Mămăliga care s-a răcit nu trebuie aruncată! Puteți prepara mai multe rețete cu ea și nu o să vă pară rău.
Dacă vă place mămăliga, atunci puteți încerca mai multe rețete cu acest preparat, ca să nu vă plictisiți. Atunci când v-a rămas mămăligă și a apucat să se răcească, nu mai este la fel de gustoasă. Tocmai de aceea, o puteți găti din nou, în diverse feluri.
Rețete cu mămăligă
Mămăliga fierbinte, răsturnată și tăiată cu ață, ne aduce cu siguranță aminte de copilărie.
Dacă și dumneavoastră obișnuiți să preparați mămăligă, dar niciodată nu se termină și sunteți nevoite să o aruncați, iată că nu mai trebuie să faceți risipă.
Din mămăliga rece se pot face mai multe rețete gustoase.
1. Mămăligă la grătar cu legume coapte
Mămăliga rece se taie în bucăți mai mari și se pune într-o tigaie antiaderentă. Lăsați-o să se rumenească bine pe ambele părți. Între timp, puneți legumele care vă plac într-un vas termorezistent, stropiți-le cu puțin ulei de măsline, dați-le cu sare și lăsați-le la cuptor, aproximativ 15 minute.
Legumele coapte și mămăliga la grătar se servesc cu brânză rasă sau cu puțin cașcaval ras deasupra.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
2. Mămăligă cu brânză la cuptor
Tăiați mămăliga în două, ca și cum ați tăia un blat de tort.
Puneți prima bucată de mămăligă într-un vas termorezistent, pe care îl ungeți cu unt, presărați mozzarella sau cașcaval ras din belșug, iar apoi puneți a doua bucată de mămăligă.Presărați și deasupra mozzarella sau cașcaval și băgați vasul în cuptor, pentru aproximativ 15 minute.
3. Pizza cu blat din mămăligă
Puneți mămăliga într-o tavă, în funcție de câtă v-a rămas.
Pizza cu blat din mămăligă se coace pentru aproximativ 20 de minute.
Cum se face mămăliga
La români, există o vorbă din popor: femeia care știe să facă mămăligă este bună de măritat. Chiar dacă multe persoane se feresc să prepare mămăligă, să știți că, în realitate, aceasta se face foarte ușor.
Ingrediente:
- 250 g mălai de porumb
- un litru de apă
- o linguriță de sare
Mod de preparare:
Într-o oală mai mare sau într-un tuci, puneți apă la fiert, împreună cu sarea. Apoi începeți să adăugați mălai, puțin câte puțin, în timp ce amestecați energic cu un tel, ca să nu aveți cocoloașe.
În momentul în care mămăliga începe să fiarbă, lăsați telul și amestecați cu o lingură de lemn. Aveți grijă să amestecați mereu în mămăligă, până când va fi gata.
Mămăliga se face în aproximativ 10 minute. Apoi stingeți focul și acoperiți oala sau tuciul cu un capac, pentru câteva minute. Luați un platou sau un ”fund” de lemn, pe care tocați, în general, legumele, îl puneți deasupra oalei și răsturnați mămăliga dintr-o singură mișcare.