Oricât de mult am ne-am dorit ca 2021 să fi marcat o revenire la „normal”, anul a fost o bătălie plină de incertitudine.
Deși, ușor-ușor, ne-am reluat o parte din obiceiurile abandonate - mersul la birou, naveta, mici petreceri și întâlniri (chiar cu număr limitat de persoane), este încă destul de greu de prezis ce va aduce anul 2022. Însă, dacă am învățat ceva din ultimii doi ani pandemici, a fost faptul că viața are o modalitate proprie de a merge mai departe și, odată cu ea, și planurile și visurile noastre, nu? Așadar, în acest articol, vom arunca o privire scurtă asupra a trei trenduri de design interior, trenduri care și-au început supremația în 2020 și care vor rămâne în atenția noastră și în 2022.
Biroul de acasă se va bucura de atenție și de investiții sporite
În doi ani, ne-am dat seama cât de mult estetica și functionaliatea unei camere ne afectează productivitatea. Biroul de acasă va rămâne punctul central al activităților noastre profesionale deși, unii dintre noi și-au reluat - fie și parțial - activitatea la biroul tradițional. În acest context, vom sesiza o intensificare a nevoii de reorganizare a spațiului și de reîmprospătare a colțului sau a camerei pe care o foloseam drept birou de acasă. Cum își explică specialiștii acest lucru? Simplu - de exemplu, zoom fatigue devine o afecțiune reală și vine la pachet cu conștientizarea faptului că fundalul acestor meetinguri virtuale trebuie să se schimbe, să se “profesionalizeze”, pentru a putea mental să facem diferența între activitatea noastră profesională și cea de acasă, în ciuda faptului că rămânem, practic, în același loc. Alocarea spațiului pentru un birou de acasă implică, așadar, o resetare semnificativă a funcției camerei. Vom petrece mai mult timp și efort în proiectarea unui spațiu de lucru unic pentru a ne maximiza concentrarea, motivația și productivitatea în acest an nou. Camerele altădată nefolosite, precum ar fi anexele, vor fi, cel mai posibil, transformate în spații de birou personalizate, cu soluții de înaltă tehnologie încorporate, cu plinte decorative sau lumini personalizate.
Învestirea spațiului exterior cu funcțiile specifice interiorului
De cel puțin doi ani, diferența dintre interior și exterior își rescrie limitele. În contextul în care libertatea noastră de mișcare a fost limitată, pentru a suplini lipsa diversității
vizuale și a mobilității, s-a încercat, din punct de vedere arhitectural, o “prelungire” a spațiului. Un exemplu grăitor în acest sens o reprezintă introducerea “structurilor care fac umbră”, precum ar fi copertinele. Acestea sunt plăcute din punct de vedere estetic și, nu numai că oferă o protecție reconfortantă împotriva soarelui, dar ajută și la construirea unui spațiu exterior în care să ne simțim mai conectați și, efectiv, mai bine. Un alt exemplu din aceeași claslă și care a început să câștige în popularitate sunt dușurile exterioare - acestea pot funcționa în toate climatele - și au setări prin care putem controla debitului și temperatura apei. În aceeași măsură, unul din trendurile care se conturează pregnant pe fundalul schimbării stilului de viață sunt camerele exterioare, delimitate de piscine, de zone acvatice sau de făcut foc, bucătării în aer liber și zone extinse de relaxare și de luat masa. Bucătăriile în aer liber vor avea, cel mai probabil, grătare în stil comercial, frigidere și răcitoare de vin. Camerele încununate de cornișa de tavan se vor deschide spre terase cu uși care se rabatează, linia dintre interior și exterior redefinindu-se subtil.
Supremația texturilor
Texturile vor fi poate cel mai important trend al lui 2022. Suprafețele tactile, pe care vrem să ne trecem palmele, vor caracteriza anul 2022. Poți opta chiar pentru utilizarea unui finisaj artificial pentru a obține aspectul tencuielii venețiene sau pentru a imita betonul sau marmura, varietatea fiind cuvântul-cheie. De asemenea, vom constata un avânt al panourilor 3D, pe care designerii le iubesc și le folosesc în proiectele moderne și contemporane. Acestora li se alătură țesăturile texturate, în culori precum verdele salvie, galbenul pal, gri pal și albastrul. Textura adaugă o senzație de căldură casei și avem tendința de a gravita către țesături tactile și moi la atingere, acestea trecând drept o declarație sofisticată de stil și personalitate. Texturile de lemn natural cu o nuanță de patină vor fi folosite din ce în ce mai mult, adăugând suflet și emoție unui spațiu, ca o a cincea dimensiune experienței.