Antioxidanții reprezintă un grup de compuși, care previn sau întârzie deteriorarea celulară.
Aceștia împiedică radicalii liberi să provoace stres oxidativ, unul dintre factorii îmbătrânirii premature a pielii.
Organismul produce în mod natural unii antioxidanți benefici pentru sănătatea pielii, însă alții trebuie obținuți din alimentație, din suplimente nutritive sau prin aplicarea unor produse topice.
Pentru a-și dovedi eficiența în lupta împotriva radicalilor liberi, cosmeticele folosite în rutina de îngrijire a pielii trebuie aplicate corespunzător și, în același timp, trebuie să fie adecvate nevoilor tenului.
Sunt câteva etape importante în rutina de îngrijire a pielii. În primul rând, curățarea, pentru a îndepărta impuritățile, după care tonifierea, care calmează pielea și o pregătește pentru următorul pas: hidratarea. Nu trebuie ignorată nici protecția solară. Folosirea unor creme cu factor de protecție solară și a unui fond de ten cu SPF previne apariția ridurilor, a liniilor fine și a petelor pigmentare, cauzate de expunerea la radiațiile UV.
Poți cere sfatul unui specialist pentru a face alegeri înțelepte când vine vorba despre skincare sau poți verifica ingredientele produselor folosite, dacă știi ce tip de piele ai și care sunt nevoile sale specifice. Niacinamida, vitamina C și bakuchiol se numără printre antioxidanții care protejează celulele sănătoase, susțin hidratarea pielii și întăresc bariera lipidică și sunt printre ingredientele care se găsesc în dermatocosmeticele de la Ivatherm.
Iată câteva dintre beneficiile acestor trei antioxidanți asupra sănătății pielii:
Niacinamida
Niacinamida este o formă a vitaminei B3 care întărește bariera lipidică și ajută la reținerea umidității, reduce inflamația, ceea ce poate ajuta la diminuarea roșeții cauzată de rozacee, eczeme, acnee și alte afecțiuni ale pielii.
Totodată, niacinamida contribuie la refacerea celulelor pielii, protejându-le de daunele cauzate de razele ultraviolete, și reduce semnele îmbătrânirii premature (riduri și linii fine).
Nu în ultimul rând, niacinamida protejează pielea împotriva stresului oxidativ, provocat de radiații ultraviolete, poluare și toxine, și poate fi utilă în tratarea acneei severe, în special formele inflamatorii, precum papulele și pustulele.
Printre produsele cosmetice care conțin niacinamida se numără serumurile, care ar trebui aplicate după curățarea și tonifierea pielii. De asemenea, unele demachiante, creme și măști faciale conțin niacinamidă.
Vitamina C
Vitamina C este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în dermatocosmetice, care poate contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, la prevenirea daunelor cauzate de soare și la îmbunătățirea aspectului ridurilor, al petelor pigmentare și al acneei.
Datorită proprietăților sale antioxidante, vitamina C luptă împotriva radicalilor liberi, care intră în contact cu pielea din surse externe, cum ar fi poluarea aerului. Radicalii liberi pot deteriora straturile cutanate, iar aplicarea locală a vitaminei C poate combate acțiunea acestora și poate îmbunătăți aspectul general al pielii.
De asemenea, vitamina C ajută la stimularea producției de colagen, proteină care asigură elasticitatea și fermitatea pielii.
La fel ca niacinamida, vitamina C se găsește, cu precădere, în serumuri.
Bakuchiol
Bakuchiol este considerat o alternativă naturală la retinol, fiind un ingredient mai blând, care poate fi folosit inclusiv de persoanele cu pielea sensibilă. Bakuchiolul are numeroase beneficii asupra pielii, printre care se numără și stimularea producției de colagen și îmbunătățirea texturii pielii. Este unul dintre ingredientele folosite în produsele antiîmbătrânire, precum și în cele care tratează acneea și hiperpigmentarea.
În plus, bakuchiolul este un ingredient hidratant, care are nu doar proprietăți antioxidante, ci și antiinflamatoare și antibacteriene, susținând sănătatea pielii.
Îngrijirea cutanată este un proces continuu, iar respectarea unei rutine adecvată nevoilor tenului și aplicarea corectă a produselor cosmetice reprezintă calea spre a păstra elasticitatea, fermitatea și tinerețea pielii.
Sursă foto: Freepik