Bucura-te de bogatiile toamnei, dar nu uita sa te pregatesti pentru sezonul rece.
Proaspete sau prelucrate, gutuile sunt o sursa semnificativa de zaharuri simple, usor asimilabile, elemente minerale si vitamine. Continutul ridicat de substante pectice, concentrate mai ales in coaja, le confera un grad mare de gelificare.
In plus, pectina are un rol important in reducerea colesterolului, a riscului de boli grave cardiovasculare si in eliminarea din organism a substantelor toxice, in special a metalelor grele.
Valoarea nutritionala la 100g fruct
Carbohidrati- 15,3 g; Fibre- 1,9 g; Grasimi- 0,10 g Proteine- 0,4 g; Apa- 83,8 g; Vitamina A- 40 UI; Vitamina B3- 0,2 mg; Vitamina B6- 0,04 mg; Vitamin B9- 8 mg; Vitamina C- 15,0 mg; Calciu – 8 mg; Fier- 0,7 mg; Magneziu- 8 mg; Fosfor -17 mg; Potasiu- 197 mg; Sodiu- 4 mg; Valoare energetica- 57 kcal.
Pentru ca toamna s-a instalat deja, iar virozele respiratorii au inceput sa ne dea tarcoale, specialistii in fitoterapie recomanda consumul zilnic de gutui. Acestea nu doar ca ne feresc de raceli, dar previn anemia si stimuleaza pofta de mancare.
O gutuie pe zi ne tine departe de inflamatiile gatului, destul de frecvente in sezonul rece, iar semintele macinate au un efect calmant extraordinar in caz de tuse si bronsita.
37% din doza zilnica recomandata de vitamina C au 100 g de gutui.
In conditiile in care un singur fruct poate ajunge la 800 de grame, rezulta ca o gutuie pe zi acopera tot necesarul de vitamina C.
Sursa: csid.ro
Proaspete sau prelucrate, gutuile sunt o sursa semnificativa de zaharuri simple, usor asimilabile, elemente minerale si vitamine.
Continutul ridicat de substante pectice, concentrate mai ales in coaja, le confera un grad mare de gelificare.
In plus, pectina are un rol important in reducerea colesterolului, a riscului de boli grave cardiovasculare si in eliminarea din organism a substantelor toxice, in special a metalelor grele.
Valoarea nutritionala la 100g fruct Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Carbohidrati- 15,3 g; Fibre- 1,9 g; Grasimi- 0,10 g Proteine- 0,4 g; Apa- 83,8 g; Vitamina A- 40 UI; Vitamina B3- 0,2 mg; Vitamina B6- 0,04 mg; Vitamin B9- 8 mg; Vitamina C- 15,0 mg; Calciu – 8 mg; Fier- 0,7 mg; Magneziu- 8 mg; Fosfor -17 mg; Potasiu- 197 mg; Sodiu- 4 mg; Valoare energetica- 57 kcal.
Pentru ca toamna s-a instalat deja, iar virozele respiratorii au inceput sa ne dea tarcoale, specialistii in fitoterapie recomanda consumul zilnic de gutui. Acestea nu doar ca ne feresc de raceli, dar previn anemia si stimuleaza pofta de mancare.
O gutuie pe zi ne tine departe de inflamatiile gatului, destul de frecvente in sezonul rece, iar semintele macinate au un efect calmant extraordinar in caz de tuse si bronsita.37% din doza zilnica recomandata de vitamina C au 100 g de gutui.
In conditiile in care un singur fruct poate ajunge la 800 de grame, rezulta ca o gutuie pe zi acopera tot necesarul de vitamina C.
Sursa: csid.ro