronice, de ulcerele duodenale si joaca un rol important in generarea anumitor forme de cancer gastric.
Transmiterea este intra-familiara (mama/copil) si infectia poate dura decenii, poate chiar toata viata persoanei infectate. Aproximativ 10% dintre persoanele infectate dezvolta ulcer peptic.40% din populatia europeana este sufera de aceasta infectie si in mai mult de 80% in tarile slab dezvoltate.
HP traieste exclusiv in stomacul uman si este singurul organism cunoscut care poate supravietui intr-un mediu atat de acid.
Tratamentul natural pentru Helicobacter pylori
Tratamentul acestei infectii se face in general prin uleiuri esentiale. Uleiurile esentiale sunt numarul unu in lupta impotriva Helicobacter pylori. Lupta atat impotriva infectiei cat si impotriva recidivelor.
Uleiuri cu proprietati antiinfectioase sunt mai ales uleiurile esentiale cu fenol, cum este uleiul de oregano (Origanum compactum), sau cu timol, cum este uleiul de cimbru (Thymus vulgaris), uleiul de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia), de scortisoara(cinnamomum zeylanicum).
Cuisoarele (Eugenia caryophyllata) inhiba cresterea bacteriei Helicobacter pylori.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Concentratia medie inhibitoare (CMI) este de 40 μg/ml pentru cuisoare.
Sunt uleiuri esentiale cu o importanta actiune antiinflamatoare, bogate in aldehide, cum este cel de scortisoara, sau bogate in seschiterpene cum este uleiul esential de musetel (Chamomilla recutita) sau uleiul de ghimbir (Zingiber officinalis).
Uleiurile de tarhon (Artemisia dranunculus) si uleiul de ghimbir au actiune antispastica.Mai multe uleiuri cum sunt cel de menta (Mentha piperita) si cel de lemongrass au aratat in vitro o inhibitie neta a proliferarii Helicobacter pylori.
Anumite Brasicaceae cum sunt varza sau brocoli contin glucozinolati care sub actiunea unei enzime sunt transformati in sulforafan. Aceasta molecula inhiba cresterea bacteriei Helicobacter pylori in 8 din 11 cazuri.
Activitatea antiacida a acestor legume dispare prin gatire.Afinele au o actiune antiinfectioasa si permit o mai buna absorptie a vitaminei B12 in gastritele atrofice. Polizaharidele cu masa moleculara mare din afine inhiba adeziunea bacteriei Helicobacter pylori la mucusul gastric uman.
Musetelul a demonstrat intr-o meta-analiza o diminuare a dispepsiei si a aciditatii stomacale. Actiunea sa antiinflamatoare locala este bine cunoscuta si a fost comparata cu cea a inhibitorilor ai pompei de protoni.
Gentiana contine triterpene si xantone care au o actiune antiinflamatoare directa asupra mucoasei stomacale, dar prin xantone are si o actiune antistres si antidepresiv, foarte utila in problemele stomacului. Pentru axtractul alcoolic CMI a Helicobacter este de 100 μg/ml.
Hameiul pare sa aiba un efect calmant asupra stomacului, mod sau de actiune nu a fost inca elucidat, dar ar putea fi vorba de o actiune apropiata de cea a plantelor estrogenice.
Sursa: Fruza-verde.ro